Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής φέρνει στο φως στοιχεία από το φάκελο της υπόθεσης, που έχει εξελιχθεί σε διπλωματικό θρίλερ. Την ημέρα του πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα οι οχτώ στρατιωτικοί φέρονται να επέβαιναν σε τρία διαφορετικά ελικόπτερα: τρεις επέβαιναν στο πρώτο, τρεις στο δεύτερο και δύο στο τρίτο. Οταν αντιλήφθηκαν ότι κινδυνεύει η ζωή τους, επιβιβάστηκαν όλοι σε ένα ελικόπτερο και κατευθύνθηκαν προς την Αλεξανδρούπολη.
Τα στοιχεία
Ο φάκελος που εστάλη από την Τουρκία στις ελληνικές Αρχές αναφέρει ότι έχει καταγραφεί η επικοινωνία μεταξύ των τριών ελικοπτέρων πριν αυτά προσγειωθούν έξω από την Κωνσταντινούπολη και φύγει το ένα για Ελλάδα, σε μία προσπάθεια της Τουρκίας να δείξει ότι οι οχτώ συνωμοτούσαν. Νομικοί κύκλοι, ωστόσο, αναφέρουν ότι η μεταξύ τους επικοινωνία δεν στοιχειοθετεί κάποιο αδίκημα, καθώς οι ίδιοι οι στρατιωτικοί ισχυρίζονται ότι το μοιραίο βράδυ επιχειρούσαν από κοινού για την περισυλλογή τραυματιών.
Οταν βρέθηκαν, ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα λένε, στα σημεία όπου έπρεπε να επιχειρήσουν, δέχθηκαν πυρά αστυνομικών. Το αποτέλεσμα ήταν δύο από τα ελικόπτερα να βληθούν από σφαίρες, με αποτέλεσμα να φύγουν για την Αλεξανδρούπολη με άλλο, ασφαλές ελικόπτερο.
Οι φωτογραφίες
Η τουρκική πλευρά παρέδωσε στις ελληνικές Αρχές φωτογραφίες από κάμερες ασφαλείας, που βρίσκονται στο σημείο από όπου φέρονται να αναχώρησαν για την Ελλάδα. Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από κείμενο που αναφέρει την ώρα που οι κάμερες κατέγραψαν, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, τη φυγή των οχτώ στρατιωτικών από περιοχή που βρίσκεται έξω από την Κωνσταντινούπολη: «Κατόπιν έρευνας, διαπιστώσαμε ότι τέσσερα ελικόπτερα Σικόρσκι απογειώθηκαν στις 15 Ιουλίου 2016 και ώρα 21.35, 21.39, 21.45, 21.50. Πέμπτο ελικόπτερο απογειώθηκε στις 23.15 αλλά λόγω έλλειψης φωτισμού δεν διαπιστώθηκε η ακριβής ώρα απογείωσης. Στις 16 Ιουλίου 2016 και ώρα 3.38 διαπιστώθηκε η προσγείωση ελικοπτέρου, οι επιβαίνοντες του οποίου (7-8 άτομα) επιβιβάστηκαν σε άλλο ελικόπτερο και αναχώρησαν».
Οι φωτογραφίες ελήφθησαν σε χρόνο κατά τον οποίο η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη ήταν εμπόλεμη, καθώς σημειώνονταν αψιμαχίες ανάμεσα σε πραξικοπηματίες και τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Πυροβολισμοί έπεφταν, σύμφωνα με τους οχτώ στρατιωτικούς, και στο σημείο λήψης του συγκεκριμένου οπτικού υλικού.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής