Ακόμη και απαγόρευση μετακίνησης συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ενδέχεται να είναι τα επόμενα, σταδιακά, και αυστηρότερα μέτρα που μπορεί να επιφέρει η μερική απειθαρχία πολιτών με τις αλόγιστες βόλτες στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο, αλλά και τη συρροή ηλικιωμένων -ευπαθών ομάδων- σε ΑΤΜ και υποκαταστήματα τραπεζών.
Όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα δεν αποκλείεται να επέλθει και η κατάργηση της γραπτής δήλωσης και η δήλωση μετακίνησης μόνο με SMS, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει καταγραφή της ώρας εξόδου και ενδεχομένως θα περιορίσει και την έξοδο ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων. Μια «πρόγευση» όσων μπορεί να εφαρμοστούν καθολικά στη χώρα ήταν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή σε πέντε δήμους της Βόρειας Ελλάδας.
«Σήμερα (χθες) θα επιχειρήσει η ΕΛ.ΑΣ. να βάλει μια τάξη με τις ουρές στις τράπεζες ενώ ένα δεύτερο μέτρο που εξετάζεται είναι να υπάρξει χρονικός περιορισμός για τις άδειες εξόδου από το σπίτι», είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές.
Μάταια, χθες, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και της Άμεσης Δράσης βρέθηκαν έξω από υποκαταστήματα τραπεζών προκειμένου να επιστήσουν την προσοχή στους πολίτες να διατηρούν δύο μέτρα απόσταση ανάμεσά τους, ενώ παρατηρήθηκαν και φαινόμενα διαπληκτισμών και έντασης μεταξύ πελατών. Πρόσκαιρα οι πολίτες συμμορφώνονταν και μόλις οι αστυνομικοί αποχωρούσαν οι ουρές και πάλι πύκνωναν επικίνδυνα.
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να περάσει στην κοινωνία το μήνυμα «Μένουμε σπίτι» και τόνισε ότι «αν κρίνουμε, όποτε κρίνουμε, ότι πρέπει να παρέμβουμε και να αυστηροποιήσουμε κι άλλο το πλαίσιο θα το κάνουμε».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι ο Απρίλιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας, και «παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τα πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες χώρες, θα ήταν ανεπίτρεπτο αυτή τη στιγμή να κλωτσήσουμε και να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα. Αυτό σημαίνει ότι οι περιορισμοί που έχουμε ήδη υλοποιήσει θα πρέπει να εφαρμόζονται με ευλάβεια. Και οι πολύ λίγοι -γιατί είναι πολύ λίγοι τελικά- αυτοί οι οποίοι συνειδητά αποκλίνουν από αυτούς τους περιορισμούς, θα πρέπει να συνετιστούν ώστε να αντιληφθούν ότι με αυτό τον τρόπο θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική τους υγεία αλλά και την υγεία των ανθρώπων που αγαπούν περισσότερο, και τελικά την υγεία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου».
«Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που θα μπορούσε να κάνει τις συναλλαγές με τις τράπεζες από το σπίτι του, προτιμά να πάει στα γκισέ. Είναι λάθος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως έχει ρυθμιστεί, όλες οι οφειλές των ανθρώπων που είναι πάνω από 70 ετών να πληρωθούν αργότερα και δεν χρειάζεται να συνωστίζεται κανείς στο γκισέ της τράπεζας και τους κάλεσε να κάνουν τις συναλλαγές τους από το σπίτι.
«Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες των τραπεζών, οι οποίες είναι όντως υψηλές, κάνουμε συνεχώς προσπάθειες, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, για τη μείωσή τους. Ιδίως, μάλιστα, αυτή τη στιγμή που γίνεται και μια προσπάθεια από τις τράπεζες να στρέψουν τον κόσμο προς τα ΑΤΜ», συμπλήρωσε.
Συναγερμός στο Ελευθέριος Βενιζέλος - Επέστρεψε αεροσκάφος λόγω τεχνικού προβλήματος
Παράλληλα, είπε ότι στην πλειονότητά τους οι πολίτες συμμορφώνονται στα δύσκολα μέτρα που έχουν ληφθεί αλλά υπάρχει ένα μερίδιο του πληθυσμού που κάνει κατάχρηση.
«Για φανταστείτε, να βάζει κανείς κάθε ώρα από μια από τις έξι διαφορετικές αιτίες που προβλέπονται στο έντυπο, για να βγαίνει συνεχώς έξω. Μπορεί να βγαίνει μία, δύο φορές έξω και να συνδυάζει τις μετακινήσεις του, για να πάρει τα αγαθά που χρειάζεται χωρίς να γίνεται κατάχρηση. Χρειάζεται, λοιπόν, ένας χρονικός περιορισμός. Και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξετάζει τρόπους ώστε να διασφαλιστεί αυτό και με την αποστολή SMS στο 13033, όχι μόνο με το έντυπο», εξήγησε ενώ είπε ότι σε σημεία όπου συγκεντρώνεται κόσμος και έχουν παρατηρηθεί υπερβολές όπως στην παραλία της Θεσσαλονίκης, εάν χρειαστεί να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα.
«Η Ελλάδα πήρε αυστηρά μέτρα και τα πήρε γρήγορα. Και γι’ αυτό έχει μία καλύτερη εξέλιξη, σε σχέση με τα κρούσματα, τους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ. και για τους θανάτους, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να ακολουθήσουμε τις οδηγίες, τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες», επισήμανε.
«Μπλόκα»
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επεσήμανε πως η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή, «δεν έχει κριθεί τίποτα ακόμη. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα που θα περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Αυτό συνέβη και στην παραλία της Θεσσαλονίκης, που κλείνει για 14 ημέρες. Απαράδεκτη η εικόνα που είδαμε στις τράπεζες σήμερα (χθες)».
Μετά τα όσα απογοητευτικά καταγράφηκαν στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης και την απαγόρευση κίνησης σε αυτή, στο μικροσκόπιο των Αρχών της Θεσσαλονίκης μπαίνουν και άλλα σημεία που αποτελούν πόλο έλξης περιπατητών. Όπως η παραλία της Αρετσούς στην Καλαμαριά, ο πεζόδρομος Τρίτση στον Εύοσμο, αλλά και το Ελαιόρεμα στην Πυλαία. «Κάναμε αυτοψία στον πεζόδρομο. Υπήρχε κόσμος αλλά δεν επικρατούσε συνωστισμός. Ζήτησα από τη Δημοτική Αστυνομία να αυξήσει τις περιπολίες και τους ελέγχους στο σημείο. Αν επιδεινωθεί η κατάσταση, τότε δεν αποκλείεται να ζητήσουμε την απαγόρευση κυκλοφορίας», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός. Υπενθυμίζεται ότι σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου).
Ο αρμόδιος υφυπουργός τόνισε πως η κατάσταση είναι κρίσιμη τον μήνα Απρίλιο και ο κίνδυνος διασποράς του ιού μεγάλος. Ανακοινώθηκε επίσης η 10ήμερη προσωρινή αναστολή λειτουργίας δύο λαϊκών αγορών, στην οδό Αιάκου και αυτή της οδού Χίου στο Ιλιον, όπου οι πάγκοι ήταν σε μικρότερη απόσταση από αυτή των 5 μέτρων ανάμεσά τους.
Πάνω από 13.000 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και 300 συλλήψεις
Σε 2.561 ανήλθαν, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, οι παραβάσεις του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενώ συνελήφθησαν 9 άτομα για λειτουργία καταστημάτων, χθες, Τρίτη 31 Μαρτίου, σε όλη την Ελλάδα.
Ειδικότερα, οι παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις, για τις οποίες επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ, βεβαιώθηκαν στις εξής περιοχές: 1051 στην Αττική, 212 στη Θεσσαλονίκη, 212 στη Δυτική Ελλάδα, 166 στα Ιόνια Νησιά, 138 στην Κεντρική Μακεδονία, 131 στην Κρήτη, 126 στην Πελοπόννησο, 108 στη Θεσσαλία, 104 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 91 στη Στερεά Ελλάδα, 85 στο Νότιο Αιγαίο, 81 στην Ήπειρο, 40 στο Βόρειο Αιγαίο και 16 στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, την Δευτέρα 23 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί 13.195 παραβάσεις σε όλη την χώρα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα.
Παράλληλα, για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λ.π), παρά την σχετική απαγόρευση, βεβαιώθηκαν 9 παραβάσεις και συνελήφθησαν ισάριθμα άτομα, στις εξής περιοχές: 2 στην Ήπειρο, 2 στη Θεσσαλία, 2 στο Νότιο Αιγαίο, 1 στην Αττική, 1 στη Θεσσαλονίκη και 1 στην Κρήτη.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, από την έναρξη του μέτρου, την Πέμπτη 12 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί σε όλη την Ελλάδα 318 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 326 άτομα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.