Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Αύξηση ληστειών σε σπίτια με θύματα ηλικιωμένους παρά την μείωση της εγκληματικότητας

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μικρή αύξηση ληστειών σε σπίτια, σχεδόν μία την ημέρα, παρατηρήθηκε τον Μάρτιο, μήνα περιοριστικών μέτρων διασποράς του κορωνοϊού, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, σε όλη την Αττική.

Στους άλλους εγκληματικούς δείκτες ανά αδίκημα το ίδιο συγκρινόμενο χρονικό διάστημα διαπιστώνονται 23 λιγότερες ληστείες, 3 λιγότερες ληστείες του «δρόμου», 8 λιγότερες αρπαγές τσαντών, 235 λιγότερες διαρρήξεις σπιτιών, 277 λιγότερες διαρρήξεις οχημάτων, 166 λιγότερες κλοπές οχημάτων, 92 λιγότερες διαρρήξεις καταστημάτων, 181 λιγότερες κλοπές μέσα από μέσα μαζικής μεταφοράς, 59 λιγότερες αρπαγές τσαντών, αλλά 9 περισσότερες ληστείες μέσα σε σπίτια με θύματα κυρίως ηλικιωμένους!

Ο κορωνοϊός φαίνεται να έγινε… εμβόλιο και μείωσε τα… αντισώματα κάθε είδους εγκληματικότητας σε ποσοστό που κυμαίνεται κατά μέσο όρο σε 25%-30%. Εκτός από τον περιορισμό μετακίνησης πολιτών περιόρισε σημαντικά και τη μετακίνηση ληστών, διαρρηκτών και κάθε λογής κακοποιών. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί ανησυχούν μήπως, όπως ενδεχομένως οι περιορισμένοι πολίτες βγουν μαζικά από τα σπίτια τους μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων, γίνει το ίδιο με τους πρωταγωνιστές συμμοριών, αυξάνοντας ραγδαία τους εγκληματικούς δείκτες. Γι’ αυτό τον λόγο έχει ζητηθεί από τους επικεφαλής τμημάτων ασφαλείας και αστυνομικών τμημάτων να καταστρώσουν ειδικά σχέδια αντιμετώπισης.

Τα αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., αναλύοντας τα στοιχεία εγκληματικότητας σε όλη την Αττική, το κρίσιμο χρονικό διάστημα λήψης των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης των πολιτών και απαγόρευσης λειτουργίας καταστημάτων, διαπίστωσαν ότι οι εγκληματικές πράξεις είχαν σημαντική κάμψη, από την οποία δεν πρέπει να ξεγελαστούν αλλά να σχεδιάσουν τη λήψη αποτρεπτικών μέτρων την επόμενη μέρα.
Είναι χαρακτηριστικά τα νούμερα ληστειών του «δρόμου», οι οποίες τον Φεβρουάριο ήταν 56 και τον Μάρτιο 53, σε καταστήματα, 19 και 16 αντίστοιχα, σε περίπτερα 7 και 5. Μερική αύξηση παρατηρήθηκε στις ληστείες πρατηρίων υγρών καυσίμων, όπου τον Φεβρουάριο είχαν καταγραφεί 6 και τον Μάρτιο 9, σε σούπερ μάρκετ 5 και 7 αντίστοιχα, ενώ κάτι παρόμοιο σημειώθηκε στις ληστείες σε σπίτια, όπου τον Φεβρουάριο είχαν σημειωθεί 29 και τον Μάρτιο 38.

Σε κάθε εγκληματική υποκατηγορία των κλοπών-διαρρήξεων παρατηρήθηκε σημαντική μείωση, συγκρίνοντας τα στατιστικά στοιχεία των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Τον Φεβρουάριο σημειώνονταν κατά μέσο όρο 30 διαρρήξεις σπιτιών την ημέρα, ενώ αντίστοιχα τον Μάρτιο ο μέσος όρος ήταν 20. Τον 2ο μήνα του 2020 ο μέσος όρος των διαρρήξεων αυτοκινήτων ήταν 34 την ημέρα και τον 3ο μήνα 22 διαρρήξεις την ημέρα.

Σε όλη την επικράτεια, από τις 16 έως τις 29 Μαρτίου 2020, καταγράφηκαν 24 ληστείες σε σπίτια, παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό 14,29%, από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Το συγκεκριμένο δεκαπενθήμερο σημειώθηκαν 16 ληστείες του δρόμου, περίπου 70% λιγότερες από το 2019, ενώ οι ληστείες σε μίνι μάρκετ και ψιλικατζίδικα εμφανίζουν μείωση… 900%!

Σε ποσοστά που κυμαίνονται από 14% έως 76% είναι μειωμένες οι κλοπές-διαρρήξεις. Συγκεκριμένα από οικίες -65,33%, από καταστήματα -13,71%, από αυτοκίνητα -42,92%, από μέσα μαζικής μεταφοράς -72,12%, τσάντες -76,16%, ενώ οι μικροκλοπές σε δημόσιο χώρο παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 64,66%.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Ο κύβος ερρίφθη: Πότε μπορούμε να πάμε στις παραλίες, τι θα γίνει με τους ηλικιωμένους και τα εξοχικά

Μιχάλης Μάρδας

«Ξάφριζαν» σπίτια και καταστήματα εν μέσω κορωνοϊού – Τρεις συλλήψεις

Tinad

Κορωνοϊός – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σε καραντίνα οι ηλικιωμένοι μέχρι το τέλος του 2020

Tinad

Φον ντερ Λάιεν: Οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να παραμείνουν απομονωμένοι για πολλούς μήνες ακόμα

Kon

Εξάρθρωση σπείρας που διέπραττε ληστείες και κλοπές στη Δυτική Αττική

Ανδρέας Ντίνης

Χρυσοχοΐδης: Ανύπαρκτο το έγκλημα λόγω κορωνοϊού – Στους δρόμους χιλιάδες αστυνομικοί για την επιτήρηση των μέτρων

Tinad

Κορωνοϊός: Ουρές έξω από τις τράπεζες παρά τις οδηγίες αποφυγής συνωστισμού [βίντεο]

Tinad

Κορωνοϊός: Συναγερμός για τους οίκους ευγηρίας – Ηλικιωμένοι «σβήνουν» αβοήθητοι σε γηροκομεία

Ανδρέας Ντίνης

Περιπολίες του δημάρχου στη Λαμία – Βγήκε να «μαζέψει» τους απείθαρχους ηλικιωμένους [βίντεο, εικόνες]

Tinad