Οι παραιτήσεις των ιατρών που έχουν προσληφθεί με συμβάσεις από την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ ΑΕ) βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και τα κενά καλύπτονται από αγροτικούς γιατρούς οι οποίοι εφημερεύουν παράνομα καθώς δεν υπάρχει σύμβαση μεταξύ ΑΕΜΥ ΑΕ και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ). Παράλληλα, οι αεροδιακομιδές παραμένουν σταθερές, τουλάχιστον 7 την εβδομάδα, από τη Σαντορίνη προς άλλες μονάδες υγείας.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) είναι πολύ δύσκολη τόσο για το ελάχιστο προσωπικό όσο και για τους ασθενείς που χρειάζονται υπηρεσίες υγείας και περίθαλψη τριτοβάθμιου νοσοκομείου.
«Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης όχι μόνο δεν στελεχώνεται, αλλά και οι τελευταίοι Ιατροί είναι έτοιμοι να κλείσουν την πόρτα πίσω τους. Παραιτούνται οι Ιατροί ο ένας μετά τον άλλον. Απηύδησαν. Γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν κατηγορούμενοι για τραγικά συμβάντα, χωρίς να φταίνε» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
Στην Παθολογική Κλινική (12 κλινών) του Νοσοκομείου Σαντορίνης, που καθημερινά κατά μέσο όρο νοσηλεύει δέκα ασθενείς, εργάζονται μόνο δύο Ιατροί του ΕΣΥ που προέρχονται από το Κέντρο Υγείας, ένας Παθολόγος Διευθυντής ΕΣΥ και ένας Γενικός Ιατρός Διευθυντής ΕΣΥ.
«Τον περασμένο Δεκέμβριο παραιτήθηκε ένας Γενικός Ιατρός προερχόμενος από το Κέντρο Υγείας. Από την ΑΕΜΥ ΑΕ δεν διορίσθηκε κανένας Παθολόγος στο Νοσοκομείο. Παράλληλα, εφημερεύουν στο Νοσοκομείο Αγροτικοί Ιατροί παράνομα καθότι δεν υπάρχει προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΑΕΜΥ ΑΕ και 2ης ΥΠΕ για κάλυψη του Νοσοκομείου με Αγροτικούς Ιατρούς. Ποιος θα την πληρώσει σε περίπτωση τραγικού συμβάντος;» διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ.
Το νοσοκομείο δεν διαθέτει ΩΡΛ, οφθαλμίατρο ενώ οι δύο οδοντίατροι της ΑΕΜΥ Α.Ε. «κάθονται» 8 μήνες γιατί το Νοσοκομείο δεν έχει οδοντιατρικά μηχανήματα.
Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην Αθηνών-Θεσσαλονίκης - Υποχρεωτικός ο εφοδιασμός με αλυσίδες
Μονάδα Εμφραγμάτων (6 κλινών) στην πραγματικότητα δεν λειτουργεί. Στο Νοσοκομείο υπηρετούν δύο Καρδιολόγοι. Ένας προερχόμενος από το Κέντρο Υγείας και ένας με πρόσληψη της ΑΕΜΥ ΑΕ που πρέπει να καλύπτουν τα ΤΕΠ, την εφημερία και τη Μονάδα Εμφραγμάτων. «Γι’ αυτό και δεν υφίσταται, δεν λειτουργεί Μονάδα Εμφραγμάτων για Νοσηλεία και παρακολούθηση των εμφραγματιών. Γίνεται θρομβόλυση και αμέσως αεροδιακομίζονται οι Καρδιοπαθείς. Η τρίτη Καρδιολόγος Επικουρική Ιατρός μετακινημένη από το Θριάσιο Νοσοκομείο, παρότι έκανε χρέη Διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας, έφυγε τρέχοντας. Επέστρεψε στο Θριάσιο Νοσοκομείο ως Επικουρική» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.
Στη Χειρουργική Κλινική έχει ήδη παραιτηθεί ένας χειρουργός της ΑΕΜΥ ΑΕ με καταγγελίες ότι δεν θέλει να βάζει σε κίνδυνο την καριέρα του. Τον Δεκέμβριο 2016 έκανε υπέβαλε άλλος ένας χειρουργός της ΑΕΜΥ Α.Ε. που θα την ενεργοποιήσει 1/3/2017. Παραίτηση είχε υποβάλει αλλά την ανακάλεσε και ο αναισθησιολόγος.
«Οι λόγοι που παραιτούνται είναι απλοί: Το Νοσοκομείο δεν διαθέτει αιμοδοσία. Δεν διαθέτει Αξονικό Τομογράφο. Διαθέτει ένα Χειρουργικό Τραπέζι για σηπτικά και άσηπτα χειρουργεία» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
Επίσης, δεν λειτουργεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ενώ στο νοσοκομείο δεν υπάρχει ούτε νεφρολόγος. Οι Σαντορινιοί νεφροπαθείς τελικού σταδίου αναγκάζονται να μετακομίζουν στην Αθήνα, να ταλαιπωρούνται με μεγάλα ταξίδια για αιμοκάθαρση, να χάνουν αιμοκαθάρσεις σε περίπτωση κακοκαιρίας, με σοβαρό κίνδυνο της ζωής τους από τις επιπλοκές της νόσου.
Αεροδιακομιδές
Την περίοδο που λειτουργούσε το Κέντρο Υγείας γινόταν 5-7 αεροδιακομιδές την εβδομάδα. Στους μήνες που λειτουργεί το Νοσοκομείο γίνονται επίσης 7 αεροδιακομιδές κατά μέσο όρο την εβδομάδα. «Οι ασθενείς με μικροατυχήματα αεροδιακομίζονται. Για τα σοβαρά τροχαία, ο Θεός να βάλει το χέρι του. Παράδειγμα την περασμένη εβδομάδα (Τετάρτη) διεκομίσθη Ασθενής με κάταγμα κνήμης από τροχαίο που έγινε την Δευτέρα» υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
Πληγή αποτελεί και η διαμονή του προσωπικού. «Ο κος Τσίπρας στα εγκαίνια μίλησε για πρόσληψη επαρκούς νέου προσωπικού με υψηλούς μισθούς και κίνητρα. Οι Ιατροί της ΑΕΜΥ Α.Ε. διαμένουν σε σπίτια που παραχωρήθηκαν ή παίρνουν επίδομα στέγης από το ίδρυμα Νομικού. 25 Νοσηλευτές συνεχίζουν να μένουν στο κοινόβιο του Κέντρου Υγείας, σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε με 800 ευρώ το μήνα που παίρνουν από την ΑΕΜΥ Α.Ε. να νοικιάσουν σπίτια; Το ύψος των ενοικίων στη Σαντορίνη ξεπερνάει το μισθό τους» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.