Η διευθύντρια της Α’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», πνευμονολόγος-εντατικολόγος, Μηλίτσα Μπιτζάνη, «ανοίγει την καρδιά» της στον «Ε.Τ.» και αποκαλύπτει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δίνεται η «μάχη» σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της σκληρά δοκιμαζόμενης Θεσσαλονίκης.
«Εχουμε εφεδρείες ψυχής! Μέχρι τώρα τα καταφέραμε. Ξεπεράσαμε τα όριά μας δύο φορές, επεκτείνοντας κλινικές και ΜΕΘ. Προσπαθούμε πολύ και η αλήθεια είναι ότι οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παραλαμβάνουμε νέα περιστατικά. Διαχειριζόμαστε με επιτυχία την κατάσταση και οι κλίνες γεμίζουν αμέσως μόλις αδειάσει κάποια», είπε στον «Ε.Τ.» και παραδέχθηκε ότι από το 1982 που εργάζεται στο «Παπανικολάου» είναι η πρώτη φορά που βιώνει τόσο σημαντική πίεση στο Σύστημα Υγείας.
Η Α’ ΜΕΘ του «Παπανικολάου» ήταν από τις πρώτες που είχαν εμπλοκή στην περίθαλψη ασθενών με κορονοϊό, από την περασμένη άνοιξη. «Ημασταν ανέκαθεν μία δραστήρια ΜΕΘ και έχουμε αποκτήσει τεράστια εμπειρία στη μάχη με τον κορονοϊό, καθώς νοσηλεύουμε ασθενείς από τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα να μη βιώνουμε καταστάσεις που θα μπορούσε κάποιος να τις χαρακτηρίσει δύσκολες», είπε. Ωστόσο, τόνισε ότι η συνεχής πίεση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο το προσωπικό της Α’ ΜΕΘ. «Είναι συγκλονιστικό αυτό που συμβαίνει με το προσωπικό και τη μεγάλη πίεση που υφίσταται. Κάνει τη δουλειά του με αυτοθυσία, αλλά η δραματική πίεση αλλάζει το χαρακτήρα των ανθρώπων. Υπάρχουν άτομα που δεν ακούγαμε τη φωνή τους τόσα χρόνια και τώρα βλέπουμε να έχουν εκρήξεις θυμού, ως αποτέλεσμα της κούρασης και του άγχους. Οι μπαταρίες μας γεμίζουν όταν οι ασθενείς πάνε καλά. Μας δίνει ώθηση και κουράγιο να συνεχίσουμε», είπε. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συγκινητική -όπως τη χαρακτήρισε- προσφορά παλιών συναδέλφων της, οι οποίοι την καλούν στο τηλέφωνο και προσφέρουν τη βοήθειά τους δωρεάν. «Η κρίση φανερώνει τα καλά στοιχεία των ανθρώπων. Οι μάσκες… πέφτουν, αν και στη συγκεκριμένη πανδημία θα πρέπει να τις φοράμε πάντα», πρόσθεσε.
Στέφανος Κοκολογιάννης: H βεντέτα πίσω από τους πυροβολισμούς στο Ηράκλειο – Τι είχε συμβεί το 2012
Υπογράμμισε ότι μεγάλη μερίδα των Θεσσαλονικέων δεν τηρεί τα μέτρα. «Μοναδικό δρομολόγιό μου είναι σπίτι-δουλειά. Μοναδική εξαίρεση το σούπερ μάρκετ. Είναι εκνευριστικό να βλέπεις τόσους ανθρώπους να προσπαθούν να σε κοροϊδέψουν. Να φορούν τη μάσκα στο πηγούνι ή να έχουν τη μύτη έξω από αυτήν. Και μάλιστα να έχουν αλαζονικό ύφος. Πήγα να πάρω καφέ και δεν φορούσε μάσκα ο υπάλληλος και όταν του έκανα σύσταση εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιθετικός», τόνισε.
Τον Απρίλιο του 2020, η κ. Μπιτζάνη συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με συναδέλφους της και τον πρωθυπουργό. «Εκτοτε έγιναν πολλά πράγματα. Εχουμε πια τον απαραίτητο εξοπλισμό. Δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσεις ως Μονάδα κάτι και να μην έρθει… χθες! Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μπορεί να μην είναι το μοντέλο που θα ήθελες, αλλά σίγουρα είναι κάτι που θα σου επιτρέψει να κάνεις τη δουλειά σου σωστά. Ολο αυτό το διάστημα έγιναν προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο βέβαια θέλει ειδική εκπαίδευση. Αυτό που δεν έχει γίνει είναι να έρθουν εντατικολόγοι στις ΜΕΘ για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις 26 προσλήψεις γιατρών που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη κατέθεσαν τα χαρτιά τους 70 γιατροί, εκ των οποίων κανένας δεν είναι εντατικολόγος», κατέληξε.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr