Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, το περασμένο τριήμερο πραγματοποίησε αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε ημέρες εφημερίας δύο μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής, τον «Ευαγγελισμό» και το «Σωτηρία».
Για τον «Ευαγγελισμό» ήδη ανακοίνωσε διεύρυνση του χώρου των ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών), ενώ αλλαγές που θα αφορούν στην αναδιοργάνωση των εφημεριών αναμένονται και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κινούνται σε τρεις άξονες: χωροταξικές αλλαγές όπου απαιτείται, καλύτερος καταμερισμός του ιατρικού και λοιπού προσωπικού τις ημέρες και τις ώρες εφημερίας και διασύνδεση των ΤΕΠ με το ΕΚΑΒ.
Τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ο Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτη Στάθη, επισκέφθηκε το «Σωτηρία» που βρισκόταν σε εφημερία, έπειτα από πληροφορία για μεγάλη ταλαιπωρία ασθενούς με αναπηρία. Ο κ. Κικίλιας είδε από κοντά πώς εξελίσσεται η εφημερία και συνομίλησε με γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενείς.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποίησε και στον «Ευαγγελισμό». Εκεί ανακοίνωσε τη χωροταξική αλλαγή του ισογείου, το οποίο μετατρέπεται στο σύνολό του σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Μια πρωτοβουλία που, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, αναμένεται να λειτουργήσει θετικά στη λειτουργία των εφημεριών και στην καλύτερη φροντίδα των ασθενών. Επίσης, ο υπουργός Υγείας έκανε επιτόπιο έλεγχο μαζί με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τον διευθυντή ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) και ιατρικής υπηρεσίας Σπύρο Ζακυνθινό στις ΜΕΘ-ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) του «Ευαγγελισμού». Της επίσκεψης στο μεγαλύτερο νοσοκομείο είχε προηγηθεί πολύωρη σύσκεψη με στελέχη των υγειονομικών περιφερειών και επικεφαλής τμημάτων και κλινικών των νοσοκομείων. Το 2020, άλλωστε, όπως έχει τονίσει ο υπουργός Υγείας, «θα είναι η χρονιά των νοσοκομείων».
Οι εφημερίες είναι από τις πρώτες προτεραιότητες στην ατζέντα της πολιτικής ηγεσίας της Αριστοτέλους όσον αφορά στο… ξαναστήσιμο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Οι χωροταξικές αλλαγές είναι ο πρώτος από τους τρεις άξονες των βελτιώσεων που σχεδιάζονται. Το παράδειγμα του «Ευαγγελισμού», όπου θα γίνει διεύρυνση του χώρου των Επειγόντων, θα ακολουθηθεί και για άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Για τον «Ευαγγελισμό», μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε από το παρελθόν έτοιμη αρχιτεκτονική μελέτη για τη διεύρυνση του χώρου των ΤΕΠ.
Ο δεύτερος άξονας είναι ο πιο σωστός καταμερισμός του προσωπικού και των βαρδιών. Διαπιστώνεται σε κάποιες περιπτώσεις ανισορροπία του αριθμού των γιατρών τις βραδινές ώρες σε σχέση με τις πρωινές. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών στη διάρκεια εφημερίας, βέβαια, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η ενίσχυση με προσωπικό, καθώς καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις. Σύμφωνα με καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων), την ημέρα επίσκεψης του κ. Κικίλια στο «Σωτηρία» εφημέρευαν δύο πνευμονολογικές κλινικές, αλλά μετά τις 8 το βράδυ η μία εκ των δύο παρέδωσε την εφημερία στην άλλη, με αποτέλεσμα να εφημερεύει μόλις μία και στην αναμονή των ΤΕΠ να βρίσκονται 150 ασθενείς.
Ο σωστός καταμερισμός των κλινικών που εφημερεύουν σε όλα τα νοσοκομεία είναι ακόμη μία από τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει ο υπουργός Υγείας με τον γενικό γραμματέα, Ιωάννη Κωτσιόπουλο, στην κατεύθυνση βελτίωσης των συνθηκών εφημερίας.
Ο τρίτος άξονας των αλλαγών για την εφημέρευση των νοσοκομείων είναι η πιο αποτελεσματική διασύνδεση του ΕΚΑΒ με τα Επείγοντα. Η επιχειρησιακή διασύνδεση υπάρχει και σήμερα, ωστόσο μετά τη συνένωση του ΕΚΑΒ με το ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) η ενημέρωση για εφημερεύουσες κλινικές ώστε να μεταφέρει το ΕΚΑΒ ασθενείς είναι πιο άμεση. Με ασθενοφόρα, πάντως, προσέρχεται το 17%-20% των ασθενών που φτάνουν στα ΤΕΠ.
Το μεγαλύτερο μέρος του προσερχόμενου κόσμου στα Επείγοντα είναι ασθενείς που πάνε μόνοι τους ή μεταφέρονται από συγγενείς. Ο αριθμός των ασθενών είναι πολύ μεγάλος και συγκεκριμένα νοσοκομεία «φρακάρουν». Για αυτό εξετάζεται να αλλάξει ο τρόπος εφημέρευσης των νοσοκομείων. Ενα από τα σενάρια που μελετάται είναι να διατηρηθεί το σύστημα της γενικής εφημερίας ανά τέσσερις ημέρες, αλλά να γίνει ανακατανομή των νοσοκομείων που εφημερεύουν μαζί.
Να αλλάξουν, δηλαδή, οι ομάδες εφημέρευσης. Αυτό, παρόλο που δεν έχει κανένα κόστος, εκτιμάται ότι θα φέρει ελάχιστες έως και μηδενικές βελτιώσεις. Αλλο σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να καθιερωθεί γενική εφημερία ανά τρεις ημέρες. Το πιο αποτελεσματικό, όμως, σενάριο που εξετάζεται είναι η αυτόνομη λειτουργία των ΤΕΠ, τα οποία θα λειτουργούν 24 ώρες καθημερινά και θα έχουν δικό τους προσωπικό. Η έννοια της εφημερίας θα υφίσταται στα νοσοκομεία για τις κλινικές.
Για παράδειγμα, ένας ασθενής που παθαίνει ένα ατύχημα θα μπορεί να πηγαίνει σε κοντινό του ΤΕΠ και μετά, μέσω της διασύνδεσης των ΤΕΠ με το ΕΚΑΒ, θα μπορεί να διακομίζεται για νοσηλεία σε αρμόδια κλινική νοσοκομείου που εφημερεύει. Ετσι, κατά τους ειδικούς, θα επιτυγχάνεται και η καλύτερη κατανομή των κλινικών γιατί σήμερα «όπου μπαίνεις μένεις». Πάει, για παράδειγμα, ένας ασθενής για ορθοπαιδικό πρόβλημα στα ΤΕΠ «Ευαγγελισμού» και μετά καταλήγει για νοσηλεία σε ορθοπαιδική κλινική του «Ευαγγελισμού», ανεξάρτητα εάν αυτή έχει ήδη ράντζα. Υπενθυμίζεται ότι στα ΤΕΠ ήδη τοποθετήθηκαν 175 γιατροί που εκκρεμούσαν οι διορισμοί τους. Ο Βασίλης Κικίλιας θα συνεχίσει τις επισκέψεις και τον επιτόπιο έλεγχο σε νοσοκομεία της περιφέρειας. Στις 13 Ιανουαρίου θα βρίσκεται στην Πάτρα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου