Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα νέα κέντρα που θα δημιουργηθούν στην ενδοχώρα αλλά και όσα ήδη λειτουργούν, σταδιακά θα μετατραπούν σε κέντρα ελεγχόμενης διαμονής.
Ο τρόπος με τον οποίο θα ελέγχονται οι διαμένοντες που αιτούνται άσυλο σε αυτά, έτσι ώστε να υπάρχει έλεγχος και να μπορούν να εντοπιστούν άμεσα εφόσον προκύψει ανάγκη εξετάζεται από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι ότι πάνω στα χαρτιά ταυτοποίησης θα τοποθετείται αυτοκόλλητο με barcode, που θα αποτελεί το «διαβατήριο» εισόδου και εξόδου στον καταυλισμό.
Παράλληλα, στους καταυλισμούς θα ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να τηρούνται από τους διαμένοντες με ποινή την «περικοπή υλικών συνθηκών υποδοχής» από την οποία –περικοπή– αποκλείεται η σίτιση. Σε όσους αιτούντες άσυλο δεν τηρούν τους κανόνες λειτουργίας των καταυλισμών θα μπορεί για παράδειγμα να επιβάλλεται ποσοστιαία περικοπή των χρημάτων που λαμβάνουν ως βοήθημα. Από την άλλη, εντός των καταυλισμών θα υπάρχουν συγκεκριμένες παροχές έτσι ώστε οι αιτούντες να μπορούν να εξυπηρετηθούν άμεσα.
Ακόμη περισσότερο, κάποιες παροχές θα υπάρχουν εντός των κλειστών κέντρων τα οποία σχεδιάζεται να δημιουργηθούν στα πέντε νησιά (Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω, και Λέρο) όπως για παράδειγμα κυλικείο ή και σούπερ μάρκετ έτσι ώστε να καλύπτονται οι πρώτες ανάγκες των διαμενόντων κυρίως όσον αφορά τη διατροφή.
Οι νέοι χώροι πρόκειται να δημιουργηθούν σε Λιβαδειά, Λαμία, Ιωάννινα, Άρτα, Φωκίδα, Πύργο, Σπάρτη.
Στην Κρήτη επίσης σχεδιάζεται να δημιουργηθούν δύο ή και τρία νέα κέντρα, ενώ έως και τέσσερα επιπλέον κέντρα αναμένεται να γίνουν στη Βόρεια Ελλάδα.
Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, νέοι χώροι αναζητούνται από τις υπηρεσίες των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και του υπουργείου Άμυνας, δεδομένου ότι οι ανάγκες αυξάνονται διαρκώς όσο συνεχίζονται οι αφίξεις στα νησιά.