Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί δέχονται πιέσεις για την χορήγησή του, και ο ΠΦΣ με επιστολή του προ το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ζητά «την χορήγηση με συνταγή φυλασσομένη επί διετία, όπως έχει γίνει για το TAMIFLU και για τα άλλα αντιϊκα φάρμακα».
Αντιολισθητικές αλυσίδες από και προς τα χιονοδρομικά Ημαθίας και Ελατοχωρίου
Αναφέρει ότι σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος πολύ σύντομα να μην μπορούν να προμηθευτούν το παραπάνω σκεύασμα, ασθενείς που το έχουν πραγματική ανάγκη και να διακόψουν τη θεραπεία τους με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία τους.
Το φάρμακο παρασκευάζεται από τη γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi, που ήδη ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να προσφέρει στις γαλλικές Αρχές εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου, μετά τα αποτελεσματικά πειράματα σε ασθενείς με κοροναϊό.
Ο καθηγητής Ντιντιέ Ραούλ, διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών στη Μασσαλία, έχει υποστηρίξει εξαρχής ότι το φάρμακο αυτό θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μάχη κατά του κοροναϊού.
Εξάλλου, ο Σωτήρης Τσιόδρας, επικεφαλής λοιμωξιολόγος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, επιβεβαίωσε ότι η χλωροκίνη χρησιμοποιείται σε ασθενείς με κοροναϊό στα νοσοκομεία:
«Η χλωροκίνη είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μαλάρια εδώ και δεκαετίες και δίνεται και προληπτικά για την εμφάνιση μαλάριας. Είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται και στις κατηγορίες ασθενών που έχουν ρευματολογικά νοσήματα. Θεωρώ ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα φαρμάκου και μπορεί και διατίθεται αυτή τη στιγμή και στην ελληνική αγορά. Εγώ γνωρίζω γιατί είμαι σε επικοινωνία με όλους τους γιατρούς στα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με τον νέο κορονοϊό ότι όλοι παίρνουν χλωροκίνη».