Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

«Μυρίζει μπαρούτι» και αλλάζουν τα σχέδια για την επίσκεψη Ομπάμα

«Εκρηκτικό» είναι το κλίμα στην Αθήνα μόλις λίγα 24ωρα πριν την έλευση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, καθώς μία μόλις ημέρα μετά την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία η τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» έρχεται να εντείνει το κλίμα ανασφάλειας.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που συμμετέχουν σε συσκέψεις που γίνονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βλέπουν τα σύννεφα γύρω από την επίσκεψη Ομπάμα να πυκνώνουν επικίνδυνα, με αποκορύφωμα τις χθεσινές απειλές των «Πυρήνων της Φωτιάς» ότι πρέπει «το σαμποτάζ της επίσκεψης να γίνει η αρχή της δημιουργίας ενός οργανωμένου αναρχικού κινήματος για την εδώ και τώρα καταστροφή του κράτους και της εξουσίας». Είχαν προηγηθεί η επίθεση με χειροβομβίδα στην «καρδιά» της Αθήνας, τα καλέσματα του αντιεξουσιαστικού χώρου για ξεσηκωμό και η επιστολή Γιωτόπουλου για ασύλληπτα μέλη της «17 Νοέμβρη».

Η πρώτη κίνηση των Αμερικανών, οι οποίοι κάθε ημέρα αιφνιδιάζονται και από κάποιο νέο δεδομένο, ήταν να ζητήσουν την ακύρωση της ανοιχτής ομιλίας Ομπάμα στον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας. Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φοβούνται τυχόν προσπάθεια νέας τρομοκρατικής επίθεσης τα επόμενα 24ωρα, καθώς θεωρούν ότι η χρονική συγκυρία (λόγω της έλευσης του Αμερικανού προέδρου) αποτελεί μεγάλο κίνητρο για τους τρομοκράτες που ξέρουν ότι αν καταφέρουν κάτι τέτοιο η ενέργειά τους θα έχει παγκόσμια απήχηση.

Οι ανήσυχοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, αρμόδιοι για θέματα ασφαλείας, ζητούν επιτακτικά από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ μυστικότητα και άμεσο επανασχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας, προκειμένου να μη γνωρίζει κανείς το πρόγραμμα του Μπαράκ Ομπάμα κατά την παρουσία του στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό η ανοιχτή ομιλία στην Πνύκα, για την οποία είχε παραχωρηθεί ο χώρος από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ακυρώθηκε. «Νέα δεδομένα, νέος σχεδιασμός», λένε ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εννοώντας ότι η τρομοκρατική επίθεση στην πρεσβεία της Γαλλίας και οι απειλές των «Πυρήνων της Φωτιάς» αλλάζουν άρδην τον σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας.

«Η ομιλία στην Πνύκα διέρρευσε από πολύ νωρίς, πράγμα που ούτως ή άλλως θεωρούνταν εξαιρετικά κακό από τους Αμερικανούς αξιωματούχους για λόγους ασφαλείας. Ενδεχομένως να ακυρωνόταν και χωρίς να γίνει η τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική πρεσβεία, που σίγουρα έπαιξε, όμως, ρόλο στην απόφαση ακύρωσης. Οι Αμερικανοί ζητούν απόλυτη μυστικότητα από εμάς και μέτρα ασφαλείας που δεν θα τα γνωρίζει κανείς, συνεπώς ούτε και ο εν δυνάμει εχθρός», λέει χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα προτιμήσουν να γίνει η ομιλία σε κάποιον κλειστό χώρο (για παράδειγμα στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στη λεωφόρο Συγγρού), ο οποίος θα είναι απόλυτα ελεγχόμενος. Οι Αρχές γνώριζαν ότι την ώρα της ομιλίας μπορεί να βρίσκονται σε εξέλιξη συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που ανεξάρτητα του αν θα πραγματοποιούνται σε μεγάλη απόσταση δημιουργούν στους Αμερικανούς κλίμα ανασφάλειας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Μέλη της τουρκικής DHKP-C οι συλληφθέντες σε Σεπόλια και Εξάρχεια – Τι βρέθηκε στο τούνελ 47 μέτρων

Ανδρέας Ντίνης

Πώς έφτασε η Αντιτρομοκρατική στην αποκάλυψη του τούνελ-οπλοστάσιου στα Σεπόλια

Μιχάλης Μάρδας

Η Αντιτρομοκρατική βρήκε τούνελ και βαρύ οπλισμό σε Σεπόλια και Εξάρχεια

Μιχάλης Μάρδας

Σε εξέλιξη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής σε Εξάρχεια και Σεπόλια

Μιχάλης Μάρδας

Βρέθηκε νέο κρησφύγετο του «Τοξοβόλου» στα Σεπόλια [εικόνες]

Δημήτρης Κατσάκος

Βρέθηκε η γιάφκα του «τοξοβόλου του Συντάγματος» στην Αθήνα

Ανδρέας Ντίνης

Πώς έφτασε η Αντιτρομοκρατική στο κρησφύγετο του «Τοξοβόλου» στα Πατήσια – Τι βρέθηκε από την έρευνα

Ανδρέας Ντίνης

Ο «τοξοβόλος» στόχευε σε νέα οργάνωση τρομοκρατίας εκτιμά η ΕΛ.ΑΣ.

admin

«Τοξοβόλος του Συντάγματος»: Ηταν έτοιμος για πόλεμο – Είχε Καλάσνικοφ, ούζι και πιστόλια στην κατοχή του

admin