«Η μελισσοκομική Κρήτη δίνει το παρών στις κινητοποιήσεις» ανέφερε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ηρακλείου ,Κωνσταντίνος Λεονταράκης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «το κοστολόγιο έχει εκτιναχθεί τόσο πολύ, που με αυτό το οποίο απομένει από την παραγωγή μας δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε τις ανάγκες του ζωικού μας κεφαλαίου, ούτε των οικογενειών μας».
Λήψη μέτρων για το αυξημένο κόστος παραγωγής
Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Χανίων, Θεόδωρος Βίγλης, ανέφερε ότι ο στόχος είναι να εισακουστούν από την πολιτεία, καθώς όπως σημείωσε οι μελισσοκόμοι είναι «πλήρως απαξιωμένοι» ενώ ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Κωνσταντίνος Κρασάς , πρόσθεσε ότι «ο αφανισμός του κλάδου είναι φως φανάρι» και εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, με την επισήμανση ότι η πολιτεία θα πρέπει να τους βοηθήσει για να καταφέρουν να κρατήσουν το ζωικό τους κεφάλαιο.
Οι μελισσοκόμοι συγκεντρώθηκαν πλησίον του Παγκρητίου Σταδίου και αμέσως μετά πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία προς την Περιφέρεια Κρήτης.
Θεσσαλονίκη: Οι αγρότες με εκατοντάδες τρακτέρ μπήκαν στην πόλη με μαύρες σημαίες και φέρετρο
Η παραλιακή έχει γεμίσει με αγρότες που κατέφθασαν από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι αγρότες που βρίσκονται εδώ και μέρες στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής αλλά την αδιαφορία -όπως λένε- της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα, προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους σήμερα με αφορμή την μεγάλη αγροτική έκθεση «Agrotica», που ξεκινά σήμερα.
Κλήρωση Τζόκερ (22/12): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Όλοι τους εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν στο νότιο τόξο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης γύρω στις 12.00 και θα παραμείνουν εκεί σε όλη τη διάρκεια της Agrotica, δηλαδή ως και τις 4 Φεβρουαρίου. Στο ίδιο σημείο το μεσημέρι θα γίνουν ομιλίες με αντικείμενο τα ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα και αργότερα οι αγρότες θα επισκεφθούν την έκθεση.
Οι αγρότες από την επαρχία Λαγκαδά και τις Σέρρες συναντήθηκαν στο Δερβένι και μέσω της οδού Λαγκαδά κατευθύνθηκαν στην οδό 26ης Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, μέσω του παραλιακού μετώπου έφτασαν στο νότιο τόξο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Αγρότες από τα Κουφάλια και τα Γιαννιτσά συναντήθηκαν στα φανάρια του Αγίου Αθανασίου και κατευθύνονται στη Θεσσαλονίκη μέσω της δυτικής εισόδου ενώ θα ακολουθήσουν και αγρότες από το Κιλκίς.
Από τη Χαλκιδική ξεκίνησαν κάποιοι αγρότες με τα τρακτέρ τους, οι περισσότεροι όμως αποφάσισαν να κινηθούν προς τη Θεσσαλονίκη με τα αγροτικά τους οχήματα. Στη συγκέντρωση που θα γίνει το μεσημέρι στο νότιο τόξο της ΔΕΘ θα συμμετέχουν και δεκάδες μελισσοκόμοι που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Νικήτη της Χαλκιδικής.
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι αλιείς της Μηχανιώνας οι οποίοι βρίσκονται με τις μηχανότρατές τους στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Λευκού Πύργου.
«Απόβαση» ψαράδων στην Θεσσαλονίκη…τάσσονται στο πλευρό αγροτών – Γέμισε μηχανότρατες η παλιά παραλία
Στο πλευρό των αγροτών που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους στη Θεσσαλονίκη ενόψει της 30ής έκθεσης Agrotica που εγκαινιάζεται σήμερα στη ΔΕΘ, βρίσκονται οι ψαράδες της Μηχανιώνας.
Έχοντας παρατάξει τις μηχανότρατές τους στον Θερμαϊκό Κόλπο, μπροστά από την παλιά παραλία, οι αλιείς αποφάσισαν σήμερα να μην ψαρέψουν, σβήνοντας τις μηχανές από τις βάρκες, ως μία ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών.
Υπενθυμίζεται πως οι αγρότες που θα μπουν με περίπου 300 τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να περάσουν από τη Λεωφόρο Νίκης.
Με 300 τρακτέρ οι αγρότες στην έκθεση Agroticα στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη και την έκθεση Agrotica μεταφέρονται οι κινητοποιήσεις που κάνουν οι αγρότες. Εκπρόσωποι από όλα τα μπλόκα με 300 τρακτέρ αναμένεται να βρεθούν σήμερα το πρωί στην πλατεία της ΧΑΝΘ προκειμένου να παραταχθούν μπροστά από τη Διεθνή Έκθεση, όπου θα παραμείνουν για τέσσερις μέρες.
Τα τρακτέρ αναμένεται να παραταχθούν στο πεζοδρόμιο, στο Νότιο Τόξο της ΔΕΘ, όπου και θα παραμείνουν καθόλη τη διάρκεια της Agrotica, μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν πρόθεση να εμποδίσουν τη δίοδο των επισκεπτών της έκθεσης, ούτε και να επιβαρύνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη.
Μεταξύ των καλλιεργητών που θα σταθμεύσουν τα τρακτέρ τους στο Νότιο Τόξο της έκθεσης, συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι του πρωτογενή τομέα από τις Σέρρες, την Ημαθία, την Πιερία, τον Λαγκαδά, τη Χαλκιδική και την Επανομή. Τονίζεται δε, ότι πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι θα έρθουν με τα αγροτικά οχήματά τους από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο, αν και ακόμη και δεν έχει οριστικοποιηθεί η ώρα υλοποίησής του.
Το Σάββατο είναι προγραμματισμένο το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Agrotica, στο οποίο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων και οι αγρότες από τη Θεσσαλία.
Στο μεταξύ, το πρωί έχουν δώσει ραντεβού στην γέφυρα της Θέρμης οι μελισσοκόμοι της Μακεδονίας, οι οποίοι με τα οχήματά τους θα κατέβουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται.
Επισημαίνεται ότι δεν αποκλείεται αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Ημαθίας να κλείσουν συμβολικά το οδόστρωμα επί της Εγνατίας οδού στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ δεν αποκλείεται και οι αγρότες από την Επανομή, να επιχειρήσουν εκ νέου την κάθοδό τους προς τον κόμβο αεροδρομίου. Στις Σέρρες όσοι δεν αφιχθούν στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέσα στην πόλη, ενώ τονίζεται ότι στην Καστοριά, την Εορδαία, τη Νάουσα και σε άλλες περιοχές έχουν στηθεί μπλόκα αγροτών.
Αρκετές εκατοντάδες τρακτέρ αναμένεται να κατακλύσουν και τις Βρυξέλλες και να παραλύσουν την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα την ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης. Η Κομισιόν έκανε ένα πρώτο βήμα και πρότεινε κάποιες εξαιρέσεις σε ορισμένες από τις υποχρεώσεις που έχουν οι αγρότες. Τώρα, εναπόκειται στα κράτη μέλη να τις εξετάσουν πριν γίνουν τα επόμενα βήματα.
Με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία υποβλήθηκε από τη Γαλλία με τη στήριξη της Ελλάδας οι αγρότες μπορούν να καλλιεργήσουν σε εκτάσεις που έπρεπε να παραμείνουν σε αγρανάπαυση, με αποτέλεσμα να τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν διπλό κέρδος, αφού θα μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα που θα καλλιεργήσουν στις συγκεκριμένες εκτάσεις, χωρίς να εξαιρεθούν της προβλεπόμενης ενίσχυσης. Επιπρόσθετα απαλλάσσονται από οποιονδήποτε έλεγχο – πρόστιμο.
Το μήνυμα, ότι η κυβέρνηση θα πράξει το καλύτερο δυνατό, για να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο, έστειλε ο πρωθυπουργός, που είχε χθες συνάντηση με αγρότες, στο μπλόκο της Βόνιτσας. «Αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αγρότες: Ο Μητσοτάκης στα μπλόκα για να ξεμπλοκάρει την κατάσταση
Μια κίνηση εκτός του «κουτιού» (out of the box) της πολιτικής ορθότητας έκανε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πηγαίνοντας ο ίδιος στους αγρότες στο μπλόκο της Βόνιτσας και κάνοντας μαζί τους διάλογο ξεκαθαρίζοντάς τους: «Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε ούτε για τη Γερμανία θα φύγετε».
Ο εκπρόσωπος των αγροτών που μίλησε στον πρωθυπουργό ζήτησε άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει με μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, να ορίζει κατώτατες τιμές στα προϊόντα μας, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να δημιουργηθούν έργα υποδομής στην ύπαιθρο. «Δίνουμε αγώνα επιβίωσης, η χώρα χωρίς πρωτογενή τομέα δεν θα λέγεται χώρα», είπε χαρακτηριστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Ξέρετε πολύ καλά ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι για εμάς και για εμένα προσωπικά πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Ξέρω τα προβλήματα και τα γνωρίζω από πρώτο χέρι. Γνωρίζετε επίσης, όμως, ότι αυτά τα τέσσερα δύσκολα χρόνια η κυβέρνηση στάθηκε, στο μέτρο του εφικτού, κοντά στους αγρότες. Και με μείωση της φορολόγησης και με αύξηση της οικονομικής στήριξης που δώσαμε στον ΕΛΓΑ. Δώσαμε παραπάνω από 1 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μόνο τα 500 εκατομμύρια προέρχονταν από τις εισφορές των αγροτών, και με μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα όπου μπορούσαμε να παρέμβουμε. Και είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε, και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, να μειώσουμε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Ηδη καταφέραμε και εξασφαλίσαμε σχετικά λογικές τιμές πάνω στην κρίση, αλλά θέλουμε να το μειώσουμε περισσότερο. Ξέρουμε τις εκκρεμότητες και με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος της κίνησης και το ντίζελ. Εδώ, λοιπόν, είμαστε και να τα συζητήσουμε και στο μέτρο του εφικτού, θέλω να το τονίσω αυτό, διότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι ατελείωτες -νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο το αναγνωρίζετε-, να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον πρωτογενή τομέα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού άκουσε τους εκπροσώπους των αγροτών.
«Θέλω να σας μεταφέρω -και σας ευχαριστώ κατ’ αρχάς για τον πολύ ευγενικό και πολύ κόσμιο τρόπο της επικοινωνίας, αυτός είναι ο τρόπος να τα συζητάμε, θα τα συζητάμε εξαντλητικά και με το υπουργείο και με εμένα προσωπικά-, θέλω να ξέρετε ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό.
Και όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία συνολικά, όπως το κάναμε και πέρυσι με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (στο αγροτικό πετρέλαιο), τόσο περισσότερους πόρους θα έχουμε για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα.
Οπότε, σας ευχαριστώ πολύ. Ξέρω ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, δεν είμαι αφελής. Δεν είναι μόνο δύσκολα εδώ, βλέπετε, σε όλη την Ευρώπη έχουμε κινητοποιήσεις. Και επειδή θα πάω τώρα στις Βρυξέλλες, θα σας πω κάτι, γιατί νομίζω ότι πρέπει να είναι ευρωπαϊκή πολιτική συνολικά: Δεν γίνεται εμείς να επιβάλουμε στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας ένα κόστος για την προσαρμογή για την κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα να εισάγουμε προϊόντα από χώρες που δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και δεν έχουν τα ίδια υψηλά στάνταρντ στα προϊόντα τους», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.
«Είμαστε στην άκρη του δρόμου, δεν κλείνουμε κανέναν δρόμο, δεν δημιουργούμε κανένα πρόβλημα κατ’ αρχάς. Είμαστε εδώ, γιατί πραγματικά δίνουμε έναν αγώνα επιβίωσης. Αυτό νομίζω ότι το γνωρίζετε κι εσείς. Εγκαιρα τα αιτήματά μας, που είναι αιτήματα επιβίωσης, έχουν φτάσει και σε σας και στο υπουργείο πολύ περισσότερο», είπε στον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος των συγκεντρωμένων καλλιεργητών και κτηνοτρόφων.
«Να μας πείτε κι εσείς ποιο είναι το σχέδιο, αν υπάρχει σχέδιο να μας το πείτε, να κάνουμε κι εμείς κουμάντο, ή να γίνουμε γκαρσόνια ή να φύγουμε για τη Γερμανία», συμπλήρωσε. «Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε ούτε για τη Γερμανία θα φύγετε», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδήσεις σήμερα
Τουλάχιστον 110.000 ευρώ η λεία σπείρας που «ξάφρισε» την Θεσσαλονίκη – Τρεις συλλήψεις
Από τι πέθανε το βρέφος στον Βόλο – Τι έδειξε η νεκροψία
Στα άκρα οι σχέσεις Κασσελάκη – Πολάκη: «Παύλο, αν δεν σου αρέσει, φύγε» – Τι έχει συμβεί