Τι είδους «μερεμέτια» όμως μπορεί να είναι αυτά και σε ποια κτίρια για να προκύπτει τέτοιος λογαριασμός; Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν προκύπτει από τη σχετική απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής που λειτουργεί τους τελευταίους μήνες στο υπουργείο Οικονομίας υπό τον τίτλο ΕΥΣΥΔ-ΤΑΜΕΤΕΑΑΠ. Η απόφαση ανακοινώνει το κονδύλι των 3 εκατ. ευρώ και καλεί τους φορείς που είναι «δυνητικοί δικαιούχοι». Στην επόμενη πρόταση όμως ορίζεται ότι δικαιούχος είναι μόνο το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
ΕΛΑΣ: Τρία μέλη της τουρκικής μαφίας συνελήφθησαν σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο υπουργείο ενεπλάκη εδώ και πάνω από ένα χρόνο στη διαχείριση του προσφυγικού, αφού, μάλιστα, ψηφίστηκε τροπολογία που όριζε ότι μπορεί να συνάπτει συμβάσεις «κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων» λόγω εκτάκτων αναγκών. Μία από τις βασικές συμβολές των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν η σύναψη συμβάσεων για τη σίτιση των φιλοξενουμένων στους καταυλισμούς προσφύγων-μεταναστών, όπου ο λογαριασμός σε ορισμένες μεγάλες δομές έφθανε τα 350.000 το μήνα.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μπαλάφας ανέφερε ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις έπαιξαν όλον αυτόν τον καιρό σημαντικό ρόλο, γιατί δεν θα μπορούσαμε αλλιώς, την περίοδο των μεγάλων ροών να διαχειριστούμε τη διαμονή και τη σίτιση τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων. Αυτή η διαδικασία τελειώνει και από την 1η Μαΐου θα αντικατασταθεί η σίτιση μέσω διαγωνισμών για catering, τους οποίους διενεργούσαν οι Ενοπλες Δυνάμεις, από ένα ποσόν που θα δίνεται σε κάθε οικογένεια, ώστε να κάνει η ίδια τη διαχείρισή της».
Λίγο πριν φθάσει όμως η 1η Μαΐου για να φανεί αν όντως θα αλλάξει αυτό το σύστημα, προέκυψε η ενασχόληση του υπ. Εθνικής Αμυνας με τις δομές για ασυνόδευτα ανήλικα. Η απόφαση δεν αναφέρει ποιες δομές θα χρησιμοποιηθούν αλλά σε παλαιότερες δηλώσεις του ο υπουργός Γ. Μουζάλας μιλούσε για παλαιά ορφανοτροφεία, παλαιά σχολεία ή άλλα κτίρια του Δημοσίου που έχουν αρκετό χώρο ώστε να βρουν στέγη τα 1.500 ασυνόδευτα ανήλικα που διέμεναν τότε προσωρινά μαζί με ενηλίκους ή ακόμη και μέσα σε αστυνομικά τμήματα.
Παρεμβάσεις μικρής κλίμακας
Οπως αναφέρεται στην τωρινή απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής, «οι εργασίες για αναβάθμιση, ανακαίνιση των κτιρίων περιλαμβάνουν παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, οι οποίες ανάλογα με τις ανάγκες ανά κτίριο δύναται ενδεικτικά να περιλαμβάνουν οικοδομικές, ηλεκτρολογικές, μηχανολογικές, υδραυλικές ή άλλες εργασίες. Οταν οι συνολικοί χώροι αφορούν στέγαση 1.000 ατόμων, τα «μερεμέτια» προϋπολογίζεται να στοιχίσουν 3.000 ευρώ ανά άτομο. Το ποσό θεωρείται πολύ υψηλό, όταν η ανακαίνιση άλλων δομών ολοκληρώθηκε με πολύ μικρότερα ποσά. Εκτός εάν τα κτίρια που επιλεγούν είναι σε τόσο κακή κατάσταση, το οποίο όμως σημαίνει πως θα είναι πολύ δύσκολο να διαμορφωθούν έτσι ώστε να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου