Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή στην κανονικότητα: Από το 2022 και… βλέπουμε

Αθηναϊκή μετάλλαξη: Αυτός ο μύθος - Τι λένε Μαγιορκίνης και Δημόπουλος

Newsroom eleftherostypos.gr

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την επιστροφή της οικονομίας στην «κανονικότητα», καθώς το τρίτο κύμα κορονοϊού «σαρώνει» τη χώρα.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) για τις τάσεις στο Λιανεμπόριο FMCG (ταχυκίνητων κωδικών), 7 στα 10 στελέχη πιστεύουν ότι ο Covid-19 θα επηρεάζει την αγορά και το 2022, ενώ καταγράφεται και κόπωση των καταναλωτών αλλά και των εργαζομένων από τα συνεχόμενα μέτρα.

Αναλυτικά, σε σχέση με τις εκτιμήσεις των στελεχών του κλάδου για τη διάρκεια της κρίσης, το 85% πιστεύει ότι η έκτακτη κατάσταση με τον κορονοϊό θα διαρκέσει τουλάχιστον ως το τέλος του 2021, ενώ το 97% πιστεύει πως η αγορά και η οικονομία θα επηρεάζονται έως το τέλος του 2021 ή και περισσότερο, και το 70% τουλάχιστον ως το καλοκαίρι του 2022. Σχετικά με την κόπωση που παρατηρείται, το 85% των πολιτών και το 51% του προσωπικού των επιχειρήσεων έχουν κουραστεί από τα παρατεταμένα μέτρα.

Κόστος

Παρ’ όλα αυτά, είναι κοινός τόπος ότι το κόστος από τα μέτρα περιορισμού της λειτουργίας της αγοράς είναι αποδεκτό. Μόλις το 22% θεωρεί πως το κόστος των μέτρων είναι μεγαλύτερο του υγειονομικού οφέλους, κάτι που δείχνει ότι η πλειοψηφία, 4 στα 5 στελέχη, εκτιμά ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό το υψηλό τίμημα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Για ένα εξίσου υψηλό ποσοστό, 78%, μόνη διέξοδος από την παρούσα κατάσταση είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Στο μεταξύ, η διάρκεια και η ένταση της πανδημίας επηρεάζουν και τη χρηματοοικονομική εικόνα των επιχειρήσεων, αυξάνοντας το λειτουργικό τους κόστος. Μόλις το 12% των στελεχών θεωρεί ότι δεν υπάρχει αύξηση στα λειτουργικά κόστη, το 65% εκτιμά άνοδο 1%-5% και το υπόλοιπο 23% πάνω από 5%. Συγκεκριμένα, οι ερωτώμενοι εκτιμούν ότι μεσοσταθμικά τα λειτουργικά τους κόστη έχουν αυξηθεί κατά 4,01%. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλότερο για τα στελέχη του λιανεμπορίου, στο 4,87%, και χαμηλότερο για τη βιομηχανία με 3,21%. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, το συνολικό επιπλέον κόστος για το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων για το 2020 ξεπέρασε τα 160 εκατ. ευρώ.

Ερευνα KPMG

Και έρευνα της KPMG σε CEOs εταιριών με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο τοποθετούν χρονικά την επιστροφή στην κανονικότητα το 2022. Αναλυτικά, περίπου τα μισά (45%) από τα παγκόσμια στελέχη δεν αναμένουν την επιστροφή στην «κανονική» επιχειρηματική δραστηριότητα παρά μόνο κάποια στιγμή το 2022, σε αντίθεση με περίπου το ένα τρίτο (31%), που αναμένουν ότι αυτό θα γίνει αργότερα τη φετινή χρονιά.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: Έξαρση κρουσμάτων και ισχυρή πίεση στα νοσοκομεία – Οι φόβοι για τη βόρεια Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός – Εμβόλια: Η αποτελεσματικότητα του συνδυασμού τους (mix’n’match)

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Υποχρεωτικό το PCR τεστ για τους στρατεύσιμους που θα καταταγούν τον Νοέμβριο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο ΕΜΑ ενέκρινε τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων με το εμβόλιο της Moderna

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου και Κορονοϊός: Πού δεν θα γίνει καθόλου – Η ανησυχία και τα μέτρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο για την αποσυμπίεση του ΕΣΥ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκατομμύρια παιδικά εμβόλια «χάθηκαν» λόγω πανδημίας

Leonidas Kallidonis

Μητροπολίτης Μάνης: Διασωληνωμένος στον Ευαγγελισμό με κορονοϊό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γκάγκα: Έρχονται οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ ενόψει τέταρτου κύματος

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom