Η επανεμφάνιση του καθηγητή σε σταθερή πλέον βάση, κάθε Τρίτη και Παρασκευή, από κοινού με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, δείχνει ότι η κυβέρνηση, εκτός από τα μέτρα, ποντάρει πολλά στην πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Την ίδια ώρα, η καταγραφή των κρουσμάτων και η ιχνηλάτησή τους αποτελούν τον οδηγό για τις νέες περιοχές στις οποίες επιβάλλονται ή αίρονται περιοριστικά μέτρα.
Χθες αποφασίστηκε να εφαρμοστούν ειδικά μέτρα και στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, που σημαίνει, εκτός των όσων ήδη ισχύουν, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης και απαγόρευση συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων. Αντίθετα, σταδιακή χαλάρωση των μέτρων αποφασίστηκε για τον Πόρο, όπου άρθηκαν τα μέτρα ειδικού χαρακτήρα, ενώ παραμένει σε επιδημιολογική επιτήρηση.
Δεδομένου ότι τα κρούσματα παραμένουν σε τριψήφια νούμερα και η όποια επίπτωση των μέτρων δεν θα φανεί πριν από το τέλος του Αυγούστου, κρίθηκε επιβεβλημένη η επαναφορά της ενημέρωσης. Οπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, όταν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας θα απουσιάζει, θα τον αναπληρώνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Παράλληλα, ανακοίνωσε νέα μέτρα για τη δυνατότητα επέκτασης της εξ αποστάσεως εργασίας.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
17 Νοέμβρη - Συγκλονιστικό βίντεο: Ο Γιάννης Ρίτσος απαγγέλλει τη «Ρωμιοσύνη» στην πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου
Χθες ανακοινώθηκαν 170 επιπλέον κρούσματα, ανεβάζοντας το σύνολο των κρουσμάτων στα 8.819. Από τα 134 εγχώρια κρούσματα, τα 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 14 με επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, και 36 κρούσματα είναι εισαγόμενα. Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 51 καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αττικής, τα 18 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, ενώ 15 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης, εκ των οποίων 14 συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Εν τω μεταξύ, η ΠΟΕΔΗΝ εξακολουθεί να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά στα νοσοκομεία, επισημαίνοντας ότι έφθασαν τα 88 κρούσματα τον Αύγουστο, με τα 60 εξ αυτών να είναι ασυμπτωματικά. Οπως επισημαίνουν, νέα περιστατικά εντοπίστηκαν στα νοσοκομεία Γιαννιτσών, Μυτιλήνης, Νίκαιας και Μεταξά. Μάλιστα, σημειώνουν πως οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν θετικοί μετά από άδεια σε τρία νοσοκομεία της χώρας δούλευαν κανονικά έως την έκδοση του αποτελέσματος. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, ο έλεγχος των υγειονομικών που επιστρέφουν αποκαλύπτει τα ασυμπτωματικά περιστατικά και δείχνει την αναγκαιότητα προληπτικών μηνιαίων τεστ σε όλο το υγειονομικό προσωπικό. Ωστόσο, καταγγέλλει ότι το μέτρο χαλαρώνει και ότι υπάρχουν περιπτώσεις που υγειονομικοί επιστρέφουν από άδεια και τους κλείνουν ραντεβού για τεστ σε μία εβδομάδα και δουλεύουν κανονικά.
Χορήγηση πλάσματος
Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να ανακοίνωσε χθες ότι ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ προχώρησε σε επείγουσα έγκριση για τη χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς σε αρρώστους, στην Ελλάδα πάντως η ελπιδοφόρα αυτή θεραπεία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και 16 ασθενείς έχουν ήδη λάβει πλάσμα.
Οπως αναφέρει ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, σχετική μελέτη που αφορά 35.000 νοσηλευόμενους ασθενείς, που έλαβαν το πλάσμα μέσα σε 72 ώρες από τη στιγμή της εισαγωγής τους στο νοσοκομείο, έδειξε ότι όσοι άρρωστοι έλαβαν πλάσμα με υψηλά επίπεδα αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 είχαν 35% μικρότερη πιθανότητα να καταλήξουν από τη νόσο. Πρόκειται για τη δεύτερη έγκριση ειδικής αγωγής έναντι του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, μετά την έγκριση της ρεμδεσιβίρης.
Στην Ελλάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη από την 28 Απριλίου πολυκεντρική μελέτη φάσης 2, που αφορά τη χορήγηση πλάσματος ιαθέντων από τη νόσο Covid-19 σε 6 νοσοκομεία της χώρας, με κύριο ερευνητή τον πρύτανη του ΕΚΠΑ και 22 ακόμη ερευνητές, υπό την έγκριση του ΕΟΔΥ, και με συμμετοχή του Νational Cancer Institute των ΗΠΑ (Γ. Παυλάκης). Η μελέτη θα διαρκέσει 20 μήνες.
Σημαντικό στοιχείο της μελέτης είναι και η συλλογή πληροφοριών για την κινητική των αντισωμάτων στους υγιείς δότες που είχαν νοσήσει από τον SARS-CoV-2. Ετσι, όσοι είχαν αντισώματα θα επανεξεταστούν 3, 6 και 12 μήνες μετά την πρώτη ανίχνευση αντισωμάτων, ώστε να φανεί αν η παρουσία των αντισωμάτων παραμένει στον οργανισμό τους και για πόσο χρονικό διάστημα.
Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος, Μαριάννα Πολίτου και Βασιλική Παππά αναφέρουν πως μέχρι σήμερα 286 εθελοντές δότες πλάσματος, με θετική δοκιμασία PCR για τον SARS-CoV-2, έχουν ελεγχθεί για την ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού. Το 88% αυτών βρέθηκε να έχουν αντισώματα έναντι του ιού με μεθοδολογία που έγινε στο Ινστιτούτο Παστέρ. Ενενήντα ένας υγιείς δότες έχουν ήδη δωρίσει το πλάσμα τους και 16 ασθενείς έχουν λάβει τη θεραπεία στη χώρα μας και διαπιστώθηκε όφελος στους περισσότερους από αυτούς. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 75 μονάδες πλάσματος προς άμεση χρήση, ενώ η μελέτη συνεχίζεται με τη συλλογή πλάσματος για μεγαλύτερο αριθμό νέων ασθενών.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr