Την ίδια ώρα, οι δικηγόροι των δύο εκζητούμενων Τούρκων, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, επιχείρησαν να αναδείξουν τους κινδύνους που διατρέχουν οι αξιωματικοί της γείτονος σε περίπτωση που εκδοθούν, καθώς η Δικαιοσύνη είναι καθοδηγούμενη και οι δικαστές εκτελούν εντολές.
«Στην Τουρκία κατεβάζουν τους δικαστές από την έδρα» ήταν το επιχείρημά τους -κάτι που μεταφράζεται ότι στην Τουρκία δεν θα έχουν δίκαιη δίκη. Έπειτα από άδεια των αρεοπαγιτών προβλήθηκαν στη δικαστική αίθουσα βίντεο, που καταδεικνύουν την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία.
Στο βίντεο σύμφωνα με το protothema.gr καταγράφεται το τι δέχονται οι δικαστές από το καθεστώς της Τουρκίας, όπου τους κατεβάζουν από τις έδρες των δικαστηρίων και τους οδηγούν, συνοδεία αστυνομικών, σε πουλμανάκι προς άγνωστη κατεύθυνση…
Όσο για το βίντεο με το ελικόπτερο, οι δικηγόροι των δύο επιχείρησαν να καταδείξουν ότι κινδύνευαν οι ζωές τους μετά το πραξικόπημα και γι’ αυτό δεν μπορούσαν να γυρίσουν πίσω.
https://www.youtube.com/watch?v=tE1urtwTJaw
Η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε στο δικαστήριο να απορριφθεί ως νομικά απαράδεκτο το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών της γείτονας χώρας για τους πρώτους δυο Τούρκους στρατιωτικούς , αλλά και στην περίπτωση που το δικαστήριο μπει στην ουσία τότε να απορριφτεί και πάλι το αίτημα καθώς “κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά”.
Η εισαγγελική λειτουργός τόνισε ότι είναι αόριστοι οι λόγοι που εκζητούνται και εάν εκδοθούν υπάρχει ο κίνδυνος να δικαστούν και για άλλα αδικήματα, ενώ δεν θα έχουν δίκαιη δίκη από ένα αμερόληπτο δικαστήριο.
«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια, απάνθρωποι και εξευτελιστική συμπεριφορά, όπως επίσης υπάρχει κίνδυνος να δικαστούν από δικαστές που δεν έχουν τα εχέγγυα της ανεξάρτητης και αμερόληπτης κρίσης».
Παράλληλα, η εισαγγελέας τόνισε ανάφερε ότι:
-“από τα πρακτικά της πρωτοβάθμιας δίκης και τα έγγραφα της δικογραφίας και όσων ακούστηκαν εδώ προκύπτει ότι δεν υπάρχουν εν προκειμένω όλες οι προϋποθέσεις έκδοσης που ορίζονται στα άρθρα της ΕΣΔΑ.
-Δε περιλαμβάνονται συγκεκριμένα στοιχεία.
-Παντελώς αόριστη η περιγραφή των περιστατικών στο κατηγορητήριο.
-Οι εισαγγελικές αρχές Τουρκίας δεν απάντησαν επί συγκεκριμένων ερωτημάτων της Εισαγγελίας Εφετών σύμφωνα με την αρχή της ειδικότητας. Έτσι παραβιάζεται η αρχή της ειδικότητας της ΕΣΔΑ.
Επιπρόσθετα, ενισχύοντας η εισαγγελέας τις θέσεις τόνισε ακόμη, ότι στην Τουρκία έχουν συλληφθεί 10 μέλη της ανώτερης Εθνοσυνέλευσης, αντίπαλοι του κόμματος Ερντογάν, 150 δημοσιογράφοι, 3.000 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί (το 1/5 δηλαδή του δικαστικού σώματος), απολύθηκαν επίσης χωρίς προφανή λόγο 129.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συνελήφθησαν 40.000 πολίτες και πάνω από 31.000 παραμένουν υπό κράτηση.
Ακόμη, η κυρία Θεοδώρου τόνισε ότι υπάρχει ο κίνδυνος επαναφοράς της θανατικής ποινής στην γείτονα χώρα, καθώς ήδη ο Ερτογάν πριν το πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού το είχε ήδη εξαγγείλει.
“Θεωρώ -είπε η εισαγγελέας- μη επιτρεπτή την εκδύσω τους με δεδομένο να υποστούν την παραπάνω μεταχείριση . Κάθε άνθρωπος δικαιούνται σεβασμό στη ζωή και προστασία από βασανιστήρια. Είναι δικαιώματα που δεν περιορίζονται , ούτε αναστέλλονται”.
Οι εκζητούμενοι ενώπιον του δικαστηρίου
Ο πρώτος αξιωματικός, o Σουλεϊμάν Οζκαϊνάκσι (35 ετών), ανέφερε πως «τη σύζυγο (εργαζόταν στο υπουργείο Οικονομικών) και τον αδερφό του (εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα) και τη σύζυγό του τους έχουν απομακρύνει από τη δουλειά τους, χωρίς καμία δικαιολογία. Οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί και η περιουσία μας έχει δημευθεί. Της γυναίκας μου έχουν δεσμεύσει και το διαβατήριο. Άρχισαν να συλλαμβάνονται οι σύζυγοι στρατιωτικών. Θέλουν να βλέπουμε να πεθαίνουν μπροστά μας οι γυναίκες μας.
«Ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας και μας λένε προδότες. Μας πονάει πολύ που είπανε ότι πουλήσαμε στρατιωτικά μυστικά στην Ελλάδα . Έκανε μάλιστα αναφορά σε παραδείγματα βασανιστηρίων με ηλεκτρισμό και με γκλομπς: «Πολλοί συνάδελφοι μάθαμε πως χειρουργήθηκαν στα έντερα. Υπάρχουν αυτοκτονίες στις φυλακές, λέγεται. Σε στάβλους αφήνουν τους ανθρώπους γυμνούς χωρίς φαγητό και όταν έχαναν τις αισθήσεις τους έβαζαν να υπογράφουν διάφορα. Στην Τουρκία οι στρατιωτικοί είναι σαν καταραμένοι. Λυπάμαι που λέω όλα αυτά για τη δική μου πατρίδα.
«Στην Αλεξανδρούπολη οι συμπατριώτες μας έστειλαν δικηγόρο από την Τουρκία και μας απείλησε. Στις φυλακές ένα κρεβάτι είναι για 6 κρατούμενους και κοιμούνται εν αλλάξει. Δεν κάναμε πολιτική στην Τουρκία, ενώ αν πάμε εκεί πλέον των άλλων κατηγοριών θα δικαστούμε και ως μέλη της οργάνωσης, καθώς αυτό είναι ήδη προδιαγεγραμμένο».
Ο δεύτερος στρατιωτικός, ο Μπιλάλ Κουρουγκούλ (41 ετών), είπε ότι η γυναίκα του η οποία ήταν δασκάλα έχει απολυθεί χωρίς καμία δικαιολογία, της είπαν απλώς ότι υπάρχει καθεστώς επιτακτικής ανάγκης και ότι ο άνδρας σου πήγε στην Ελλάδα. Κανείς πλέον δεν θέλει να έχει σχέση με την οικογένειά μου, καθώς όλοι φοβούνται. Στα παιδιά μου στο σχολείο λένε πως είμαι προδότης. Αγωνιώ για το μέλλον των παιδιών μου. Ήμασταν κοσμικοί, πάντοτε στραμμένοι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, 22 χρόνια στη γραμμή του Ατατούρκ. Καμία σχέση δεν είχαμε με το πραξικόπημα, απλώς μας κάλεσαν για τη μεταφορά τραυματιών με το ελικόπτερο».
Προηγουμένως στο δικαστήριο επιδείχτηκε βίντεο με συλλήψεις δικαστών μέσα στο ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας και όπως είπαν οι συνήγοροί τους Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, αυτό «δείχνει ότι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκης».
Μάρτυρες υπερασπίσεως
Ως μάρτυρας κατά της έκδοσης εξετάστηκαν ο ναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος και ο πρόεδρος της Ένωσης της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) Παναγιώτης Περάκης.
Ο Στέλιος Φενέκος κατέθεσε ότι το επίμαχο ελικόπτερο το οποίος προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη δεν έφερε οπλισμό, είχε το λιγότερο προσωπικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και δεν είχε φουλάρει καύσιμα. Οι 8 δεν έφεραν ούτε καν ατομικό οπλισμό.
Ο Μιχάλης Σταθόπουλος κατέθεσε ότι στην σημερινή Τουρκία εάν εκδοθούν οι 8 υπάρχει κίνδυνος παραβίασης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και κίνδυνος βασανιστηρίων, απάνθρωπής και εξευτελιστικής συμπεριφοράς, ενώ υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος για επαναφορά της θανατικής ποινής στην γείτονα χώρα όπως είπε ο ίδιος ο κ. Ερτογάν.
Σε άλλο σημείο ο κ. Σταθόπουλος τόνισε ότι η ποινή του θανάτου είναι απάνθρωπη, ενώ επισήμανε: «Αν ήμουν εγώ υπουργός Δικαιοσύνης δε θα ενέκρινα την έκδοση τους. Δεν είναι αντιτουρκική ενέργεια η μη έκδοση. Αν είχε γίνει πραξικόπημα και είχε έρθει στην Ελλάδα ο κ. Ερντογάν θα έλεγα και πάλι το ίδιο. Να μην εκδοθεί. Ακόμα και οι διεθνείς σχέσεις πρέπει να υποχωρούν τη θεμελιώδη αρχή να μην βασανίζονται οι άνθρωποι. Η Ιστορία θα δικαιώσει μια απόφασή σας κατά της έκδοσης».
Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης επικαλούμενος τα όσα τον πληροφορούν Τούρκοι δικηγόροι, στην γείτονα χώρα, γίνονται βασανιστήρια, βιασμοί με γκλομπς, οι συλληφθέντες τις πρώτες πέντε μέρες δεν έχουν δικαίωμα να έρθουν σε επαφή με το δικηγόρο τους και όταν συναντηθούν με τους δικηγόρους τους, ο εισαγγελέας τους διορίζούν άλλους.
Ακόμη, ανέφερε ότι εάν οι 8 εκδοθούν δεν υπάρχουν τα εχέγγυα ότι δεν θα βασανιστούν και σημείωσε ότι στην Τουρκία όσοι είναι αντίθετοι με το καθεστώς, καταδικάζονται σε κοινωνικό θάνατο.
https://www.youtube.com/watch?v=4uACsH4he8Y
Ο Παναγιώτης Περάκης τόνισε απερίφραστα ότι στην Τουρκία δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για δίκαιη δίκη, καθώς έχει καταρρεύσει το κράτος δικαίου στη γείτονα χώρα. Οι συλληφθέντες σύμφωνα με τα στοιχεία που στέλλονται στην CCBE ανέφερε ο κ. Περάκης, μετά από 6 μήνες έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν επί του περιεχόμενου της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος τους.
Επίσης, ο κ. Περάκης εξέφρασε το φόβο ότι οι 8 εάν επιστρέψουν στην πατρίδα τους θα δικαστούν και για άλλα αδικήματα εκτός από αυτά που εκζητούνται.
Τέλος, ο πρόεδρος του Ποινικού Τμήματος, αντιπρόεδρος Γεώργιος Σακκάς, ανέφερε ότι η δημοσίευση της απόφασης θα γίνει στις 23 Ιανουαρίου.