Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: «Σήμερα βγάζουμε τη μάσκα» – Οι ήρωες των νοσοκομείων μιλούν στον «Ε.Τ.»

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Με τα χρώματα πράσινο, μπλε και λευκό, όπως οι στολές που φοράνε στα νοσοκομεία την ώρα της «μάχης», θα φωταγωγηθούν σήμερα εμβληματικά κτίρια σε διάφορους δήμους, όπως στον Πειραιά, την Πεύκη, τη Δράμα, τιμώντας το νοσηλευτικό προσωπικό.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή (12 Μαΐου) θα εορταστεί φέτος με έντονο συγκινησιακό φορτίο μιας και εδώ και μήνες οι νοσηλευτές όπως και οι υπόλοιποι υγειονομικοί βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της πανδημίας και η συμβολή τους είναι ανεκτίμητη.

«Σήμερα βγάζουμε τη μάσκα και δείχνουμε τα πρόσωπά μας όπως ακριβώς είναι», αναφέρει ο νοσηλευτής του Σισμανογλείου Γιώργος Τσόλας, με αφορμή βίντεο που ετοιμάζουν οι Ελληνες νοσηλευτές σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ενωση Νοσηλευτικού Προσωπικού.

Τι σημαίνει όμως να είσαι νοσηλευτής εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού; «Είσαι ένας καταρτισμένος επαγγελματίας που πρέπει να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις, θέτοντας ως πρώτο μέλημα το δημόσιο συμφέρον και σε δεύτερη προτεραιότητα τον εαυτό σου», απαντά ο κ. Τσόλας. «Ταυτόχρονα όμως κοιτάς πώς να διασφαλίσεις την υγεία των δικών σου, της οικογένειάς σου. Είναι πολλοί οι συνάδελφοί μου που όλο αυτό τον καιρό μένουν σε διαφορετικά σπίτια από τις οικογένειές τους. Για να μην έχουν κολλήσει οι ίδιοι και να μην κινδυνεύσουν να κολλήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Επίσης, μένουν μόνοι τους και για να είναι πλήρως αφοσιωμένοι. Πρέπει να ενημερώνονται, να γνωρίζουν όλες τις νεότερες εξελίξεις για τον κορονοϊό και να φροντίζουν για τη δημόσια υγεία. Οι νοσηλευτές κάνουν λειτούργημα», προσθέτει.

Πάγιο αίτημα της νοσηλευτικής κοινότητας είναι η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και η θεσμοθέτηση ειδικού μισθολογίου. Επίσης, οι νοσηλευτές πασχίζουν για ενιαίο κλάδο νοσηλευτών ΕΣΥ, ως έμπρακτη αναγνώριση από την Πολιτεία του ρόλου και της προσφοράς τους. Σήμερα, στις 3 το μεσημέρι, μέλη της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) έχουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με κυρίαρχο θέμα στην «ατζέντα» τη δημιουργία του ενιαίου κλάδου.

«Η κυβέρνηση έχει πρόθεση για τη δημιουργία του κλάδου, αλλά το ζητούμενο για εμάς είναι να ενταχθούν στον κλάδο και οι νοσηλευτές ΔΕ που αποτελούν το 40% του συνόλου του προσωπικού. Ενα απλό παράδειγμα της αναγκαιότητας αυτής είναι ότι ένας νοσηλευτής ΔΕ δεν μπορεί να χορηγήσει φάρμακα, θα πρέπει να έχει παρουσία ένας ΠΕ. Κάτι που όμως στην πράξη δεν γίνεται πάντα λόγω μειωμένου προσωπικού», αναφέρει ο κ. Τσόλας στον «Ε.Τ.».

Στη χώρα μας αντιστοιχούν 3,3 νοσηλευτές ανά 1.000 άτομα πληθυσμού, ενώ στην Ευρώπη η ίδια αναλογία είναι… οκτώ νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έχει ανακοινώσει (εφημερίδα Καθημερινή) τη δέσμευση της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα της κρίσης και αφορά σε μονιμοποίηση στο ΕΣΥ όλων των επικουρικών νοσηλευτών που μπήκαν στα νοσοκομεία το τελευταίο δίμηνο και υπολογίζονται σε περισσότερους από 2.000.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου