Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Πρόταση πρύτανη ΑΠΘ στον Μητσοτάκη: Ειδική μονάδα φύλαξης των πανεπιστημίων

Να περάσουν τα μαθήματα του εξαμήνου χωρίς εξετάσεις ζητούν φοιτητές του ΑΠΘ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Το ζήτημα της περαιτέρω ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας σε φοιτητές, εκπαιδευτικούς και υπάλληλους των πανεπιστημίων έθεσε στον πρωθυπουργό ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.

Στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο της προχθεσινής σύσκεψης με επιστημονικούς φορείς στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπαϊωάννου έθεσε στον πρωθυπουργό το θέμα της θεσμοθέτησης -κατά τα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων- πανεπιστημιακής μονάδας, η οποία θα έχει την ευθύνη της επιτήρησης του πανεπιστημιακού campus, της τήρησης της νομιμότητας και της ασφάλειας όσων κινούνται μέσα σε αυτό: εκπαιδευτικών, φοιτητών, υπαλλήλων, αλλά και απλών πολιτών.

Μιλώντας στον «Ε.Τ.» ο κ. Παπαϊωάννου «ξεδίπλωσε» την πρότασή του. «Προτείνουμε τη σύσταση μιας ομάδας ή ενός οργανισμού που θα αναλάβει τη φύλαξη και την ασφάλεια των πανεπιστημίων. Θέλουμε να αφήσουμε πίσω τις εργολαβίες. Επιθυμούμε να δοθεί η δυνατότητα σε όποιο πανεπιστήμιο θέλει να μπορεί να συστήσει μία τέτοια ομάδα, έναν τέτοιο οργανισμό, όπου θα εργάζονται άνθρωποι εκπαιδευμένοι σε θέματα ασφάλειας», είπε.

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τις κατά τόπους δημοτικές αστυνομίες, τα στελέχη των οποίων δεν έχουν κατασταλτική δυνατότητα αλλά κύριος ρόλος του είναι να προστατεύουν τους δημότες. «Εφόσον η πρόταση υιοθετηθεί, θα πρέπει να υπάρξει κοινωνικός διάλογος, να αναληφθεί η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για να δούμε και να εξετάσουμε τις εκκρεμότητες. Ο ενδεχόμενος τρόπος υλοποίησης θα φανεί και θα εξεταστεί στην πορεία. Αν δηλαδή η σύσταση του συγκεκριμένου οργανισμού θα γίνει κεντρικά -από το υπουργείο- και θα αφορά όλα τα πανεπιστήμια ή αν θα δοθεί η δυνατότητα σε όποιο πανεπιστήμιο επιθυμεί να προχωρήσει στην οργάνωση ενός τέτοιου σώματος που θα επιτηρεί τη νομιμότητα και την ασφάλεια εντός του campus», ξεκαθάρισε.

Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός ή η υπουργός Παιδείας εκφράστηκαν θετικά στη συγκεκριμένη πρόταση, ο πρύτανης αρκέστηκε να δηλώσει: «Κατέθεσα μία πρόταση. Θα φανεί αν έχει γίνει αποδεκτή και αν θα αναληφθεί σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία υλοποίησής της».

Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του ο κ. Παπαϊωάννου έχει καταφέρει να περιορίσει σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό την παραβατικότητα εντός της πανεπιστημιούπολης του Αριστοτελείου, συνεπικουρούμενος βέβαια και από την αλλαγή της κυβέρνησης πέρσι τον Ιούλιο.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Πανεπιστήμια και Κορονοϊός: Σήμα κινδύνου και επιπλέον μέτρα προστασίας ζητούν οι πανεπιστημιακοί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΑΠΘ: Φοιτητές δημιούργησαν διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ποια πανεπιστήμια θα μείνουν κλειστά την Παρασκευή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΑΠΘ: Αναστολή μαθημάτων στην Σχολή Θετικών Επιστημών μετά από απειλές κατά των ελεγκτών covid

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συναγερμός στο ΑΠΘ: Κρούσμα κορονοϊού σε ανεμβολίαστο φοιτητή

Λάμπρος Κατσαρός

Νόμπελ: Γιατί οι ΗΠΑ κυριαρχούν στην κούρσα των βραβείων

Μαρίνα Μπενέκου

Edupass.gov.gr: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τα Πανεπιστήμια – Πώς να την χρησιμοποιείτε

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σε δύο δόσεις… η επιστροφή στα πανεπιστήμια – Ποια άνοιξαν, ποια θα ακολουθήσουν και με τι μέτρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πανεπιστήμια: Επιστροφή στα αμφιθέατρα για τους φοιτητές – Πώς θα λειτουργήσουν τα ΑΕΙ από σήμερα

Λάμπρος Κατσαρός