Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέληξαν σε συμφωνία, που ανοίγει το δρόμο για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία. Ολα τα κόμματα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής έδειξαν διάθεση συνεννόησης, αναμένουν όμως να δουν και το νομοσχέδιο και πώς αυτό θα θωρακιστεί συνταγματικά.
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα: «Υστερα από πολλές συζητήσεις ανάμεσα σε όλα τα κόμματα που μετέχουν στη Διακομματική Επιτροπή φαίνεται ότι διαμορφώνεται η κοινή βάση για ένα νομοσχέδιο που θα διευκολύνει επιτέλους την ψήφο των Ελλήνων πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους. Φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η βάση των 200 βουλευτών».
Κατά τον κ. Θεοδωρικάκο, τέσσερις είναι οι βασικοί άξονες της συμφωνίας:
- Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι ισότιμη, δηλαδή θα προσμετράται στην επικράτεια. Αυτή ήταν και η «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει η κυβέρνηση.
- Οι Ελληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν, στο οποίο τα κόμματα θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να τοποθετήσουν σε εκλόγιμες θέσεις αποδήμους. Παράλληλα, ο αριθμός των βουλευτών του Επικρατείας θα αυξηθεί από 12 σε 15.
- Οι Ελληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν αυτοπρόσωπα με κάλπη και θα πραγματοποιείται σε πρεσβείες, προξενεία και σε άλλους χώρους που θα επιλεγούν.
- Θα διαμορφωθούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι, στους οποίους θα εγγραφούν όσοι Ελληνες απουσιάζουν 35 έτη, έχουν μείνει στην πατρίδα μας για δύο χρόνια και μπορούν να το αποδείξουν αυτό με έγγραφα του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτή ήταν η λύση που προτάθηκε από το ΚΚΕ ως απάντηση στον προβληματισμό του υπουργείου Εσωτερικών ότι είναι τεχνικά δύσκολη η απόδειξη απουσίας στο εξωτερικό επί 30 έτη. Επομένως, θα πρέπει να αποδείξουν παρουσία για διάστημα δύο ετών μέσα στα τελευταία 35 έτη.
Οι εκλογείς που θα μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους θα πρέπει επίσης να έχουν ελληνικό ΑΦΜ.
Σε αγκάθι είχε εξελιχθεί ο χρόνος απουσίας κάποιου στο εξωτερικό και πώς αυτός θα πιστοποιείτο. Το ΚΚΕ εξαρχής είχε προτείνει ο χρόνος αυτός να είναι 30 χρόνια και να υπάρχει ενεργός ΑΦΜ. Τελικά, μετά το τέλος της συνάντησης ο χρόνος παραμονής αυξήθηκε στα 35 χρόνια, αλλά αντί για να πιστοποιηθεί ο χρόνος απουσίας η επιτροπή κατέληξε να εξετάζεται ο χρόνος παρουσίας, δηλαδή οι εκλογείς που θα ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους θα πρέπει να λείπουν έως 35 χρόνια από την Ελλάδα, αλλά να έχουν μείνει στο μεσοδιάστημα δύο χρόνια στη χώρα και να μπορούν να το αποδείξουν με επίσημα έγγραφα από σχολεία ή ασφαλιστικούς φορείς.
Θετική ήταν, τελικά, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ παρά τις επιφυλάξεις που είχε διατυπώσει τις προηγούμενες μέρες. Ο εκπρόσωπός του κ. Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Προσήλθαμε στη διαπραγμάτευση με τις θέσεις και τις αρχές που από την προηγούμενη εβδομάδα έθεσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Να θωρακιστεί η λύση στην οποία θα καταλήξουμε με ρητή ρύθμιση στη συνταγματική αναθεώρηση.
Να επιδιωχθούν συγκλίσεις ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού χωρίς να αλλοιώνεται ουσιωδώς το εκλογικό σώμα βάσει της δημοκρατικής αρχής και της ευρωπαϊκής εμπειρίας. Εγινε δεκτή η πρότασή μας ως προς την ανάγκη πρόβλεψης των παραπάνω στη συνταγματική αναθεώρηση και η σχετική συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη 30/10 στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης. Επιφυλασσόμαστε και αναμένουμε το νομοσχέδιο για να δούμε κατά πόσο η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις αρχές που έχουμε θέσει».
Σημαντικός ήταν ο ρόλος του ΚΚΕ όλες αυτές τις μέρες, καθώς η πρότασή του που είχε καταθέσει είχε βρει ανταπόκριση τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΜέΡΑ 25. Ωστόσο, η όλη στάση του θα κριθεί από τη μορφή που θα έχει το τελικό νομοσχέδιο. Αυτό άφησε να εννοηθεί και ο εκπρόσωπός του στη Διακομματική κ. Γιάννης Γιόκας: «Οσον αφορά το ΚΚΕ, ακόμη δεν υπάρχει καμία συμφωνία, με την έννοια ότι θα περιμένουμε να γίνει η συνταγματική θωράκιση των κριτηρίων που θέτουμε και φυσικά θα περιμένουμε να δούμε και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης στη Βουλή και τη νομοτεχνική εξασφάλιση των κριτηρίων που έχουμε θέσει.
Η συνταγματική αναθεώρηση είναι που επείγει να γίνει τις επόμενες ημέρες, γιατί υπάρχουν οι προθεσμίες της Βουλής. Από κει και πέρα εμείς περιμένουμε την τελική πρόταση της κυβέρνησης, με βάση το νομοσχέδιο που θα καταθέσει, την επεξεργασία που θα γίνει στη Βουλή και με βάση αυτό θα καθορίσουμε και την τελική μας στάση».
Από την έντυπη έκδοση