Ενώ όλες οι εκτιμήσεις συνέκλιναν πως χθες το δικαστήριο θα ανακοίνωνε την απόφαση επί των ελαφρυντικών περιστάσεων (μάλιστα αυτήν την πρόθεση ανέφερε κατά τις πρώτες ώρες της χθεσινής διαδικασίας και η πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Λεπενιώτη), τελικά αυτό δεν κατέστη δυνατό και η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί στις 10 το πρωί της Δευτέρας, αφού η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε διακοπή της διαδικασίας γύρω στις 17:00 το απόγευμα.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου ακούστηκε να αναφέρει προς τους δικηγόρους «υπάρχουν και οι ανθρώπινες αντοχές», με την κόπωση των παραγόντων της δίκης να είναι λογική, αφού η διαδικασία συνεχίζεται από την προηγούμενη Τετάρτη χωρίς διακοπή, με πολύωρες δικασίμους που φτάνουν μέχρι αργά το απόγευμα.
Η χθεσινή διαδικασία ξεκίνησε με τις υπόλοιπες αγορεύσεις των δικηγόρων επί των ελαφρυντικών, όπου μεταξύ άλλων επιχειρημάτων αναφέρθηκαν και στην εισαγγελέα, θέτοντας το επιχείρημα (όπως και στη διαδικασία της Πέμπτης) πως η αρχική αγόρευσή της περί απόρριψης της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελαφρυντικών έρχεται σε αντίθεση με την πρότασή της επί της ενοχής των κατηγορουμένων, οπότε και είχε ζητήσει την απαλλαγή τους για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.
Η εισαγγελέας κ. Οικονόμου πήρε το λόγο για να διευκρινίσει πως η άποψή της δεν έχει αλλάξει, αναφέροντας: «Δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρότασή μου ήταν απαλλακτική για τη διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Αφησαν αιχμές περί ολιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πίστη στην πρότασή μου, στην οποία προέβην κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της πρότασής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή, ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση». Με άλλα λόγια, σημείωσε πως η νομική της άποψη παραμένει πως οι καταδικασθέντες έπρεπε να έχουν απαλλαγεί για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.
Οι επισημάνσεις πάντως της εισαγγελέως και ειδικά η έμμεση αναφορά της πως «δεν λιγοψύχησε» δεν έμειναν ασχολίαστες από την πλευρά των θυμάτων, που ανέφεραν πως η κ. Οικονόμου «απολογήθηκε» στους κατηγορουμένους για την αρχική της πρόταση επί των ελαφρυντικών. «Η ιστορία θα το γράψει: η εισαγγελική αρχή στη δίκη της Χρυσής Αυγής συνδέθηκε, μέχρι τέλους, με τη μαυρίλα της ναζιστικής εγκληματικής βίας», σχολίασε ο δικηγόρος των Αιγύπτιων ψαράδων, Θανάσης Καμπαγιάννης.
Η χθεσινή διαδικασία περιστράφηκε εκ νέου γύρω από το ζήτημα των ελαφρυντικών, με τις δευτερολογίες των δικηγόρων υπεράσπισης να ολοκληρώνουν τις τοποθετήσεις τους, οπότε το αμέσως επόμενο στάδιο της διαδικασίας είναι η ανακοίνωση της απόφασης αποκλειστικά και μόνο επί των ελαφρυντικών τη Δευτέρα το πρωί και στη συνέχεια εισαγγελέας και δικηγόροι παίρνουν ξανά το λόγο επί των ποινών. Η νομική μάχη για τα ελαφρυντικά δόθηκε μέχρις εσχάτων, πράγμα που είναι λογικό, αφού η τυχόν αναγνώριση ενός ελαφρυντικού ρίχνει την ποινή ακόμη και στο μισό της αρχικής ποινής, ή ακόμη παρακάτω.
Σοκ στην Άμφισσα: Βρέφος πέθανε στη γέννα – Καταγγελίες για λάθος χειρισμό μαιευτήρα
Οι δευτερολογίες των δικηγόρων ήταν άκρως αναλυτικές, λόγω και του γεγονότος πως η εισαγγελέας εισηγήθηκε να γίνει δεκτό ένα ελαφρυντικό που οι περισσότεροι κατηγορούμενοι δεν είχαν ζητήσει και προβλεπόταν στον παλιό Ποινικό Κώδικα (πριν δηλαδή από την αναθεώρηση του Ιουλίου 2019).
Οι δικηγόροι του Νίκου Μιχαλολιάκου ζήτησαν και πάλι τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση του εγκλήματος και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
«Ο Ν. Μιχαλολιάκος έχει γράψει βιβλία, έχει κάνει οικογένεια, στη Βουλή μετά την εκλογή του ασχολείτο με εθνικά και κοινωνικά θέματα. Το κόμμα του κατέθεσε πλημμυρίδα επερωτήσεων», ανέφεραν, προσθέτοντας πως το δικαστήριο έλαβε απόφαση υπό πίεση: «Είδαμε στη Βουλή κάποιους γραφικούς βουλευτές να σηκώνουν πλακάτ “δεν είναι αθώοι”. Πόσο γελοίοι μπορεί να είναι αυτοί οι τύποι; Hθελαν να σας πιέσουν ή να σας εκβιάσουν;».
Ο συνήγορος του Νικ. Μιχαλολιάκου επίσης αναφέρθηκε στον κόσμο που συγκεντρώθηκε έξω από το Εφετείο την ημέρα της απόφασης, κάνοντας λόγο για «ξυπόλητους Ελληνες που βρέθηκαν έξω και φωνάζανε», ενώ σχετικά με τη διάρκεια της δίκης ανέφερε πως «ο Ρουπακιάς θα ήταν στη φυλακή εδώ και έξι χρόνια. Επελέγη όμως για να δοθεί έκταση αυτή η νομική οδός, της συνένωσης και άλλων δικογραφιών. Ετσι δεν ικανοποιήθηκε εγκαίρως και η οικογένεια του θύματος, του μακαρίτη του Π. Φύσσα».
Τα ίδια ελαφρυντικά ζητούν διά των συνηγόρων τους οι περισσότεροι των καταδικασθέντων, με τον δικηγόρο του Η. Κασιδιάρη να επικαλείται νομολογία του Αρείου Πάγου σχετικά με το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, ενώ οι περισσότεροι ζήτησαν την ελαφρυντική περίσταση του παλιού Ποινικού Κώδικα, που αναγνώρισε η εισαγγελέας. «Ηρθαν στο Εφετείο η Ενωση Δικαστών, ήρθαν από τα κόμματα, ο Δικηγορικός Σύλλογος, είναι δυνατόν;», ανέφερε άλλος συνήγορος υπεράσπισης.
O δικηγόρος του Γ. Λαγού μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο πελάτης του «πήρε 156.000 ψήφους και βρέθηκε στην Ευρωβουλή, αρέσει-δεν αρέσει. Είναι εκεί και προσφέρει. Δέχομαι πολλά από αυτά που έχω ακούσει. Με την απόφασή σας η Δημοκρατία νίκησε. Δέχομαι ότι η Δημοκρατία κατάφερε να κρατηθεί και να μεγαλώσει και να ομορφύνει αυτός ο τόπος. Ξέρετε τι ζητάω από το δικαστήριό σας τώρα; Να επικρατήσει και η Δικαιοσύνη». Για ακόμη μία φορά, δεν έλειψαν και οι επικλήσεις της φιλανθρωπικής δράσης των κατηγορούμενων και της κοινωνικής τους ζωής, ενώ ο δικηγόρος του καταδικασθέντος Αρτ. Ματθαιόπουλου επικαλέστηκε μεταξύ άλλων πως ο πελάτης του διαθέτει πτυχίο μουσικής.
Οσον αφορά τον Γ. Λαγό, που παραμένει ο μόνος αιρετός αυτή τη στιγμή από τους καταδικασθέντες, προανήγγειλε με επιθετικό τρόπο στο twitter πως θα παραβρεθεί στην επόμενη συνεδρίαση γράφοντας: «Εάν δεν βγει θετικό το τεστ κορονοϊού που έκανα, τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί θα είμαι στο δικαστήριο. Εχω δικαίωμα λόγου. Θα ακουστούν ΟΛΑ. Γκρεμίζοντας τη χούντα τους. Σας περιμένω εκεί. Ακόμα και μόνος όμως θα πάω!».
Από την έντυπη έκδοση