Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Πρόγραμμα-μαμούθ για αναπλάσεις στην Αθήνα – 264 εκατ. ευρώ για έργα

Δράσεις ενίσχυσης πρασίνου, φωτισμού και καθαριότητας στο Μεταξουργείο από τον Δήμο Αθηναίων [εικόνες]

Newsroom eleftherostypos.gr

Aυξημένο κατά 100 εκατομμύρια σε σχέση με πέρυσι είναι το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων κατά το 2020, το οποίο παρουσίασε ο κ. Κώστας Μπακογιάννης κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, ο νέος προϋπολογισμός, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, απαντά με κάθε λεπτομέρεια στις ανάγκες της Αθήνας και των κατοίκων της και περιλαμβάνει τεχνικό πρόγραμμα ύψους 264 εκατ. ευρώ, έναντι 160 πέρυσι.

Ασφαλτοστρώσεις – πεζοδρόμια

Ειδικό βάρος δίνεται στις ασφαλτοστρώσεις δρόμων καθώς και σε αναπλάσεις πεζοδρομίων και πλατειών, έργα που αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Αιτιολογώντας την επιλογή αυτή, ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει ανάγκη σε αυτή την πόλη να κάνουμε το περίφημο restart. Θα δημοπρατηθούν έργα αξίας 40 εκατ. ευρώ για πλατείες, πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους. Οι δράσεις αφορούν και τις επτά Δημοτικές Κοινότητες, αλλά και εκτεταμένες παρεμβάσεις στο εμπορικό κέντρο. Ταυτόχρονα, μέχρι τις αρχές του 2020 θα δημοπρατηθούν έργα αξίας 42 εκατομμυρίων ευρώ, για νέες ασφαλτοστρώσεις που θα συμπληρώσουν τα 9 εκατομμύρια ευρώ που εκτελούνται ήδη. Για να υπάρχει μια αίσθηση της πραγματικότητας, τα 42 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν σε περίπου 1,4 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα ασφαλτόστρωσης στην πόλη, ή αλλιώς σε περίπου 175 χιλιόμετρα οδικού δικτύου. Επίσης δρομολογούνται νέα έργα ύψους 3,7 εκατομμυρίων για εργασίες αποχέτευσης – λυμάτων στην Αθήνα». Στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2020 περιλαμβάνονται συνολικά 171 δράσεις για την πόλη, εκ των οποίων 89 είναι τα νέα έργα, 58 αποτελούν έργα που συνεχίζονται και 24 μελέτες (νέες και εξελισσόμενες).

Καθαριότητα – ηλεκτροφωτισμός

Η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός είναι από τους τομείς εκείνους στους οποίους ο δήμος έχει επενδύσει. Βάσει του προϋπολογισμού προβλέπονται: – Προμήθεια των μέσων ατομικής προστασίας και υγειονομικού υλικού για τους εργαζόμενους, που είναι σε διπλάσιο ύψος από τις προηγούμενες χρονιές.

– Αγορές κάδων και υλικού εξοπλισμού που φτάνει στα 4 εκατομμύρια ευρώ.

– Χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για συντήρηση και επισκευή των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, ύψους 6 εκατ.

– Αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού, συνολικά 20 εκατομμυρίων ευρώ.

– Εκπόνηση και εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος εξυγίανσης και καθαρισμού του δημόσιου χώρου, αντικατάσταση και αναδιοργάνωση του δικτύου των κάδων με κόστος 3 εκατ.

– και τέλος την κατάρτιση και εφαρμογή προγράμματος τριετίας για την τακτική συντήρηση και πλύση καθώς και προμήθεια εξοπλισμού συλλογής απορριμμάτων, ύψους άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, το «μεγαλύτερο έργο της Διεύθυνσης Καθαριότητας – Ανακύκλωσης είναι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, για τον οποίο γίνεται προσπάθεια, σε συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς, να επιλυθούν κάποια προβλήματα ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του άμεσα».

Επιπλέον στο κομμάτι της συντήρησης δικτύων ηλεκτροφωτισμού, σχεδιάζεται μία παρέμβαση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα υλοποιείται ήδη το έργο αντικατάστασης φωτιστικών σωμάτων από λάμπες νέας τεχνολογίας προϋπολογισμού 1 ,38 εκατ. Επίκειται ακόμα  η συμβασιοποίηση μέσα στους επόμενους δύο μήνες της αναβάθμισης των 34 από τα 53 σιντριβάνια της πόλης.

Πράσινο

Ο δήμος, όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση του τεχνικού προγράμματος, δίνει ειδικό βάρος στο σχεδιασμό για τη συντήρηση και εμπλουτισμό του πρασίνου. Ηδη συντάσσεται ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του αστικού πρασίνου με βάση τις αρχές βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας. Εφαρμόζεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ενίσχυση του πρασίνου της Αθήνας, καθώς και εργασίες συντήρησης σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, πεζοδρόμια και κλαδέματα με πάνω από 10 εκατομμύρια σε βάση διετίας.

Επίσης, εκπονούνται μελέτες για τέσσερα έργα πρασίνου μέσω της τεχνικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τα οποία θα οδηγήσουν σε παρεμβάσεις, προϋπολογισμού άνω των 7,5 εκατ.».

Λυκαβηττός – Ελαιώνας – Εθνικός Κήπος

Τις επόμενες μέρες θα δημοπρατηθούν τα έργα για τον Λυκαβηττό, προϋπολογισμού 1,5 εκατομμύριο ευρώ, που αφορούν παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας, αντικατάσταση της περιμετρικής οδού μήκους 1.700 μέτρων και αποκατάσταση μιας υπέροχης περιπατητικής διαδρομής μήκους 3 χιλιομέτρων.

Το έργο του Ελαιώνα αφορά στην κατασκευή πάρκου δύο οικοδομικών τετραγώνων που θα αναβαθμίσει την περιοχή, προϋπολογισμού 8,6 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα δημοπρατηθεί εντός των επόμενων μηνών.

Για τον Εθνικό Κήπο θα γίνουν έργα προϋπολογισμού 4,2 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν στη συντήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση των υποδομών του κήπου, του οποίου επίκειται η συμβασιοποίηση άμεσα.

Σχολεία – δημοτικά κτίρια

Σχετικά με το «κτιριακό απόθεμα» του δήμου δρομολογούνται μεταξύ άλλων:

–   Εργα ύψους 33.000.000 ευρώ για τη συντήρηση και επισκευή των κτιρίων, που αφορούν δημοτικά κτήρια και σχολεία.

–  Ενεργειακές αναβαθμίσεις σε 15 σχολεία και δύο δημοτικά κτίρια, εκτιμώμενης αξίας περίπου 6.000.000 ευρώ.

– Δημοπράτηση έργων για την αναβάθμιση τριάντα παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου, προϋπολογισμού 2.275.000 ευρώ.

– Αναβάθμιση τριών σχολικών συγκροτημάτων και ενός κινηματογράφου, συνολικού προϋπολογισμού 5,35 εκατ. ευρώ, με την τεχνική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

– Ανακαίνιση δυο δημοτικών ιατρείων. Του πρώτου δημοτικού ιατρείου στη Σόλωνος και του δεύτερου στον Νέο Κόσμο. Η συνολική δαπάνη για τα δύο ανέρχεται στο 1,5 εκατ.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, προβλέπονται έσοδα για το 2020 820 εκατ. και έξοδα 819,58 εκατ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Δακτύλιος 2021: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος – Ποια αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν ελεύθερα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ολυμπιακή Φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα – Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ολυμπιακή Φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στην Αθήνα – Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κώστας Μπακογιάννης: Το «ευχαριστώ» για τη στήριξη του κόσμου – «Η μητέρα μου είναι ο πιο δυνατός άνθρωπος που ξέρω»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Διόδια στην Αθήνα: Υπό συζήτηση λέει ο Καραμανλής

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ασύλληπτη βροχή στην Αθήνα – Τα Πατήσια δέχτηκαν 181 τόνους νερού ανά στρέμμα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μέσα Ιανουαρίου το πρώτο δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη με τρένο των 160 χιλιομέτρων την ώρα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μπακογιάννης: Θα φυτέψουμε 86 πλατάνια στην Πανεπιστημίου- Θα φτιάξουμε ένα “ευρωπαϊκό βουλεβάρτο”

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μπακογιάννης για Μεγάλο Περίπατο: «Θέλουμε να ζούμε σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom