Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Εξι στους δέκα Έλληνες μιλούν μία ξένη γλώσσα – Ποιοι Ευρωπαίοι δεν είναι γλωσσομαθείς

Εξι στους δέκα Έλληνες μιλούν μία ξένη γλώσσα - Ποιοι Ευρωπαίοι δεν είναι γλωσσομαθείς

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 66% οι Ελληνες μιλούν μία ξένη γλώσσα, όπως προκύπτει από νέα μελέτη για τη γλωσσομάθεια στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα βρετανικής εκπαιδευτικής εταιρίας «Theknowledgeacademy.com», είναι εντυπωσιακό ότι οι Βρετανοί δεν μπορούν να μιλήσουν άλλη γλώσσα στο μεγαλύτερο ποσοστό (65,4%) ανάμεσα στις 28 χώρες της Ε.Ε. Αντίθετα, οι… επιδόσεις των Ελλήνων είναι πολύ καλές, καθώς, όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση, το ποσοστό όσων δεν μιλούν μία ξένη γλώσσα ανέρχεται σε 33,5%.

Πιο αναλυτικά, και σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα Theknowledgeacademy.com, τα σκήπτρα της γλωσσομάθειας σε όλη την Ε.Ε. κρατούν οι Σουηδοί, καθώς μόνο ένα 3,4% δεν μιλά άλλη γλώσσα. Γεγονός που σημαίνει ότι ένα ποσοστό 96,6% των Σουηδών μπορεί να μιλήσει το λιγότερο μία ξένη γλώσσα. «Ενα εντυπωσιακό κατόρθωμα», σχολιάζει η ανακοίνωση της ιστοσελίδας που αφορά στην εκπαίδευση.

Το παράδειγμα της Σουηδίας αναφορικά με το πόσοι κάτοικοι δεν μιλούν καμία άλλη γλώσσα ακολουθούν στενά η Δανία (4,2%), η Λετονία (4,2%) και η Λιθουανία (4,5%). Λίγο πίσω από αυτές τις τρεις χώρες, αλλά με αξιοσημείωτα χαμηλά ποσοστά, είναι το Λουξεμβούργο (5,5%) και η Φινλανδία (8%). Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι 94,5% των ντόπιων στο Λουξεμβούργο μπορεί να μιλήσει μία δεύτερη γλώσσα. Αντίστοιχα, το 92% των Φινλανδών -που είναι γνωστό ότι μιλούν άπταιστα φινλανδικά, σουηδικά και αγγλικά μεταξύ άλλων- μπορούν να μιλούν τουλάχιστον μία άλλη γλώσσα. Υψηλά ποσοστά γλωσσομάθειας καταγράφονται και στην Κύπρο, καθώς μόλις το 10,5% δεν μιλά καμία ξένη γλώσσα.

Στον αντίποδα, το αρνητικό ρεκόρ των Βρετανών ακολουθούν οι Ρουμάνοι, οι οποίοι σε ποσοστό 64,2% δεν μιλούν καμία άλλη γλώσσα πλην της μητρικής τους, οι Ούγγροι (57,6%) και οι Βούλγαροι (50,5%).

Η χώρα μας διαφοροποιείται κατά πολύ από τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες. Από μικρά τα Ελληνόπουλα ξεκινούν να μαθαίνουν αγγλικά, ενώ ήδη από το δημοτικό ξεκινούν και μία δεύτερη ξένη γλώσσα, γαλλικά ή γερμανικά. Τα ανεβασμένα ποσοστά γλωσσομάθειας στην Ελλάδα αποτυπώνονται διαχρονικά από τις έρευνες. Σύμφωνα με μελέτη της Eurostat το 2015, εκτός από τα αγγλικά που διδάσκεται το 99% των παιδιών στην Ελλάδα, η χώρα μας κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό εκμάθησης στα γαλλικά (15%) μετά το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο, χώρες όπου τα γαλλικά είναι μεταξύ των επίσημων γλωσσών τους. Η χώρα μας, άλλωστε, είναι πρωταθλήτρια στις ιδιωτικές δαπάνες εκπαίδευσης, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών πηγαίνει φροντιστήριο ή κάνει ιδιαίτερα μαθήματα για ξένες γλώσσες.

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Μεγάλη Βρετανία – 65,4%

Ρουμανία – 64,2%

Ουγγαρία – 57,6%

Βουλγαρία – 50,5%

Ιρλανδία – 49,2%

Ισπανία – 45,8%

Γαλλία – 39,9%

Ιταλία – 34,0%

Ελλάδα – 33,5%

Πολωνία – 32,9%

Πορτογαλία – 31,0%

Κροατία – 26,8%

Βέλγιο – 21,5%

Γερμανία – 21,3%

Τσεχική Δημοκρατία – 21,0%

Σλοβενία – 15,9%

Αυστρία – 13,8%

Ολλανδία – 13,7%

Σλοβακία – 11,8%

Κύπρος – 10,5%

Εσθονία – 8,8%

Μάλτα – 8,2%

Φινλανδία – 8,0%

Λουξεμβούργο – 5,5%

Λιθουανία – 4,5%

Λετονία – 4,2%

Δανία – 4,2%

Σουηδία – 3,4%

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Αντιμέτωπη με αρκετή… γκρίνια η Μέρκελ για το γαλλογερμανικό σχέδιο – Άκαμπτη στάση της Αυστρίας

Tinad

Τι προβλέπει η γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης των 500 δισ. ευρώ – Η στάση των «σκληρών» του Βορρά

Tinad

Ρέγκλινγκ: Εξοικονόμηση ως και 800 εκατ. ευρώ μέσω ESM για την Ελλάδα

Tinad

Έρευνα: Ποιες είναι οι αρνητικές συνέπειες της τηλεργασίας για τους γονείς

Tinad

Τσαβούσογλου: Η ένταξη της Τουρκίας θα καταστήσει την Ε.Ε. ισχυρότερη

Tinad

Ευρωπαϊκή έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λιβύη

Tinad

Αλληλεγγύη των «27» στην Κύπρο για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας

Tinad

Σύνοδος Κορυφής: Τραβάει αυτιά η Λαγκάρντ – «Κάνετε πολύ λίγα» είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες

Tinad

Κρίσιμη σύνοδος κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης – Σχέδιο 2 τρισ. ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη

Kon