Παρότι η διαδικασία προβλέπει οι κάτοικοι της πρωτεύουσας να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, περισσότεροι από 40 εν δυνάμει «ιδιοκτήτες» προβάλλουν δικαιώματα κυριότητας σε έκταση εντός του Αττικού Αλσους.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, οι συγκεκριμένοι πολίτες, μέσω χρησικτησίας, άλλοι χωρίς να προσκομίζουν επαρκή στοιχεία για να θεμελιώσουν το δικαίωμα και άλλοι έχοντας τίτλους κτήσης χωρίς επίσης περαιτέρω στοιχεία για την οριοθέτηση της ιδιοκτησίας τους, διεκδικούν ένα κομμάτι γης εντός του Αττικού Αλσους.
Οπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας που υλοποιεί το έργο της ανάρτησης στην Αθήνα, Γιώργος Δημητρίου, «το Δημόσιο προσκόμισε πίνακα με στοιχεία αποζημίωσης για κάποιους ιδιοκτήτες, όχι όμως για το σύνολο της έκτασης». Δικαίωμα κυριότητας όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση προβάλλει και ο Δήμος της Αθήνας με βάση την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου πόλης.
Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, για τους ιδιώτες που δήλωσαν εντός της έκτασης του Αττικού Αλσους, τα δικαιώματα απορρίφθηκαν στην προανάρτηση λόγω πρόκρισης του Ελληνικού Δημοσίου ή λόγω μη θεμελίωσης (περιπτώσεις χρησικτησίας).
Αλλο… παράλογο, το οποίο αυτή τη φορά αφορά το κράτος, είναι πως έχει υποβάλει δηλώσεις ιδιοκτησίας για «τμήματα της αποδοθείσας έκτασης αλλά και πέριξ αυτής ως πρώην δασικά, προσκομίζοντας την 41650/1938 απόφαση υπ. Γεωργίας περί κήρυξης της περιοχής των Τουρκοβουνίων ως αναδασωτέας, χωρίς να έχει προσκομίσει στοιχεία οριοθέτησης αυτών μέχρι την προανάρτηση».
Πάντως, μία βδομάδα απομένει για να λήξει η προθεσμία ανάρτησης της Αθήνας και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες σε σχετική συνάντηση, η συμμετοχή των πολιτών ήταν μεγάλη.
Ειδικότερα, η ανάρτηση αφορά συνολικά σε 1,3 εκατ. δικαιώματα, αιτήσεις διόρθωσης κατέθεσαν 8.000 πολίτες ενώ σε απλών σφαλμάτων προχώρησαν 25.300 ιδιοκτήτες. Νέες δηλώσεις έκαναν 16.300. Σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, έπαιξε το γεγονός ότι η διαδικασία για πρώτη φορά έγινε ηλεκτρονικά – με αποτέλεσμα οι πολίτες να αποφύγουν τον γραφειοκρατικό κυκεώνα.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Αθήνας μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, του αρμόδιου υφυπουργού Δημήτρη Οικονόμου, του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και της διοίκησης του Κτηματολογίου, πέρα από την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στην Αθήνα, συζητήθηκαν και περαιτέρω δράσεις συνεργασίας.
Επί τάπητος τέθηκαν επίσης θέματα όπως η επιβεβαίωση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας από τα στοιχεία του Κτηματολογίου, η οργανωμένη διαχείριση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, η αξιοποίηση του Κτηματολογίου για τη βελτίωση του συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων, η καλύτερη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων καθώς και η ταχύτερη ολοκλήρωση αναπλάσεων στην πόλη.
«Το Κτηματολόγιο, που ορισμένοι στην Ελλάδα πίστευαν ότι δεν θα τελειώσει ποτέ, στον Δήμο Αθηναίων, τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, είναι πια πράξη. Η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκαν 12 έτη, όμως τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια επιτάχυνση και τους τελευταίους μήνες ολοκληρώθηκε η ανάρτηση στον Δήμο Αθηναίων, κατά βάση ηλεκτρονικά, πράγμα που είναι άλλη μια επιτυχία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης.
Αράχωβα: «Κόλλησαν» στο χιόνι χωρίς αλυσίδες - Ουρές χιλιομέτρων και ταλαιπωρίας
Συνολικά, το έργο της κτηματογράφησης, αφορά σε 39,13 εκατ. εκτιμώμενα δικαιώματα ενώ από τα στοιχεία προκύπτει ότι στις περιοχές που έτρεχε το προηγούμενο διάστημα η συλλογή δηλώσεων, η συμμετοχή των πολιτών ξεπερνά κατά μ.ό. το 65%.
Υπενθυμίζεται ότι η ανάρτηση της Αθήνας αφορά τα στοιχεία που είχαν αρχικώς δηλώσει το 2008 οι πολίτες, τσέκαραν στη φάση της προανάρτησης και είναι η τελευταία ευκαιρία των ιδιοκτητών να επικαιροποιήσουν στο Κτηματολόγιο τις περιουσίες τους. Συγκεκριμένα, όσοι δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια έχουν για λίγο ακόμα τη δυνατότητα να το κάνουν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα φανούν στο μέλλον ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα».
Πρόκειται συγκεκριμένα για την τελευταία φάση της κτηματογράφησης, κατά την οποία οι πολίτες ελέγχουν για την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής τους ιδιοκτησίας.
Η συμμετοχή των ιδιοκτητών είναι κομβικής σημασίας καθώς είναι το τελευταίο στάδιο πριν καταγραφεί οριστικά η ατομική τους ιδιοκτησία στο Κτηματολόγιο.
Ετσι, με λίγα… κλικ και μέσα σε ελάχιστα λεπτά αποφεύγεται μια άσκοπη ταλαιπωρία και ολοκληρώνεται με επιτυχία η δήλωση της ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, τυχόν διορθώσεις σφαλμάτων μελλοντικά θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσα από δικαστικές περιπέτειες που κοστίζουν χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.
Αντίστροφη μέτρηση για κλιμακωτά πρόστιμα
Αντίστροφα όμως μετρά ο χρόνος και για την ενεργοποίηση των κλιμακωτών προστίμων όπως έχει διαμηνύσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, για όσους πολίτες δεν συμμετείχαν στη διαδικασία συλλογής δηλώσεων που έτρεχε το προηγούμενο διάστημα.
Μάλιστα, έως και 2.000 ευρώ θα στοιχίσει στους ιδιοκτήτες η ασυνέπειά τους, δεδομένου ότι στις αρχές του νέου έτους θα γίνει η ενεργοποίηση των κλιμακωτών προστίμων. Ετσι, όσοι δεν έχουν καταθέσει τη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους έχουν περίπου 4 μήνες περιθώριο για να το πράξουν γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο… πέλεκυς θα ξεκινάει από τα 300 ευρώ και θα αυξάνεται ανάλογα με την αξία του ακινήτου, αλλά και το χρόνο καθυστέρησης.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr