Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Μετρούν πληγές, ψάχνουν αιτίες, ζητούν απαντήσεις

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Μετρούν πληγές, ψάχνουν αιτίες, ζητούν απαντήσεις

Newsroom eleftherostypos.gr

Βαρυμπόμπη, Αδάμες, Κρυονέρι, Θρακομακεδόνες μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά. Οι περισσότεροι από τους πληγέντες αναρωτιούνται τι πήγε στραβά, ποιες είναι οι αιτίες που η φωτιά κατέστρεψε περιουσίες και μεγάλο μέρος της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής.

Ειδικοί, Τοπική Αυτοδιοίκηση και κάτοικοι αναφέρουν και καταγγέλλουν πως η καύσιμη ύλη σε πολλά σημεία αυτών των περιοχών αποτελούσε βραδυφλεγή «πυριτιδαποθήκη», στοιχείο που τροφοδότησε και γιγάντωσε την πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να κινηθεί ανεξέλεγκτα με καταστροφικά αποτελέσματα. Κάποια σημεία ήταν ανάμεσα στα 18 που είχαν επισημανθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ως επικίνδυνα, και κρίθηκαν επιβεβλημένες οι εργασίες καθαρισμού. Η ειδική κινητοποίηση εργασιών καθαρισμού με την επωνυμία «Δρυάδες», διάρκειας 80 ημερών, για 11 «κόκκινους» δήμους, είχε λήξει στις 30 Ιουλίου, αλλά αρκετοί από αυτούς παρέμεναν με επικίνδυνα… προσανάμματα.

Δυσκολίες από αέρα

Πολύς λόγος για τα εναέρια μέσα και τη χρησιμοποίησή τους, καθώς μετά την έναρξη της πυρκαγιάς το μεσημέρι της Τρίτης, σε ένα συμπαγές δάσος, «μπετόν αρμέ» το χαρακτήρισαν αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, υπήρχε η εκτίμηση ότι τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα θα μπορούσαν να τιθασεύσουν τις φλόγες, καθώς η πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων ήταν αδύνατη. Πολύ γρήγορα όμως η φωτιά πήρε έκταση, δημιούργησε το δικό της μικροκλίμα, καθώς τα 2-3 μποφόρ έντασης των ανέμων πολύ σύντομα έγιναν ριπές των 5 και 6 μποφόρ.

Χοάνες, στροβιλισμοί και το φαινόμενο της «καμινάδας» βρήκαν έδαφος την πλούσια καύσιμη ύλη εξαπλώνοντας ραγδαία τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα, με καύτρες και υψηλό θερμικό φορτίο. Τα εναέρια μέσα δεν είχαν τη δυνατότητα χαμηλής προσέγγισης και στοχευμένων ρίψεων, με αποτέλεσμα ο περιορισμός της φωτιάς να είναι εξαιρετικά δύσκολος έως αδύνατος. Αρκετοί από τους κατοίκους στην περιοχή Αδάμες καταγγέλλουν την κακή κατανομή των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, καθώς δεν έβλεπαν πυροσβεστικά οχήματα, παρά μόνο υδροφόρες των δήμων.

Ερευνες

Την ώρα που πεζοπόρα τμήματα του Πυροσβεστικού Σώματος έσβηναν τα τελευταία «καντηλάκια» φωτιάς μέσα στις καμένες εκτάσεις στη Βαρυμπόμπη και τα εναέρια μέσα αντιμετώπιζαν κάποιες αναζωπυρώσεις, τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζουν τα αίτια που προκάλεσαν τη μεγάλη πυρκαγιά.

Από τα πρώτα ευρήματα και εκτιμήσεις δεν έχουν εντοπιστεί στοιχεία που να αναδεικνύουν την πιθανότητα του εμπρησμού. Ενα από τα βασικά ενδεχόμενα που θα εξεταστούν είναι αυτό της έκρηξης μετασχηματιστή σε πυλώνα υψηλής τάσης ρεύματος ή πυροδότησης συσσωρευμένης καύσιμης ύλης σε μονωτήρες που έπεσε στο έδαφος προκαλώντας φωτιά.

