Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
«Απαιτείται ταυτοποίηση της ουσίας και ποσοτική ταυτοποίηση με επαναλαμβανόμενες αναλύσεις για να μην υπάρχει περιθώριο παρερμηνειών και λάθους. Πρέπει να δούμε αν είναι σε θεραπευτικό ή τοξικό πρωτόκολλο. Αν χορηγήθηκε δηλαδή για θεραπευτικούς λόγους με δοσολογία αγωγής ή ήταν εκτός φαρμακευτικής αγωγής σε τοξικά επίπεδα», επισημαίνει ο ίδιος επιστήμονας, με άλλες πηγές ενημέρωσης να υποστηρίζουν ότι αυτή η ουσία δεν φαίνεται προς το παρόν να εμπεριέχεται σε κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα που λάμβανε η Τζωρτζίνα.
Αυτή η ουσία υπάρχει και σε θεραπευτικό πρωτόκολλο, την οποία δεν έχει γίνει επίσημα γνωστό αν λάμβανε η Τζωρτζίνα, και είναι δικαιολογημένη σε συγκεκριμένη δοσολογία, αλλά σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που πρέπει, είναι «ύποπτη» για πιθανή αιτία θανάτου.
Η ολοκλήρωση των επαναλαμβανόμενων τοξικολογικών εξετάσεων αναμένεται μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε προκειμένου να διαβιβαστούν στον ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη, ο οποίος θα συντάξει την ιατροδικαστική έκθεση που θα διαβιβαστεί στα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής.
Από τις ιστολογικές εξετάσεις που παραδόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τον παθολογοανατόμο στον κ. Μπουζιάνη, δεν προκύπτει αιτία θανάτου, αλλά θα συνεκτιμηθούν μαζί με τις τοξικολογικές. «Εχουν μιλήσει όλοι εκτός από τους ιθύνοντες και αυτούς που χειρίζονται την υπόθεση. Υπάρχουν άτομα τα οποία μιλούν και έχουν δει νεκρό μόνο σε… κηδεία», αναφέρουν σκωπτικά και με πικρία κάποιοι ιατροδικαστικοί κύκλοι.
Οι τοξικολογικές εξετάσεις γίνονται στο Τμήμα Φαρμακολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Χρύσα Σαρδέλη να κάνει λόγο για κάποιες ουσίες συγκεκριμένες στις οποίες έχει στραφεί η εργαστηριακή ανάλυση, που εμπεριέχονται σε πολύ απλά φάρμακα, τα οποία όμως μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο.
Η κ. Σαρδέλη ανέφερε ότι στις περιπτώσεις θανάτων μικρών παιδιών, το 20% οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, ενώ ένα 80% σε ιατρικό λάθος – αμέλεια ή ακαθόριστη αιτία. Αναφορικά με τις ουσίες που εμπεριέχονται σε φαρμακευτική αγωγή παιδιών, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα φάρμακα δεν δοκιμάζονται πάντα πριν χορηγηθούν σε παιδιατρικούς πληθυσμούς, γι’ αυτό και οι γιατροί ελέγχουν την επιλογή και το συνδυασμό και τη δοσολογία τους. Οτιδήποτε δεν περιλαμβάνεται στην αγωγή που συνταγογράφησαν οι θεράποντες ιατροί δεν πρέπει να ανιχνευθεί στις τοξικολογικές εξετάσεις. Υπάρχουν λίστες φαρμάκων που σχετίζονται με απροσδόκητους παιδικούς θανάτους και αυτά αναζητούν οι ερευνητές της υπόθεσης. Τέτοια φάρμακα, αν χορηγηθούν σε λανθασμένο συνδυασμό, μπορούν να επιφέρουν ακόμα και το θάνατο σε κάποιο παιδί με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας».
Τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, στα οποία έχει ανατεθεί η προκαταρκτική εξέταση, έχουν λάβει τους ιατρικούς φακέλους των τριών παιδιών, έχουν πάρει δεκάδες καταθέσεις που σχετίζονται με το θάνατο της Τζωρτζίνας και αναμένουν την ιατροδικαστική έκθεση του κ. Μπουζιάνη, προκειμένου να διαβιβάσουν τα στοιχεία που συνέλεξαν στον Εισαγγελέα Εφετών Πάτρας, ο οποίος μετά από αξιολόγηση θα καθορίσει τις επόμενες ενέργειες.
Αν τα ευρήματα είναι ικανά να στοιχειοθετήσουν το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, θα εκδώσει εντάλματα σύλληψης και θα ασκηθούν ποινικές διώξεις, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αναμένεται από τη μέχρι τώρα έρευνα, οπότε δεν αποκλείεται να ζητήσει στους αρμόδιους αξιωματικούς συγκεκριμένες ανακριτικές ενέργειες, εκτός αν υπάρξει κάποια ομολογία ή σημαντική κατάθεση που θα αλλάξει τα δεδομένα και θα επιταχύνει τις διαδικασίες.
Σε περίπτωση που καθοριστεί ότι η «ύποπτη» ουσία θα μπορούσε να ευθύνεται ή ευθύνεται για το θάνατο της Τζωρτζίνας, οι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση θεωρούν ότι θα υπάρχει τουλάχιστον «κάτι» το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει εύρημα εγκληματικής ενέργειας για περαιτέρω έρευνα και ανακριτικές ενέργειες.
Για παράδειγμα, αν προκύψει ότι η ουσία έχει προκαλέσει το θάνατο της Τζωρτζίνας και είναι εκτός ιατρικού πρωτοκόλλου, άρα αναδεικνύεται «εξωγενής» παράγοντας, πρέπει να ερευνηθεί πόσα ήταν τα άτομα που έρχονταν σε επαφή και θα μπορούσαν να χορηγήσουν αυτή την ουσία. Επίσης, να διαπιστωθεί αν τέτοια ουσία συμπεριλαμβανόταν σε φαρμακευτικά σκευάσματα που λάμβαναν άλλα μέλη της οικογένειας. Είναι εγκληματική ενέργεια; Είναι ιατρικό λάθος-αμέλεια; Ποιος θα μπορούσε να χορηγήσει σε υπερβολική δόση αυτή την ουσία; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα για τα οποία θα αναζητούσαν απάντηση οι αρμόδιοι αξιωματικοί.
Στελέχη της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής λένε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να γίνει μια συλλογή όλων των στοιχείων, ταξινόμηση και αξιολόγηση προκειμένου να εξαχθεί ένα τελικό συμπέρασμα, σε συνεργασία με τους επιστήμονες και την Εισαγγελία Πατρών, για να καθοριστούν οι επόμενες ενέργειες. Δεν γίνεται δικογραφία με εικασίες και κουτσομπολιό»…
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr