Μία εβδομάδα αργότερα, από την καρδιά του Βατικανού όπου βρίσκεται το εξειδικευμένο μεταμοσχευτικό κέντρο, η οικογένεια είναι έτοιμη να καλωσορίσει το νέο έτος ελπίζοντας πως θα τους φέρει το μόσχευμα, το δώρο ζωής που επιθυμούν για τον μικρό και πώς το ταξίδι της ελπίδας που ξεκίνησαν τα Χριστούγεννα από την Αθήνα θα είναι σύντομο και με αίσια έκβαση.
Αναχώρηση για Ρώμη
«Αυτό που θα θέλαμε να πούμε σαν γονείς σε όσους βρίσκονται ή θα βρεθούν στη θέση μας -και που δυστυχώς δεν είναι τόσο λίγοι, όσο φανταζόμαστε- είναι σε καμία περίπτωση να μην χάνουν την ελπίδα τους. Να αγωνίζονται με την ίδια δύναμη που αγωνίζονται και τα παιδιά τους, και από αυτά να παίρνουν δύναμη και κουράγιο. Όταν φτάνουν σε αδιέξοδα και νιώθουν τις δυνάμεις τους να λιγοστεύουν να κλείνουν τα μάτια και να κοιτάζουν ψηλά. Όταν μπαίνεις σε αυτή τη θύελλα τόσο ξαφνικά και αναπάντεχα παγώνεις, νομίζεις ότι κάποιος θα σε ξυπνήσει και θα είσαι και πάλι σπίτι σου προετοιμάζοντας την έξοδο της πρωτοχρονιάς και το πάρτι των Χριστουγέννων. Όμως κανείς δεν σε ξυπνά, είσαι στην ίδια καρέκλα με πρησμένα από τα κλάματα μάτια, πιάνεις τον εαυτό σου να προσεύχεται, εσύ που αμφισβητείς τα πάντα, κάθε φορά που ανοίγει η πόρτα της Εντατικής παγώνεις γιατί νομίζεις ότι είναι για σένα. Όσοι πέρασαν ή περνούν τέτοιες περιπέτειες, καταλαβαίνουν και όσοι δεν καταλαβαίνουν είναι γιατί δεν βρέθηκαν στη θέση αυτή και ας μην βρεθούν ποτέ….Εμείς στην θύελλα αυτή είχαμε την αμέριστη βοήθεια των γιατρών μας. Όσα και να πούμε δεν αρκούν», λέει στο «protothema.gr» ο πατέρας του μικρού.
Ο εξοπλισμός των Ιταλών. Δεν χρησιμοποιήθηκε. Το παιδί ήταν τόσο σταθερό αλλά και τόσο καλά υποστηριγμένο που το πήραν με την ελληνική μηχανική υποστήριξη την οποία και επέστρεψαν
Η «θύελλα» ξεκίνησε από λίγες σταγόνες «βροχής» – πώς αλλιώς να περιγράψει κάποιος την απαρχή της, μια λοίμωξη του αναπνευστικού, την οποία εμφανίζει ένα παιδί μέσα στον Δεκέμβριο; Η λοίμωξη προκάλεσε στον 3χρονο μυοκαρδίτιδα, δηλαδή φλεγμονή του καρδιακού μυ (μυοκαρδίου). Σημειωτέον ότι η μυοκαρδίτιδα εκδηλώνεται μετά από κάποια λοίμωξη συνήθως σε υγιή άτομα κι έχει καλή έκβαση, ωστόσο στο 10% των περιστατικών μπορεί να εξελιχθεί σε ραγδαία (κάποιες φορές και μοιραία) καρδιακή ανεπάρκεια και αρρυθμία. Ο μικρός Δημήτρης συγκαταλέγεται πλέον στο μικρό ποσοστό των ασθενών που αίφνης αποτελούν δύσκολα κι απρόβλεπτα περιστατικά μυοκαρδίτιδας. Στο Ωνάσειο διακομίστηκε στο μέσον Δεκεμβρίου από παιδιατρικό νοσοκομείο με διάγνωση «καρδιογενές σοκ». Στο καρδιοχειρουργικό κέντρο οι ιατροί έκριναν ότι η μόνη θεραπευτική λύση για να κρατηθεί το παιδί στη ζωή ήταν η μεταμόσχευση καρδιάς. Καθώς όμως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κέντρα με δυνατότητα εκτέλεσης μεταμοσχεύσεων σε παιδιά, κρίθηκε επιβεβλημένη η αναζήτηση μεταμοσχευτικού κέντρου στο εξωτερικό.
«Η βαρύτητα της κατάστασης του μικρού ασθενή και η αναγκαιότητα να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς αναφέρθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Ωνάσσειο και ΕΟΜ ξεκίνησαν από κοινού την αναζήτηση κατάλληλα εξειδικευμένου Μεταμοσχευτικού Κέντρου που θα μπορούσε να δεχθεί τον βαρέως πάσχοντα μικρό ασθενή», περιγράφει η καρδιολόγος, επιμελήτρια της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας στο Ωνάσειο, κυρία Αγγελική Γκουζιούτα, τον αγώνα δρόμου στον οποίο εισήλθαν οι αρμόδιοι φορείς ώστε να δοθεί η ευκαιρία για μεταμόσχευση στο παιδί.
Έτοιμοι για αναχώρηση. Ικανοποιημένοι όλοι, κυρίως όμως χαρούμενοι για τον μικρό που μετά από 10 μέρες υποστήριξης είναι τόσο καλά και το επιβεβαιώνει και η ιταλική ομάδα.
Τον δικό του αγώνα για τη ζωή έδινε όμως και ο μικρός Δημήτρης έχοντας συμμάχους πολύτιμους τους γιατρούς. Η κλινική κατάσταση του παιδιού αρχικά δεν επέτρεπε την μετακίνησή του, γεγονός που μπλόκαρε την αποδοχή του περιστατικού από Μεταμοσχευτικά Κέντρα του εξωτερικού με τα οποία ο ΕΟΜ έχει διακρατική συνεργασία. Χάρη στις κατάλληλες και πρωτοποριακές θεραπευτικές παρεμβάσεις των ιατρών του Ωνασείου ο μικρός ασθενής σταθεροποιήθηκε κλινικά. «Τον υποστηρίξαμε μηχανικά με τη συσκευή εξωσωματικής κυκλοφορίας ECMO (Extra Cardiac Life Support) δημιουργώντας ουσιαστικά μία “γέφυρα ζωής” ώστε να μπορεί να διακομιστεί με ασφάλεια στην Ιταλία», λέει η κυρία Γκουζιούτα.
Εύβοια: «Πέπλο» ομίχλης κάλυψε αρκετές περιοχές του νομού το πρωί των Θεοφανίων [εικόνες]
Την προπαραμονή των Χριστουγέννων ο ασθενής του Ωνασείου έγινε δεκτός από το Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Ρώμης Bambino Gesù, εξειδικευμένο στην υποστήριξη τέτοιων πολύ σπάνιων περιστατικών. Παρέμεναν όμως ανοιχτά πολλά ακόμη ζητήματα διοικητικής φύσεως. Ο ΕΟΜ ανέλαβε τις απαραίτητες συνεννοήσεις και εγκρίσεις ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Αμύνης και Υγείας, Ελλάδας και Ιταλίας, που θα επέτρεπαν την πραγματοποίηση της κατάλληλης αερομεταφοράς του ασθενή. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του ΕΟΠΥΥ που κινητοποιήθηκε άμεσα προκειμένου να εκδοθούν τα απαραίτητα έγγραφα ασφαλιστικής κάλυψης του παιδιού για τη νοσηλεία του στο εξωτερικό.
Η πλάτη του Dr M.Di Nardo, επικεφαλής της ομάδας για τη διαχείριση και υποστήριξη ασθενών με συσκευή εξωσωματικής κυκλοφορίας ( ECMO ) και άμεσου συνομιλητή της κυρίας Αγγελικής Γκουζιούτα από το Ωνάσειο από το πρωί της Παρασκευής. 23:54 ενημέρωσε για την την ώρα αναχώρησης
Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, κι έπειτα από ένα εξαντλητικό 48ωρο για όλους όσοι είχαν εργαστεί και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των διαδικαστικών και γραφειοκρατικών θεμάτων, το Ωνάσειο ενημερώνεται ότι ιταλικό στρατιωτικό αεροσκάφος θα προσγειωθεί τα Χριστούγεννα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Η απίστευτη, για τα ελληνικά και όχι μόνο δεδομένα, επιχείρηση για τη σωτηρία του 3χρονου ολοκληρώνεται το βράδυ των Χριστουγέννων. Η Ελληνική Αστυνομία συνόδευσε με δυνάμεις της την ιατρική ιταλική ομάδα, εξειδικευμένη στη διαχείριση και υποστήριξη ασθενών με συσκευή εξωσωματικής κυκλοφορίας, μέχρι το Ωνάσειο και από εκεί στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας μέχρι τη στιγμή της απογείωσής τους για την αναχώρησή τους προς τη Ρώμη ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση. «Είναι ένα επίτευγμα για τα δεδομένα μας, ένα επίτευγμα γιατί μέσα στο περιβάλλον φτώχιας και μιζέριας που βρισκόμαστε, κάθε ένας από όσους συνέβαλαν, κινητοποιήθηκε άοκνα, με επαγγελματισμό και συνέπεια δίνοντας τον καλύτερο εαυτό του. Είναι ένα επίτευγμα που αποδεικνύει πως δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα μόνοι μας και πως δεν υπάρχουν σύνορα στην προσφορά. Και που τέλος πρέπει να μας θυμίζει την αξία και την ανάγκη της δωρεάς οργάνων», λέει ο πρόεδρος του ΕΟΜ, καθηγητής κ. Ανδρέας Καραμπίνης.
Από το βράδυ των Χριστουγέννων ο 3χρονος έχει εισαχθεί και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μεταμοσχευτικού Κέντρου Bambino Gesu στο Βατικανό. Την περασμένη Τρίτη υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση για την τοποθέτηση συσκευής που θα υποστηρίζει μηχανικά την καρδιακή του λειτουργία. Με το μηχάνημα αυτό θα παραμένει συνδεδεμένος 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο. Το Bambino Gesu θα φιλοξενήσει τον 3χρονο για όσο διάστημα χρειαστεί – πρέπει να βρεθεί συμβατό μόσχευμα και να υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Μαζί του βρίσκονται και οι γονείς του– φιλοξενούνται σε ξενώνα του κέντρου και μπορούν να τον βλέπουν στη ΜΕΘ.
Άφιξη στη Ρώμη
«Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η περιπέτειά μας όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των νοσοκομείων που περάσαμε έδωσαν πολλά, περισσότερα από όσα ελπίζαμε. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους τους γιατρούς που κατάφεραν να κρατήσουν στη ζωή τον γιο μας και που πάνω στην αγωνία μας και την ταραχή μας δεν έχουμε συγκρατήσει τα ονόματα τους αλλά σίγουρα δεν έχουν ανάγκη καμιάς προβολής για να νιώσουν την ευγνωμοσύνη μας και να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν. Να σώζουν ζωές. Τους έχουμε κοιτάξει στα μάτια και μας έχουν κοιτάξει κι εκείνοι στα δικά μας. Ακόμα και η ελληνική γλώσσα είναι τόσο φτωχή να εκφράσει τα συναισθήματα….Γιατί αυτό που επιτελούν δεν είναι απλά λειτούργημα. Αυτό που επιτυγχάνουν, ξεπερνάει τα λόγια και τις ευχαριστίες. Ξεπερνάει την ανθρώπινη δύναμη! Δεν ήταν απλά οι γιατροί μας, ήταν και η οικογένεια μας» λέει ο πατέρας.
Η διαδρομή που καλείται να διανύσει η οικογένεια Σπηλιώτη είναι δύσκολη, απρόβλεπτη, αβέβαιη. Θωρακισμένοι με δύναμη, αντοχή, θέληση, πείσμα, κουράγιο οι γονείς του μικρού Δημήτρη δηλώνουν έτοιμοι για τη νέα τους ζωή, αυτήν που οριοθετεί ο αγώνας του παιδιού τους. «Όσο πιο μεγάλη είναι η δυσκολία που εμφανίζεται μπροστά μας, τόσο πιο πολλή δύναμη βρίσκουμε! Είναι ίσως το αίσθημα επιβίωσης, το οποίο όμως πολλαπλασιάζεται όταν πρόκειται για το ίδιο σου το παιδί»ανέφερε ο πατέρας του 3χρονου παιδιού. Και καταλήγει με μια φράση χαρακτηριστική της πίστης του ότι θα υπάρξει αίσια έκβαση: «Ανήμερα τα Χριστούγεννα ολόκληρη η ιατρική ομάδα της Ιταλίας ήρθε για να μας μεταφέρει στον μικρό Ιησού (Bambino Gesu ) όπως λέγεται το νοσοκομείο, κάνοντας γνωστούς και αγνώστους να κοιτάξουμε λίγο πιο ψηλά…».