Μετασχηματιστής

Η αρχική εστία φωτιάς εντοπίζεται μέσα στο συμπαγές δάσος, κοντά σε πυλώνες υπερυψηλής τάσης ρεύματος. Οι πρώτες αναφορές που φθάνουν στο αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος αναδεικνύουν την πιθανότητα έκρηξης μετασχηματιστή υψηλής τάσης, λόγω υπερθέρμανσης, και από εκεί φαίνεται να ξεπήδησαν οι πρώτες φλόγες. Εύφλεκτα υγρά του μετασχηματιστή ενίσχυσαν τη φωτιά, με αποτέλεσμα τη σύντομη επέκτασή της. Τα αρμόδια στελέχη της Πυροσβεστικής εξετάζουν και υλικό βίντεο, όπου αποτυπώνονται κάποιες εκρήξεις, το κρίσιμο χρονικό διάστημα εκδήλωσης της πρώτης εστίας φωτιάς.

Για την πρόοδο των ερευνών του ειδικού κλιμακίου της Πυροσβεστικής που ασχολείται με τη διερεύνηση της υπόθεσης και την αναζήτηση των αιτιών ενημερώνονται διαρκώς τα υψηλόβαθμα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

 Απάντηση

Σχετικά με τη φημολογία που αναπτύχθηκε για τα αίτια της πυρκαγιάς και πιθανή έκρηξη σε μετασχηματιστή της μέσης τάσης, αρμόδιες πηγές του ΑΔΜΗΕ αναφέρουν ότι αν υπήρξε έκρηξη ή άλλη καταστροφή σε εξοπλισμό δεν θα ήταν εφικτή η ενεργοποίηση κυκλωμάτων που είχαν βγει λόγω της φωτιάς εκτός συστήματος και επανήλθαν προχθές το βράδυ. Μάλιστα, χθες το πρωί, όπως αναφέρεται, έγινε επιθεώρηση στις γραμμές μεταφοράς και δεν εντοπίστηκαν σημαντικές φθορές. Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι στο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά δεν υπάρχει δίκτυο διανομής, με τις πλησιέστερες εγκαταστάσεις δικτύου να βρίσκονται σε απόσταση περίπου 1.000 μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν από τον ΑΔΜΗΕ, αρμόδια να εντοπίσει τα αίτια της πυρκαγιάς είναι μόνο η Πυροσβεστική με το πόρισμά της. Συνολικά προβλήματα αντιμετώπισαν έξι γραμμές μέσης τάσης στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, οι οποίες επηρέαζαν περίπου 50.000 καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι η διαδοχική εκδήλωση πυρκαγιών σε πολλά σημεία της Ελλάδας προκάλεσε, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, το αίτημα της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Ηδη, η Κύπρος έστειλε βοήθεια μετά και από απευθείας επικοινωνία μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, 40 Κύπριους πυροσβέστες, ενώ αναμένονται 2 αεροσκάφη Airtractor για συνδρομή στη Ρόδo. Επίσης, χθες το πρωί η Σουηδία ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα και αποστέλλει δύο αεροσκάφη Airtractor μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού RescEU.

Εκτακτη ανάγκη

Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας ο Δήμος Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 3-8-2021 στην παραπάνω περιοχή. Η κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για έξι 6 μήνες, δηλαδή έως και 3 Φεβρουαρίου 2022.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

ΗΠΑ: Άνδρας πυρπόλησε άγαλμα του Ιησού και σπίτια

Μαρίνα Μπενέκου

Θρίλερ στη Γλυφάδα: Φωτιά σε διαμέρισμα – Απεγκλωβίστηκαν δυο άτομα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μεγάλη φωτιά σε μάντρα αυτοκινήτων στο Μαρούσι – Συναγερμός στην πυροσβεστική

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Φωτιά στον Κολωνό: Η στιγμή που ένας ένοικος πηδά στον από κάτω όροφο – Συγκλονιστικό βίντεο

Λάμπρος Κατσαρός

Κολωνός: Μεγάλη φωτιά σε πολυκατοικία – Καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη το διαμέρισμα, συνεχείς εκρήξεις

Λάμπρος Κατσαρός

Μύκονος: Συναγερμός από φωτιά σε εστιατόριο στον Ορνό – Αποκλείστηκε η περιοχή [βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μεγάλη φωτιά στο Μαρτίνο – Στο σημείο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Λάμπρος Κατσαρός

Ναυπακτία: Μεγάλη φωτιά, καίγονται σπίτια – Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Λάμπρος Κατσαρός

Φωτιά σε δασική έκταση στην Αγία Παρασκευή Αχαΐας – Στο σημείο ισχυρές δυνάμεις