ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Λιγνάδη – Συγκλονίζει ο 23χρονος στην ερώτηση γιατί τώρα: «Μου πήρε χρόνο να αποδεχθώ τον βιασμό»

Newsroom eleftherostypos.gr

«Βρήκα το θάρρος να το πω τώρα, γιατί θέλω να τιμωρηθεί για αυτό που μου έκανε. Μου πήρε πολύ χρόνο να αποδεχτώ ότι μου συνέβη αυτό το γεγονός του βιασμού, γιατί δεν ήθελα να το αντιμετωπίσω, ήταν πολύ δύσκολο. Γι’ αυτό είμαι περήφανος με τον εαυτό μου, που βρήκα το θάρρος να το αναφέρω, έστω και τώρα».

Ο 23χρονος μάρτυρας που κατήγγειλε βιασμό του από τον Δημήτρη Λιγνάδη τον Αύγουστο του 2015, ραγίζει καρδιές όταν απαντά στο ερώτημα «γιατί τώρα» που θέτει η ανακρίτρια. Είναι, μάλιστα, η ίδια απάντηση με αυτήν που δίνουν οι περισσότεροι άντρες και γυναίκες που φέρνουν στο φως περιστατικά σεξουαλικής τους κακοποίησης, στα πλαίσιο του κινήματος metoo.

Παρέα

Ενώ ο Δ. Λιγνάδης στην απολογία του κατά πληροφορίες ισχυρίζεται πως δεν γνωρίζει καθόλου τον άλλον άνδρα που τον καταγγέλλει -τον 25χρονο που σήμερα ζει στη Σουηδία-, παραδέχεται τη γνωριμία του με τον 23χρονο και τους φίλους του, λέγοντας πως έκανε παρέα μαζί τους «στο πλαίσιο φιλικής οικειότητας, κάτι που αποδίδει στο γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλους ηθοποιούς, δεν κάνει παρέα μόνο με ανθρώπους του σιναφιού του και πως του αρέσει να γνωρίζει κόσμο και να ξεφεύγει από τα στερεότυπα».

Αλλωστε, ο Δ. Λιγνάδης είναι αδύνατον να αρνηθεί τη γνωριμία του με τον 23χρονο, αφού ο καταγγέλλων, που αναφέρει πως ο κατηγορούμενος είχε ερωτικές σχέσεις με πολλούς ανήλικους, έχει καταθέσει τέσσερις φωτογραφίες στην ανακρίτρια. Δύο από τα καμαρίνια του σκηνοθέτη, μία από το δωμάτιό του και μία που του έστειλε ο κατηγορούμενος σε διαδικτυακή εφαρμογή. Οι φωτογραφίες αυτές τραβήχτηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο από τον βιασμό, κάτι που επισήμανε ο σκηνοθέτης στην απολογία του. «Είναι αδιανόητο να ισχυρίζεται ότι τον έχω βιάσει και να έχει αυτές τις φωτογραφίες μαζί μου που τραβήχτηκαν τον Ιανουάριο του 2016».

«Τον χρειαζόμουν»

Επ’ αυτού, στη συμπληρωματική κατάθεσή του, που δόθηκε τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, λίγες μέρες πριν από την απολογία του Δ. Λιγνάδη, ο 23χρονος απαντά: «Δεν μιλούσαμε καθόλου για αρκετούς μήνες. Στο τέλος του 2015, έστειλε μήνυμα στον φίλο μου Α… λέγοντας, άμα δεν τον δω πρώτη σειρά στον Ριχάρδο τον Γ’, θα τον χωρίσω. Παρά το γεγονός που είχε συμβεί τον Αύγουστο του 2015, με πείραζε το να με χωρίσει, γιατί αισθανόμουν ότι τον χρειαζόμουν ακόμα. Δεν ήμουν έτοιμος να αφήσω τη ζωή που μου πρόσφερε, δηλαδή δημόσιες σχέσεις, παραστάσεις, το να μένω σε ένα ζεστό σπίτι και να είμαι με ένα γνωστό πρόσωπο. Εγώ στα 17 μου δεν είχα στήριξη από την οικογένειά μου σε οτιδήποτε. Ο Λιγνάδης το ήξερε αυτό και το εκμεταλλευόταν. Ηξερε πώς να επηρεάζει τη συμπεριφορά μου και να με χειραγωγεί».

Για τις φωτογραφίες

Κληθείς να σχολιάσει τις φωτογραφίες που είναι αγκαλιά με το 17χρονο τότε αγόρι, ο Δ. Λιγνάδης αναφέρει ότι δεν τις θεωρεί αισθησιακές αλλά κωμικές και χαρακτηρίζει την έκφρασή του ριχαρδική. «Το ημίγυμνο δικαιολογείται γιατί η παράσταση σε όλο το δεύτερο μέρος με ήθελε ημίγυμνο και γύριζα στο καμαρίνι ημίγυμνος».

Οι εξηγήσεις του Δ. Λιγνάδη δεν έπεισαν τις δικαστικές αρχές, με ανακριτή και εισαγγελέα να συμφωνούν πως πρέπει να κρατηθεί προσωρινά μέχρι να γίνει το δικαστήριο, ως ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων, με το ένταλμα της προσωρινής κράτησης να αναφέρει πως ο κατηγορούμενος «αδιαφορεί για το ενδεχόμενο προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της γενετήσιας ελευθερίας».

Στην Τρίπολη

Ο Δ. Λιγνάδης βρίσκεται ήδη στις φυλακές της Τρίπολης όπου οδηγήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής και η δίκη του σε πρώτο βαθμό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 18 μήνες, που είναι το ανώτατο όριο της προσωρινής κράτησης. Μέχρι να γίνει η δίκη, η ανάκριση θα συνεχιστεί και μπορούν να κατατεθούν και άλλα στοιχεία και μαρτυρίες και από τις δύο πλευρές. Ο σκηνοθέτης θα επιχειρήσει να πείσει για την αθωότητά του σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, με τρεις δικαστές και τέσσερις ενόρκους, όπως σε όλες τις δίκες για βιασμό.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η ανακρίτρια σημειώνει, κατά πληροφορίες, στο ένταλμα προσωρινής κράτησης πως τα στοιχεία που προσκόμισε ο κατηγορούμενος δεν κλονίζουν το κατηγορητήριο.

Κατά την απολογία του ο Δ. Λιγνάδης ισχυρίστηκε ότι είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο από τις 3 έως τις 9 Αυγούστου 2010 με έναν συνάδελφό του και μάλιστα ο δικηγόρος του Αλέξης Κούγιας είχε δημοσιοποιήσει το όνομά του στα τηλεοπτικά δίκτυα, αναφέροντας πως θα τον καλέσει ως μάρτυρα υπεράσπισης. Ωστόσο, ο άνδρας αυτός δεν προσήλθε να καταθέσει, ζητώντας μέσω ανακοίνωσής του να μην αναπαράγεται το όνομά του, αφού «η εν αγνοία του δημοσιοποίηση των στοιχείων του στα ΜΜΕ από τον συνήγορο του κ. Λιγνάδη έχει δημιουργήσει προβλήματα και ταλαιπωρία σε εμάς και τους οικείους μας». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας αυτός έχει αποφασίσει να θέσει εαυτόν στη διάθεση των δικαστικών αρχών, όχι ως μάρτυρας υπεράσπισης του Δ. Λιγνάδη, αλλά ως μάρτυρας αλήθειας…

Περί στόχευσης

Αυτή δεν ήταν η μόνη διαφοροποίηση από τις δημόσιες δηλώσεις του Αλ. Κούγια και των όσων τελικά φέρεται να είπε απολογούμενος ο Δ. Λιγνάδης στην ανακρίτρια. Ο δικηγόρος π.χ. είχε δηλώσει για πολιτική στόχευση που στόχο είχε να πλήξει τη Λίνα Μενδώνη, εμπλέκοντας και επιχειρηματικά συμφέροντα, με τον κατηγορούμενο όμως, κατά πληροφορίες, να μιλά για σκευωρία που οργανώθηκε από… τον Σπύρο Μπιμπίλα. «Ολα αυτά είναι κατασκευασμένα καταρχάς στο εργαστήριο του ΣΕΗ, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του οποίου, από τη στιγμή που ανέλαβα διευθυντής του Εθνικού, βρίσκονταν σε ιδεολογική αντίθεση με το πρόσωπό μου» αναφέρει, ενώ κάνει λόγο για ανοιχτό κάλεσμα από το Σωματείο να γίνουν καταγγελίες σε βάρος του.

Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο του αποδεικτικού υλικού που θα συγκεντρωθεί από όλους τους μάρτυρες που θα προσέλθουν στη συνέχεια στην ανάκριση, θα αξιολογηθεί εξονυχιστικά από τις δικαστικές αρχές και φυσικά από το δικαστήριο που θα κρίνει την ενοχή ή την αθωότητα του κατηγορουμένου. Στον εισαγγελέα έχει ζητήσει να καταθέσει δημοσίως και η ηθοποιός Δώρα Χρυσικού, δηλώνοντας πως έχει αποδείξεις πως ο Δ. Λιγνάδης δεν βρέθηκε ποτέ στην Ιθάκη το καλοκαίρι του 2015, κάτι που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα ισχυρίστηκε η πρώην υφυπουργός Ελένη Κούρκουλα, ο σύζυγός της και επιχειρηματίας Δ. Παναγιωτάκης και ο αδελφός του κατηγορουμένου.

Οι εισαγγελικές αρχές μπορούν να ασκήσουν διώξεις για ψευδομαρτυρία, εφόσον τεκμηριωθεί ποια είναι η αλήθεια. «Εγώ είπα την αλήθεια ενώπιον των αρμοδίων οργάνων, κληθείς προς τούτο και όχι αναλαμβάνοντας οποιαδήποτε πρωτοβουλία στο Διαδίκτυο, χωρίς συνέπειες και χωρίς κόστος. Καλώ την κυρία Χρυσικού να πράξει το ίδιο και να ακολουθήσει τη νόμιμη οδό, ώστε να μην αφήνονται υπόνοιες εις βάρος οποιουδήποτε που με προσωπικό κόστος κάνει το καθήκον του όπως ορίζει ο νόμος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Παναγιωτάκης.

Ο τραγουδιστής

Αλλωστε στη δικογραφία υπάρχουν και άλλες αναφορές που πρέπει να διερευνηθούν, όπως η αναφορά του 48χρονου τραγουδιστή που έχει καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας πως «έβλεπε ότι ο Δ. Λιγνάδης διατηρούσε και εξωσχολικές σχέσεις με τα ανήλικα παιδιά του Αρσακείου που διδάσκει». Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει εκκινήσει προκαταρκτική έρευνα  για περιστατικά κακοποίησης από εκπαιδευτικούς στα Αρσάκεια μετά την επιστολή 285 αποφοίτων των σχολείων προς τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρία.

Παράλληλη έρευνα διεξάγεται για τις αναφορές του Τύπου πως ο κατηγορούμενος έκανε ιδιωτικές πρόβες κατ’ οίκον με ασυνόδευτους ανήλικους από δομές ΜΚΟ, με πληροφορίες να αναφέρουν πως οι εισαγγελείς έχουν ήδη ζητήσει στοιχεία από αρμόδιες υπηρεσίες.

Στην Εισαγγελία

Πάντως, η υπόθεση Λιγνάδη μπορεί να είναι μόνο η αρχή για τις καταγγελίες στον καλλιτεχνικό χώρο. Ο ογκώδης φάκελος που κατέθεσε ο πρόεδρος του Πειθαρχικού του ΣΕΗ Πασχάλης Τσαρούχας την περασμένη Τετάρτη στην Εισαγγελία ερευνάται ήδη από τις εισαγγελικές αρχές, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 2-3 καταγγελίες για βαριά κακουργήματα, όπως βιασμό.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η προανάκριση για τον ηθοποιό που κατηγορείται για βιασμό συνομηλίκου του το 2005, με τον 37χρονο να δίνει ανωμοτί κατάθεση με την ιδιότητα του ύποπτου την περασμένη Παρασκευή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως στη Δικαιοσύνη προκύπτουν στοιχεία για βαριά αδικήματα σε βάρος πασίγνωστου ηθοποιού, που έχει ήδη δημοσίως καταγγελθεί από συναδέλφους του.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημήτρης Λιγνάδης: Διεγράφη δια βίου από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Μιχάλης Μάρδας

Δημήτρης Λιγνάδης: Άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για να βρεθούν αποδείξεις

Μιχάλης Μάρδας

Υπόθεση Λιγνάδη: Νέα δίωξη για βιασμό σε βάρος του

Ανδρέας Ντίνης

Δημήτρης Λιγνάδης: Αρνείται τα πάντα για τη νέα μήνυση περί βιασμού – Ανατριχιαστικές καταγγελίες

Μιχάλης Μάρδας

Κούγιας για υπόθεση Λιγνάδη: Δεν έχω δει πιο βρώμικο στήσιμο και τόσο αδύναμα αποδεικτικά στοιχεία

Μιχάλης Μάρδας

Δημήτρης Λιγνάδης: Πληροφορίες ότι είναι υπό δίωξη και για άλλον βιασμό – Τι δήλωσε μέσα από φυλακές

Μιχάλης Μάρδας

Κούγιας: Διαψεύδει τις πληροφορίες για πειθαρχική έρευνα εις βάρος του

Tinad

Υπόθεση Λιγνάδη: «Στα 14 μου με νάρκωσε και με βίασε μέσα στο σπίτι του» κατέθεσε ο 25χρονος από τη Σουηδία

Μιχάλης Μάρδας

Υπόθεση Λιγνάδη: Κατέθεσε στον ανακριτή ένας από τους μηνυτές – Ήρθε από τη Σουηδία στην Ελλάδα

Evanthia Karra