Το στοιχείο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Αστυνομία, καθώς σε αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών διαπιστώθηκε ότι το αεροδρόμιο του Ηρακλείου ήταν το «αγαπημένο» των δουλεμπόρων. Και αυτό διότι από εκεί επιβιβάζονταν σε αεροπλάνα οι… πελάτες τους έχοντας στην κατοχή τους πλαστά έγγραφα με προορισμό χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Δυτική Ελλάδα: Αυξήθηκαν σημαντικά οι επικίνδυνες παραβάσεις κατά την οδήγηση το 2024
Το κύκλωμα συνεργαζόταν με υπάλληλο του αεροδρομίου που αναλάμβανε να κάνει τις ψευδείς ταυτοπροσωπίες των παράτυπων μεταναστών, κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων. Ο «σύνδεσμος» των δραστών στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο εκτιμάται ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην απόφασή τους να προτιμούν την Κρήτη ως τόπο αναχώρησης για την Ευρώπη. Οι αστυνομικοί θα ερευνήσουν το κατά πόσο κάποια από τα 48 άτομα που συνελήφθησαν τον Οκτώβριο είχαν συνεργαστεί με τα μέλη του κυκλώματος. Οι περισσότεροι από αυτούς έγιναν αντιληπτοί από τους άνδρες της Ασφάλειας του αεροδρομίου, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούσαν εντατικούς ελέγχους.
Η αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση της οργάνωσης βρισκόταν μέχρι χθες σε εξέλιξη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη και Κρήτη. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τουλάχιστον δέκα άτομα, ανάμεσά τους Σύροι, Ιρακινοί και Τούρκοι.
Το «στρατηγείο» των αρχηγικών μελών του κυκλώματος βρισκόταν στην Τουρκία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναλάμβαναν να διεκπεραιώσουν όλο το ταξίδι των μεταναστών και ήταν αυτοί που φρόντιζαν -μεταξύ άλλων- για να περάσουν στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια με την υπόσχεση ότι στη συνέχεια θα τους εξασφάλιζαν το ταξίδι προς την Ευρώπη που ήταν ο τελικός προορισμός τους.
Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι η οργάνωση δρούσε τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια και ήταν χωρισμένη σε τέσσερις υποομάδες.
Η μία υποομάδα είχε αναλάβει να στήσει το σύστημα πληρωμών μέσω του εξωτραπεζικού συστήματος που χρησιμοποιούν οι μουσουλμάνοι και είναι γνωστό ως «Hawala» ή «χούντι». Οι δουλέμποροι λάμβαναν προκαταβολές πριν ξεκινήσουν τα ταξίδια, που κόστιζαν περίπου 4.000 ευρώ για τον κάθε ενήλικα και περίπου 2.000 ευρώ για το κάθε παιδί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχαν στήσει πέντε γραφεία καταβολής χρημάτων, ένα στη Βόρεια Ελλάδα, τρία στην Αττική και ένα στην Κρήτη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου