Τελευταίο χαρακτηριστικό περιστατικό αυτό της 52χρονης γυναίκας τον περασμένο Οκτώβριο. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, βρίσκεται σήμερα στην Πάτρα και μεταξύ άλλων θα επισκεφτεί το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, όπου θα κάνει γνωστές τις μέχρι τώρα κινήσεις που έχουν γίνει, με πρωτοβουλία της ηγεσίας της Αριστοτέλους, προκειμένου να ανοίξει η κλινική.
Μεταξύ αυτών, είναι η επάνοδος στην Ελλάδα από την Αγγλία του καθηγητή καρδιοχειρουργικής, Νίκου Χαροκόπου, ο οποίος αναλαμβάνει διευθυντής της επίμαχης κλινικής. Ο κ. Χαροκόπος τα τελευταία χρόνια εργαζόταν στην Αγγλία και πλέον επιστρέφει στη χώρα του και θα προσφέρει τις υπηρεσίες του για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων της δυτικής Ελλάδας. Για την τοποθέτηση του κ. Χαροκόπου ως διευθυντή της κλινικής προηγήθηκε η προκήρυξη θέσης αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πατρών και αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Παιδείας η απόφαση διορισμού του μέσα στον Φεβρουάριο.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, έχουν εξασφαλιστεί, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τα κονδύλια για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που απαιτείται ώστε να ανοίξει πλήρως η κλινική, ενώ προχωρούν οι απαραίτητες διαδικασίες για πρόσληψη επιμελητών γιατρών και αναισθησιολόγων. Επιπλέον, έχει διασφαλιστεί η δημιουργία νέων χώρων έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται και όλα τα έκτακτα περιστατικά.
Μέχρι σήμερα, όλη η νότια Ελλάδα μένει ακάλυπτη για έκτακτα καρδιοχειρουργικά περιστατικά, καθώς πλην της ουσιαστικά κλειστής κλινικής στο νοσοκομείο του Ρίου, δεν εφημερεύει και η αντίστοιχη κλινική στην Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην καρδιοθωρακοχειρουργική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών ή αλλιώς Νοσοκομείου του Ρίου το 2018 κανένα περιστατικό καρδιάς δεν χειρουργήθηκε ολόκληρο το 2018. Μάλιστα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, κατηγόρησε τη νυν ηγεσία της Αριστοτέλους για τον θάνατο της 52χρονης τον περασμένο Οκτώβριο, τη στιγμή που η κλινική έκλεισε επί υπουργίας του. Οσον αφορά στην καρδιοχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, δεν εφημερεύει και αντιμετωπίζει μόνο προγραμματισμένα χειρουργεία. Οποιος ασθενής χρειάζεται επείγουσα εισαγωγή και αντιμετώπιση διακομίζεται στην Αθήνα.
Ακόμη και σε περιοχές με επάρκεια κλινικών, πάντως, το σύστημα παραμένει «μπλοκαρισμένο», με αποτέλεσμα την άνιση κατανομή των καρδιοχειρουργικών περιστατικών. Στην Αττική τα επείγοντα περιστατικά τα δέχονται μόνο ο «Ευαγγελισμός» και το «Ιπποκράτειο», παρόλο που υπάρχουν πέντε καρδιοχειρουργικές κλινικές. Εκτός από τον «Ευαγγελισμό» και το «Ιπποκράτειο» που εφημερεύουν για αυτά τα περιστατικά εναλλάξ κάθε ημέρα, τα Σαββατοκύριακα εφημερεύει το Ωνάσειο, ενώ κλινικές υπάρχουν και στο στρατιωτικό «401» και στο «Αττικό» τα οποία όμως δέχονται μόνο προγραμματισμένα περιστατικά.
Σε εμφανώς καλύτερη κατάσταση είναι η βόρεια Ελλάδα, καθώς στη Θεσσαλονίκη καρδιοχειρουργικές κλινικές λειτουργούν στο ΑΧΕΠΑ, στο «Παπανικολάου» και στο «Παπαγεωργίου». Αντίστοιχη κλινική υπάρχει και στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπως και στο πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων. Στην κεντρική Ελλάδα εκτός της Αττικής καρδιοχειρουργική κλινική υπάρχει και στη Λάρισα.
Ο υπουργός Υγείας σήμερα εκτός από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και στα άλλα νοσοκομεία της Πάτρας, το νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» και το παιδιατρικό «Καραμανδάνειο», όπως επίσης και το Κέντρο Υγείας βορείου τομέα Πατρών. Παράλληλα, θα επισκεφτεί την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και θα έχει, επίσης, συναντήσεις με τον περιφερειάρχη δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και τον δήμαρχο της Πάτρας Κώστα Πελετίδη.
Από την έντυπη έκδοση