Χωρίς επίσημη απάντηση για το λόγο που μια νέα γυναίκα έφυγε από τη ζωή έπειτα από χειρουργική επέμβαση ρουτίνας παραμένουν οι αρμόδιες αρχές για τρίτο 24ωρο.
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Νοσοκομείο Ζακύνθου όπου… πέντε ασθενείς εμφάνισαν μετεγχειρητικές επιπλοκές, με τη μία εξ αυτών να βρίσκει το θάνατο. Και παρότι κατά την πρώτη ημέρα που έγινε γνωστό το περιστατικό θανάτου της 41χρονης όλες οι πληροφορίες έκαναν λόγο για ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, χθες το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνθηκε πολύ. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, μάλιστα, το πιο πιθανό είναι να μην ευθύνεται ενδονοσοκομειακή λοίμωξη για την τραγική κατάληξη της 41χρονης μητέρας δύο παιδιών και για τις επιπλοκές στους υπόλοιπους ασθενείς.
Η διοικήτρια του νοσοκομείου, Δέσποινα Τσαρίδου, ανέφερε στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι κατά πάσα πιθανότητα το τραγικό συμβάν δεν ευθύνεται σε λοίμωξη.
Οι έρευνες στρέφονται σύμφωνα με τις πληροφορίες στη διαδικασία της αναισθησίας, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να ευθύνονται τα φάρμακα. Από χθες, κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) βρίσκεται στο νοσοκομείο και διενεργεί ελέγχους προκειμένου να διερευνηθεί η κατάσταση.
Η 41χρονη γυναίκα εισήχθη στο Νοσοκομείο Ζακύνθου για να αφαιρέσει λάμα από το πόδι της.
Ωστόσο, ξύπνησε με πρησμένο το πόδι και δεν λειτουργούσαν το συκώτι και τα νεφρά της. Κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο όπου και κατέληξε την Κυριακή το πρωί. Μετά την επιπλοκή της άτυχης γυναίκας, στο Νοσοκομείο Ζακύνθου διενεργήθηκε εκτενής μικροβιολογικός έλεγχος στους χώρους των χειρουργείων, ο οποίος, όπως γράφει σε ανακοίνωσή της η διοικήτρια του νοσοκομείου, απέβη αρνητικός. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το χειρουργείο φέρεται να επαναλειτούργησε, αλλά δυστυχώς παρουσιάστηκαν μετεγχειρητικά τα ίδια προβλήματα και σε άλλους τέσσερις ασθενείς, σε πιο ελαφριά μορφή. Ετσι, ύστερα από εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ανεστάλη η λειτουργία των χειρουργείων για λόγους ασφαλείας. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας μεταφέρθηκε και η δεύτερη ασθενής με την κατάστασή της να είναι σταθερή. Οι υπόλοιποι τρεις ασθενείς ήταν πιο ελαφριά και είναι καλά στην υγεία τους. Ηδη έχουν λάβει εξιτήριο από το Νοσοκομείο Ζακύνθου.
Μια καθαρίστρια
Μεγάλο πρόβλημα στην καθαριότητα λόγω έλλειψης καθαριστριών έχει το Νοσοκομείο Ζακύνθου, σύμφωνα με τους εργαζόμενους. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει μόνο μία καθαρίστρια του νοσοκομείου και ένα συνεργείο καθαρισμού που φροντίζει για την καθαριότητα μόνο 5.000 τετραγωνικών μέτρων (συνολικά 15.000 τ.μ.) καθώς αυτό προβλέπει η συμφωνία του. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) είχε υποβάλει αναφορά πριν από δύο μήνες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ζακύνθου κατά των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Ζακύνθου για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ασθενείς από τις συνθήκες νοσηλείας. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, δεν υπάρχουν υλικά, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό είναι μειωμένο κατά 20%. Επίσης, από τις 60 προβλεπόμενες θέσεις στη διοικητική υπηρεσία, οι 35 είναι κενές, ενώ από τις 18 θέσεις παρασκευαστών οι 12 είναι κενές.
ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου