Μεταξύ αυτών οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής και ο γενικός γραμματέας Νίκος Μιχαλολιάκος.
«Δεν αποδέχθηκε ότι υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός εγκληματικών πράξεων. Πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά για τα οποία δεν φέρει ευθύνη η ηγεσία…».
«Η ιδεολογία ενός πολιτικού κόμματος είναι ποινικά αδιάφορη αυτό που ελέγχεται είναι οι αξιόποινες πράξεις. Οι πολιτικές απόψεις δεν ελέγχονται ποινικά» ανέφερε καθώς δεν διαπίστωσε πως από τα στοιχεία ότι η Χρυσή Αυγή έδρασε ως εγκληματική οργάνωση.
Κατά την εισαγγελέα αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η δολοφονία του Σαχζατ Λουκμάν, η επίθεση σε βάρος μαθητή στο Παλαιό Φάληρο, η επίθεση στο στέκι Αντίπνοια.
Η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευση της αναφέρθηκε στην πορεία της Χρυσής Αυγής λέγοντας πως το έτος 1992 αποτέλεσε έτος σταθμό καθώς τότε «αποχώρησαν μέλη ακραία ιδεολογικά».
Σύμφωνα με την εισαγγελέα δεν αποδείχθηκε πως η Χρυσή Αυγή είχε συντάξει κρυφό καταστατικό. Αναφερόμενη σε υποθέσεις που φέρονται να πρωταγωνιστούν μέλη της Χρυσής Αυγής υποστήριξε πως από τα στοιχεία δεν προκύπτει πως είχαν στοχοποιηθεί τα θύματα και συνδέονται με την ηγεσία της Χρυσή Αυγή.
Μάλιστα , αναφερόμενη στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα επικαλέστηκε συνέντευξη του Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος έλεγε πως «η δολοφονία Φύσσα ήταν η πολιτική δολοφονία της Χρυσης Αυγής» αλλά και στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Νίκο Μιχαλολιάκο.
«Από ποιο στοιχείο προκύπτει η στοχοποίηση των θυμάτων και ο κεντρικός σχεδιασμός της ηγεσίας;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε «Δεν προκύπτει σχεδιασμός ή εντολή βουλευτών».
«Πράγματι η δολοφονία Φύσσα σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για την Χρυσή Αυγή» είπε η εισαγγελική λειτουργός συμπληρώνοντας πως τελικά το κόμμα δεν κατάφερε να εκλεγεί στις τελευταίες εκλογές.
Καιρός: Έρχεται έκτακτο δελτίο επιδείνωσης - Βροχές και χιόνια σε όλη τη χώρα – Πέφτει κατακόρυφα η θερμοκρασία
Μάγδα Φύσσα προς την εισαγγελέα: Ξαναμαχαιρώσατε τον Παύλο σήμερα;
Εξαντλημένη μετά την εισαγγελική πρόταση για τη δολοφονία του γιου της η Μάγδα Φύσσα παρενέβη στη δίκη αφότου η πρόεδρος ανακοίνωσε ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας.
Η κ. Φύσσα θέλησε να απευθυνθεί στην εισαγγελική λειτουργό και φώναξε προς τους δικαστές που ακόμη δεν είχαν σηκωθεί από τις θέσεις τους: «Να κάνω μια ερώτηση στην κυρία εισαγγελέα… Δεν αισθάνομαι καλά και πρέπει να φύγω, αλλά θα ήθελα να την ρωτήσω: Στις 18 του μήνα ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Τελικά σήμερα τον ξαναμαχαιρώσατε; Αιμορραγεί η πληγή του. Θα ήθελα να απαντήσει η κ. εισαγγελέας».
Εισαγγελέας: Μόνος ένοχος ο Ρουπακιάς για τη δολοφονία Φύσσα
Η ώρα της εισαγγελικής αποτίμησης για καθέναν από τους 68 κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγή ξεκίνησε σήμερα έπειτα από 4 χρόνια και 8 μήνες ακροαματικής διαδικασίας με την υπόθεση Φύσσα να τίθεται πρώτη στην αγόρευση της εισαγγελέως Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Αδαμαντίας Οικονόμου.
Η κ. Οικονόμου θεωρεί ως μόνο υπεύθυνο για τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού τον Γιώργο Ρουπακιά και κανέναν άλλον από τους 17 συγκατηγορουμένους του στην υπόθεση ορόσημο για την πορεία της Χρυσής Αυγής. Έτσι ζήτησε την απαλλαγή όλων τους για την κατηγορία της συνέργειας στη δολοφονία του μουσικού. Κατά την εισαγγελική λειτουργό ο Ρουπακιάς έδρασε μόνος του σε ήρεμη ψυχική κατάσταση χωρίς να έχει προκληθεί από το θύμα το οποίο έπληξε «με απόλυτη επιτυχία».
Όπως είπε η εισαγγελέας, δεν υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του μουσικού Παύλου Φύσσα , δεν ήταν στοχοποιημένος από την Χρυσή Αυγή η οποία δεν θα είχε όφελος αλλά αντιθέτως ζημιά από μια τέτοια πράξη. Κατά την κ. Οικονόμου ούτε ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος ούτε ο βουλευτής της περιοχής Ιωάννης Λαγός έδωσαν εντολή για όσα έγιναν τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι ούτε όμως και τα μέλη της Τοπικής που κινητοποιήθηκαν εκείνο το βράδυ -νομίζοντας οι περισσότεροι πως θα μοιράσουν τρόφιμα- ήξεραν το αποτέλεσμα της παρέμβασης του Γιώργου Ρουπακιά.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ούτε διευκόλυναν το δράστη της δολοφονίας, ούτε καν θα μπορούσαν να τον αποτρέψουν καθώς όλα έγιναν ταχύτατα. Η εισαγγελέας επικαλούμενη τόσο τα ήδη υπάρχοντα στη δικογραφία στοιχεία όσο και εκείνα που προέκυψαν από την επ’ ακροατηρίω διαδικασία, ξεκίνησε να περιγράφει όσα έγιναν το μοιραίο βράδυ από τη στιγμή που ο 34χρόνος μουσικός πήγε με τη σύντροφό του και έναν φίλο τους στην καφετέρια «Κοράλλι» μέχρι που έπεσε νεκρός από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά.
Μεταξύ των κατηγορουμένων που η κ. Οικονόμου ζήτησε απαλλαγή για την υπόθεση Φύσσα είναι και ο «πυρηνάρχης» της Τοπικής Νίκαιας αλλά και το στέλεχος της οργάνωσης.
Η αγόρευση συνεχίζεται για τις υπόλοιπες υποθέσεις της δίκης και συγκεκριμένα για την επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων.
Μετά τη σκέλος αυτό της αγόρευσης της εισαγγελέως, η μητέρα του θύματος, Μάγδα Φύσσα δήλωσε έξω από το δικαστήριο: «Δεν είδαν τίποτα όλο αυτό το διάστημα; Αθωώνουν τους εγκληματίες. Ποσό να αντέξουμε;».
Μετατροπή των κατηγοριών για επίθεση σε ΠΑΜΕ και Αιγύπτιους αλιεργάτες σε πλημμέλημα
Την μετατροπή των κατηγοριών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος Αιγυπτίων αλιεργατών και την επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την δίκη της Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα για την επίθεση σε βάρος Αιγυπτίων αλιεργατών «αν οι δράστες είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό θα τον είχαν υλοποιήσει. Θα είχαν επιμείνει παρά τις εκκλήσεις του παθόντος. Θα είχαν φροντίσει οι δράστες να σχεδιάσουν διαφορετικά το εγκληματικό αποτέλεσμα».
Όσο αφορά την επίθεση σε βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ, το 2013 στο Πέραμα, η εισαγγελέας ζήτησε και πάλι τη μετατροπή της κατηγορίας για τους τέσσερις κατηγορουμένους στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Ειδικότερα, πρότεινε τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη, δηλαδή σε πλημμέλημα.
Μάλιστα, όπως επισήμανε για την απλή σωματική βλάβη θα πρέπει να παύσει υφ’ όρων η ποινική δίωξη λόγω του ν. 4411/2016.
Κατά την εισαγγελέα δεν υπήρξε ο απαιτούμενος ανθρωποκτόνος δόλος για τους κατηγορούμενους της επίθεσης καθώς «αν τον είχαν, θα είχαν πετύχει το σκοπό τους και δεν θα τους σταματούσαν τα άτομα που φώναζαν «αστυνομία» ή το ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο».
Σύμφωνα με την εισαγγελέα «αν θέλει κανείς να διαπράξει ανθρωποκτονία, το καταφέρνει μέσα σε δευτερόλεπτα».
Όσο αφορά το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) το οποίο βαρύνει μερίδα των κατηγορουμένων, ανάμεσά τους ο Νίκος Μιχαλολιάκος, Νίκος Μίχος, ο Ιωάννης Λαγός, κ.ά. η εισαγγελέας ζήτησε, κατά περίπτωση τη μετατροπή του συγκεκριμένου αδικήματος σε αδικήματα που ισοδυναμούν με πλημμελήματα.
Ενδεικτικά, για τον Ν. Μιχαλολιάκο πρότεινε μετατροπή του αδικήματος της διακεκριμένης οπλοκατοχής σε παράνομη κατοχή όπλων (πλημμέλημα) ενώ για τον Ηλία Κασιδιάρη ζήτησε την πλήρη απαλλαγή του.