Σήμερα η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με αιχμηρότατη τη ανακοίνωσή της εναντίον της πρότασης Θάνου ζητάει από τους ανώτατους δικαστικούς να περιφρουρήσουν το Σύνταγμα και να διαφυλάξουν το κύρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου ενόψει της συνεδρίασης για το θέμα της παρατάσεως του ορίου ηλικίας των δικαστικών.
Η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:
«Στη δημόσια συζήτηση που ξεκίνησε με αφορμή τη σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου προκειμένου να γνωμοδοτήσει για το εάν είναι επιτρεπτή η αλλαγή του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών από την Υπηρεσία τους, έχουν ήδη τοποθετηθεί αρνητικά όλα τα πολιτικά κόμματα, η Κυβέρνηση δια του Υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, όπως και του πρώην Υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Χώρας, 15 διακεκριμένοι καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου και οι Δικαστικές Ενώσεις. Το άρθρο 88 παρ 5 του Συντάγματος είναι μια ξεκάθαρη διάταξη που δεν επιδέχεται διαφορετικής ερμηνείας. Η εφαρμογή της από το 1975, αλλά και η εφαρμογή αντίστοιχων διατάξεων προγενέστερων Συνταγμάτων, δεν δημιούργησε ποτέ ερμηνευτικά ζητήματα. Οι διαφορετικές απόψεις γύρω από την αναγκαιότητα αύξησης του ορίου ηλικίας θα ακουστούν εφόσον η Βουλή αποφασίσει να αναθεωρήσει την συγκεκριμένη διάταξη. Η επίκληση δήθεν διαφορετικών απόψεων ορισμένων συνταγματολόγων είναι αποπροσανατολιστική και συσκοτίζει τα αληθινά γεγονότα, αφού ουδείς συζητάει τη δυνατότητα αύξησης του ορίου ηλικίας με βάση το υφιστάμενο Σύνταγμα. Η υιοθέτηση τέτοιων καινοφανών απόψεων θα αντιστρατεύονταν το σαφές νόημα της συνταγματικής διάταξης, την μέχρι σήμερα εφαρμογή της και θα αμφισβητούσε άμεσα την δεσμευτικότητα του Συντάγματος. Η έκφραση των απόψεων του πολιτικού και νομικού κόσμου της χώρας, ιδίως μάλιστα όταν επιχειρείται παραβίαση συνταγματικών επιταγών, δεν μπορεί να εκληφθεί ως απόπειρα επηρεασμού της κρίσης των δικαστών, αλλά είναι επιβεβλημένο από το Σύνταγμα καθήκον. Η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου καλείται την Πέμπτη να περιφρουρήσει το Σύνταγμα και να διαφυλάξει το κύρος του Ανώτατου Δικαστηρίου».
Κλήρωση Τζόκερ (19/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Οι ανώτατοι δικαστές της Διοικητικής Δικαιοσύνης αφενός τράβηξαν… διαχωριστική γραμμή από το αίτημα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν χωρεί καν συζήτηση παράκαμψης του συνταγματικού ορίου συνταξιοδότησης διά νομοθετικής ρύθμισης. Αφετέρου, δε, ενέταξαν στους λόγους που υπαγόρευσαν τη θέσπιση του συνταγματικού ορίου την ανάγκη να κλείσει κάθε… κερκόπορτα νομοθετικών παρεμβάσεων προς εξοβελισμό μη αρεστών στην εκτελεστική εξουσία δικαστικών, όπως έκαναν δικτατορικές και κατοχικές κυβερνήσεις!
Η λίστα των επικριτών της επικεφαλής του Αρείου Πάγου εξακολουθεί να μακραίνει, αφού χθες εκτός των συμβούλων της Επικρατείας θέση απέναντί της έλαβαν η Ενωση Διοικητικών Δικαστών, 14 συνταγματολόγοι αλλά και δύο πρώην πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου της χώρας. Στον αντίποδα, η κ. Θάνου υπεραμύνθηκε της απόφασής της να συγκαλέσει τη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για να γνωμοδοτήσει επί του ορίου, αποδίδοντας στους διαφωνούντες σκοπιμότητα επηρεασμού των μελών του δικαστηρίου. Στο πλευρό της τάχθηκε μόνον η νεοσύστατη (και με πρώτο ιδρυτικό μέλος την ίδια) Ενωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστικών Λειτουργών.
Η μακροσκελής ανακοίνωση της Ενωσης Λειτουργών ΣτΕ δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στην κ. Θάνου και τις πρωτοβουλίες της, κάνει όμως… φύλλο και φτερό τα επιχειρήματα που έχουν προβληθεί από την πλευρά της υπέρ της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης. Οι ανώτατοι δικαστές συνδέουν τον καθορισμό συγκεκριμένου ορίου αποχώρησης στο Σύνταγμα με την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας τους και υπογραμμίζουν:
~ Οτι αυτό αποτρέπει παρεμβάσεις του νομοθέτη που θα αποσκοπούσαν είτε στην παράταση παραμονής ήδη υπηρετούντων ανώτατων δικαστών είτε στην πρόωρη απομάκρυνσή τους με τη μείωση του ορίου.
~ Οτι διασφαλίζει την ανανέωση των προσώπων στις ανώτατες θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας, που αποτελεί βασική επιλογή ενός δημοκρατικού πολιτεύματος.