Για πρώτη φορά, ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε στη δημοσιότητα τους «εκρηκτικούς» διαλόγους που έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου και που είχαν ως αποτέλεσμα την «κωλοτούμπα» της κυβέρνησης, που τελικά δεσμεύτηκε ότι η συζήτηση με την Εκκλησία για τις αλλαγές στα Θρησκευτικά θα ξεκινήσει από μηδενική βάση. «Λάδι στη φωτιά» έριξε πάντως ο κ. Φίλης, ο οποίος έσπευσε να διαψεύσει τον Αρχιεπίσκοπο, κατηγορώντας τον ότι «βάζει στο στόμα του πρωθυπουργού λόγια τα οποία ουδέποτε ειπώθηκαν». Για να πάρει λίγο αργότερα την απάντηση του ίδιου του Αρχιεπισκόπου πως «εάν υπάρχει ερώτημα ή απορία του κ. Φίλη μπορούν να την απαντήσουν ο πρωθυπουργός, ο κ. Καμμένος ή η κ. Γεροβασίλη ή ακόμη και οι αρχιερείς που ήταν παρόντες εκείνο το βράδυ στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου».
Η κόντρα ανάμεσα στην Εκκλησία και την κυβέρνηση «αναβίωσε» στην Ιεραρχία, με τον κ. Ιερώνυμο να τονίζει: «Πολλή σύγχυση δημιούργησε στο χώρο της Παιδείας το θέμα της διδασκαλίας στα σχολεία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Κομβικό σημείο στην επίλυση του προβλήματος έδωσε και δίνει η συνάντηση παραγόντων που προκάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου στις 5 Οκτωβρίου 2016».
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα πρακτικά, σύμφωνα με τα οποία «στη συνάντηση αυτή (σ.σ.: συμμετείχε και ο κ. Φίλης) ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τους συνομιλητές για όσα διημείφθησαν στις συνεδρίες της Ιεραρχίας ως προς τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, τονίζοντας ιδιαιτέρως το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει το θάρρος της συνεργασίας στον μακαριότατο, λέγοντας ότι σε συνεργασία μας θα γίνει ό,τι καλό είναι να γίνει για τον λαό μας και τις καλές σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας».
Τότε, όπως έχει καταγραφεί στα πρακτικά, ο πρωθυπουργός έκανε την εξής πρόταση: «Ο διάλογος αρχίζει εκ του μηδενός, από μηδενική βάση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας με θέμα τον εμπλουτισμό του βιβλίου και από πλευράς Πολιτείας και από πλευράς Εκκλησίας αυτά τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στο τέλος του διαλόγου, έως το τέλος του παρόντος χρόνου, θα ληφθούν υπ’ όψιν οι θέσεις της Εκκλησίας και θα βγει το καινούργιο βιβλίο. Ως τότε θα δοθεί η εντολή να χρησιμοποιείται το υπάρχον βιβλίο για να βοηθηθούν οι καθηγητές».
Οταν τελείωσε η συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος πήρε κατά μέρος τον πρωθυπουργό και του είπε: «Κύριε πρόεδρε, το αδύνατο σημείο μας είναι μήπως φεύγοντας αύριο δούμε να γίνεται το αντίθετο».
Τότε ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Ή έχουμε λόγο και τον τηρούμε ή δεν αξίζει η συζήτηση που κάνουμε».
Στη συνέχεια, όταν ρωτήθηκε ο κ. Φίλης πώς βλέπει τα πράγματα και ποια είναι η θέση του, η αντίδρασή του ήταν: «Τι με ρωτάτε; Εγώ είμαι υπουργός, εργάζομαι κάτω από τον πρωθυπουργό, η εντολή, η άποψη και η θέληση του πρωθυπουργού είναι για μένα γραμμή και υποχρέωση».
Κλείνοντας το «κεφάλαιο Θρησκευτικά» ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον σημερινό υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, «ο οποίος με τη σύνεση, τη φρόνηση και το πνεύμα συναινέσεως που τον διακρίνει συνετέλεσε τα μέγιστα στην πρόοδο της απαραίτητης αυτής συνεργασίας».
Διάψευση Φίλη
Σφοδρή υπήρξε η επίθεση του κ. Φίλη στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου. Οχι μόνο τον διαψεύδει, αλλά τον κατηγορεί για «πρακτικά δικής του συγγραφής και εμπνεύσεως» και πως «βάζει στο στόμα του πρωθυπουργού και άλλων λόγια τα οποία ουδέποτε ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση της 5ης Οκτωβρίου 2016».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει στα πρακτικά της τοποθέτησης του πρωθυπουργού επί του θέματος στις 28 Σεπτεμβρίου στη Βουλή, για να υποστηρίξει ότι «παρά τη δική του απομάκρυνση, οι αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών υλοποιούνται κανονικά στα σχολεία όλης της χώρας».
Μάλιστα, τονίζει πως «ουδέποτε η κυβέρνηση υποσχέθηκε στην Ιεραρχία λύση από μηδενική βάση ούτε, βέβαια, δέχτηκε ο αναγκαίος διάλογος να έχει ως προϋπόθεση τη ματαίωση των αλλαγών ή να οδηγεί σε συνδιαχείριση».
«Μη θεωρήσουμε ότι υπάρχει αντιμαχία με τον κ. Φίλη για να την εκμεταλλεύονται», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Ιερώνυμος, τονίζοντας ότι οι απορίες του μπορούν να απαντηθούν από όλους όσοι ήταν παρόντες στη συνάντηση. Τα πρακτικά, άλλωστε, που παραθέτει στη δήλωσή του ο κ. Φίλης αφορούν σε απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία στις 28 Σεπτεμβρίου 2016, δηλαδή πριν από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την 5η Οκτωβρίου 2016.
«Ο,τι είπε ο Αρχιεπίσκοπος στην προσφώνησή του στην Ιεραρχία ισχύει στο ακέραιο», υποστήριξε και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης.
Ιερατική Μαθητεία
Στο μεταξύ, κατά τη συζήτηση για την εκκλησιαστική εκπαίδευση υπήρξε πρόταση να δημιουργηθούν από κοινού με την Εκκλησία και την Πολιτεία Κέντρα Ιερατικής Μαθητείας, στα πρότυπα των Κέντρων Μεταλυκειακών Σπουδών και των δημόσιων ΙΕΚ. Σχετική εισήγηση ανέγνωσε ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ.
ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου