Το γεγονός αυτό έχει ξεσηκώσει τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ και τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, που κάνουν λόγο για «ιδιωτικοποίηση του ΕΚΑΒ».
Η Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων ΕΚΑΒ καταγγέλλει κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα του Κέντρου και ξεπούλημα των επίγειων και εναέριων μέσων του σε ιδιωτικές εταιρίες και απαιτεί την απόσυρση της τροπολογίας. «Σήμερα προσπαθούν να νοικιάσουν αεροπορικά μέσα μεταφοράς ασθενών. Αύριο θα προσπαθήσουν να νοικιάσουν παρεχόμενες υπηρεσίες. Το επόμενο βήμα θα είναι η ενοικίαση εργαζομένων για την παροχή άμεσης προνοσοκομειακής φροντίδας και επείγουσας ιατρικής βοήθειας», αναφέρουν.
Στα «κάγκελα» είναι και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), αναφέροντας πως «η κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το δημόσιο συμφέρον».
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, απάντησε για το θέμα χθες στη Βουλή στις κατηγορίες για ιδιωτικοποίηση του ΕΚΑΒ. Με το συνηθισμένο του ύφος πέρασε στην επίθεση λέγοντας ότι «ο αντιπολιτευτικός οίστρος τυφλώνει. Και όταν τυφλώνεσαι, κουτουλάς στον τοίχο».
Ρέθυμνο: Συλλήψεις για όπλα, άσκοπους πυροβολισμούς και φθορά ξένης ιδιοκτησίας
Ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι η επίμαχη διάταξη είναι του 1999. «Δεν την βγάζουμε για να προλάβουμε μια έκτακτη κατάσταση. Εάν κάτι συμβεί, χαλάσουν όλα τα ελικόπτερα, δεν έχουμε λιμενικά ή γίνει κάποια μαζική καταστροφή και χρειαστούμε παραπάνω μέσα, να μπορούμε να κάνουμε σύμβαση με κάποιες εταιρίες για να μπορεί να γίνεται αυτή η μεταφορά».
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στο σωματείο εργαζομένων του ΕΚΑΒ. «Δεν το ξέρει το σωματείο του ΕΚΑΒ από το 1999 στο νόμο του ΕΚΑΒ ότι υπάρχει αυτή η διάταξη; Τώρα την ανακάλυψαν οι αντάρτες του ΕΚΑΒ με επικεφαλής τον καπετάν Μαθιόπουλο ότι εμείς θα ιδιωτικοποιήσουμε;».
Εξετάσεις-ΕΟΠΥΥ
Την αποζημίωση από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) 86 ιατρικών πράξεων, στις οποίες περιλαμβάνονται η ψηφιακή μαστογραφία, το κολπικό υπερηχογράφημα, το υπερηχογράφημα επιπέδου Β’ για τις έγκυες γυναίκες και η αξονική στεφανιαιογραφία, προχωρά το υπουργείο Υγείας. Για ακόμη μια φορά, όμως, υπερηφανεύεται ότι ασκεί κοινωνική πολιτική αλλά στις… πλάτες των παρόχων και στην προκειμένη των ιατρικών διαγνωστικών κέντρων. Οι ιδιοκτήτες τους αντιδρούν έντονα σε αυτή την απόφαση του υπουργείου Υγείας γιατί δεν έχει προβλεφθεί παραπάνω προϋπολογισμός και το κόστος θα μετακυλήσει αργά ή γρήγορα στους ίδιους.
Σε χθεσινή του ανακοίνωση, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) αναφέρει: Ακούγοντας κάποιος ανυποψίαστος πολίτης αυτήν την είδηση, θα μπορούσε να σκεφτεί ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού εισάγει ακριβές εξετάσεις υψηλής τεχνολογίας στις λίστες των εξετάσεων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, δεν γνωρίζει όμως ότι ο ανωτέρω Οργανισμός, έχοντας έναν κλειστό προϋπολογισμό ο οποίος είναι μάλιστα άκρως ελλειμματικός σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες για εργαστηριακές εξετάσεις των 10.000.000 περίπου ασφαλισμένων του, περικόπτει κάθε χρόνο από τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής πάνω από το 50% της αξίας των διενεργούμενων εξετάσεων, με το ανήθικο και ληστρικό μέτρο της αυτόματης περικοπής υπέρβασης δαπανών, το γνωστό σε όλη την ιατρική, τουλάχιστον, κοινότητα με τον ξενικό όρο claw back και το οποίο μεταφραζόμενο στη σπουδαία ελληνική γλώσσα μας σημαίνει “αρπάζω πίσω”».
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου