Οι χθεσινές ενέργειες στα Υμια θεωρούνται πρόβα πιθανών νέων προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας, ενώ δεν αποκλείεται κλιμάκωση και σε μεταναστευτικό – προσφυγικό. Ως γνωστόν, η Αγκυρα έστειλε και δεύτερο αίτημα έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών και η ηγεσία της έχει την ψευδαίσθηση πως, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας, ίσως πετύχει την αλλαγή της απόφασης του Αρείου Πάγου. Οπως και να ’χει, είναι εμφανές ότι η Τουρκία επιχειρεί την κλιμάκωση των πολιτικών, στρατιωτικών και διπλωματικών πιέσεων προς την Ελλάδα, δημιουργώντας συνθήκες κρίσης στο Αιγαίο.
Το χρονικό
Η επικοινωνιακή «εκδρομή» διάρκειας επτά λεπτών, σύμφωνα με το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, στα Υμια, με επικεφαλής του «στρατιωτικού θιάσου» τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Χουλούζι Ακάρ, και «κομπάρσους» τους αρχηγούς και των τριών Οπλών (Στρατού, Πολεμικού Ναυτικού και Αεροπορίας), έγινε μετά τυμπανοκρουσιών, τιμητικών αγημάτων, ευρύτατης τηλεοπτικής και φωτογραφικής κάλυψης από φωτογράφους και καμεραμάν του τουρκικού Στρατού, καθώς και μεγάλης προβολής από τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Ο κ. Ακάρ επισκέφθηκε χθες το πρωί αρχικά τη ναυτική βάση Ακσάζ, κοντά στην τουριστική περιοχή της Μαρμαρίδας, απέναντι από την Κω και τη Ρόδο, όπου τον υποδέχτηκε τιμητικό άγημα. Στη συνέχεια, μαζί με τους υπόλοιπους αρχηγούς του, φωτογραφήθηκε με φόντο το σήμα της βάσης και κατόπιν με τις λιμουζίνες τους έφτασαν στο λιμάνι προκειμένου να επιβιβαστούν σε πυραυλάκατο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Οπως φαίνεται από το εκτενές φωτογραφικό «ρεπορτάζ» που έκαναν οι στρατιωτικοί φωτογράφοι, τους οποίους είχε μαζί του, ο ίδιος είχε μεγάλη συνοδεία από συμβούλους του που του κουβαλούσαν βαλίτσες του (!), αλλά και αρκετούς οπλισμένους «μέχρι τα δόντια» σωματοφύλακές του. Η παρουσία των τελευταίων, ως γνωστόν, έχει γίνει κανόνας πλέον στη γείτονα, δεδομένου ότι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, οι Τούρκοι αξιωματούχοι που πρόσκεινται στον Ερντογάν φοβούνται τους «αντικαθεστωτικούς».
Την πυραυλάκατο συνόδευαν εν πλω προς τα Υμια δυο τουρκικά ταχύπλοα, στα οποία πιθανώς επέβαιναν μέλη των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων για την προστασία του κ. Ακάρ.
Απομάκρυνση
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, «η πυραυλάκατος και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων, οι οποίες τη συνόδευαν, προσέγγισαν περί τις 11 το πρωί το συγκρότημα των νήσων Υμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου επτά λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνησή τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ). Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών. Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ, αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσής τους. Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».
Κατά τον διάπλου από τη θαλάσσια περιοχή, οι φωτογραφικές μηχανές πήραν φωτιά, ενώ το ένα πλάνο με τους αρχηγούς των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων να στήνονται με φόντο τα Υμια ακολουθούσε το άλλο, όπως φάνηκε, άλλωστε, από τις φωτογραφίες που εδόθησαν στη δημοσιότητα. Ο τουρκικός «στολίσκος» προσέγγισε τα Υμια, έκανε μια μικρή «βόλτα» πλησίον των νησίδων και κατόπιν, υπό τις προειδοποιήσεις της ελληνικής κανονιοφόρου «Κραταιός» και του σκάφους του Λιμενικού, επέστρεψε στις τουρκικές ακτές.
Για κάποια λεπτά υπήρξε η «συνήθης κόντρα», με τα ελληνικά πλοία να καλούν τα τουρκικά πλοία να αποχωρήσουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και τα τουρκικά να καλούν τα ελληνικά να φύγουν από την περιοχή. Πάντως, δεν επιβεβαιώνεται απόπειρα Τούρκων στρατιωτών να ανεβούν στα Υμια. Εκτιμάται ότι αυτοί που επέβαιναν στα δύο ταχύπλοα ήταν μόνον για τη συνοδεία των Τούρκων αρχηγών.
Για εσωτερική κατανάλωση
Κατόπιν, ο κ. Ακάρ σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τα Υμια τουρκικά και εξέφρασε την αποφασιστικότητα των Ε.Δ. να προασπίσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η αναπαραγωγή της «είδησης» από τουρκικά ΜΜΕ έγινε σε πανηγυρικούς τόνους, τόσο -προφανώς- για εσωτερική κατανάλωση όσο και για να σταλεί, δήθεν, ένα μήνυμα στην Αθήνα. Ως γνωστόν, η τουρκική αντιπολίτευση, στο πλαίσιο της ενδοτουρκικής πολιτικής αντιπαράθεσης, έχει «κατηγορήσει» τον Ταγίπ Ερντογάν για «υποχωρητικότητα» έναντι της Ελλάδας για τα 16 νησιά που, κατά τους τουρκικούς ισχυρισμούς, «κατέχει» η Ελλάδα, αλλά «ανήκουν» στην Τουρκία.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
targι[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου