ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος με το άβατο και τα «γκέτο» ανομίας στα Εξάρχεια

Σε εξέλιξη νέα μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Ένας αντιεξουσιαστής 41 ετών, ο οποίος είχε συλληφθεί το 1995 κατά την πρώτη αστυνομική εισβολή σε πανεπιστημιακό άσυλο στο Πολυτεχνείο μαζί με ακόμη 393 άτομα, ένας 57χρονος Ελληνας «αχαρτογράφητος» ακόμη στις Αρχές και ένας 65χρονος άνδρας από τη Γαλλία ήταν τα τρία άτομα που προσήχθησαν χθες από τη γνωστή κατάληψη Gare, στα Εξάρχεια, η οποία εκκενώθηκε μαζί με ακόμη τρεις καταλήψεις στην περιοχή, έπειτα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση στο «άβατο» των Εξαρχείων.

Ο ηλικιωμένος Γάλλος είχε συλληφθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως κατά την πρόσφατη επίθεση κουκουλοφόρων αντιεξουσιαστών οι οποίοι έκαναν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στα τέλη του περασμένου Ιουλίου στην περιοχή κατά της εκμίσθωσης διαμερισμάτων μέσω της πλατφόρμας Airbnb. Οι τρεις άνδρες συνελήφθησαν τελικά χθες το απόγευμα για διατάραξη οικιακής ειρήνης. Η επιχείρηση της Αστυνομίας στα Εξάρχεια, μαζί με τις πρόσφατες που έχουν γίνει τουλάχιστον τον τελευταίο ενάμιση μήνα από τη Δίωξη Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δείχνουν πως η ΕΛ.ΑΣ. «ήρθε για να μείνει» στην περιοχή.

Η ευρεία επιχείρηση…

Ολα έγιναν χθες τα ξημερώματα όταν αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας, των ΜΑΤ, της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., της Αμεσης Δράσης αλλά και της Ασφάλειας έφτασαν σε τέσσερα διαφορετικά σημεία στα Εξάρχεια, σε κτίρια τα οποία ήταν υπό κατάληψη. Είχαν προηγηθεί αρκετές μηνύσεις των ιδιοκτητών τους που οδήγησαν εισαγγελικές παραγγελίες για «εκκένωση των καταλήψεων». Η πρώτη κατάληψη, «Ρόζα», στην οδό Ασημάκη Φωτήλα 18, ήταν άδεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κτίριο τελούσε υπό κατάληψη από το 2017. Η άλλη κατάληψη, αρκετά γνωστή, ονόματι Gare, ήταν στην οδό Καλλιδρομίου, εκεί όπου εντοπίστηκαν οι τρεις αντιεξουσιαστές, χωρίς να βρεθούν μετανάστες στο εσωτερικό τους. Οι άλλες δύο καταλήψεις ήταν στην οδό Σπυρίδωνος Τρικούπη 15 και 17, εκεί όπου εντοπίστηκαν συνολικά 143 πρόσφυγες (57 άνδρες, 51 γυναίκες και 35 ανήλικοι υπήκοοι Ιράν, Ιράκ, Αφγανιστάν, Ερυθραίας και Τουρκίας). Στην οδό Σπυρίδωνος Τρικούπη 15 ήταν 82 μετανάστες και στην οδό με τον αριθμό 17 διέμεναν συνολικά 61 άτομα.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. στην Πέτρου Ράλλη. Εκεί διαπιστώθηκε πως οι 10 από τους 143 δεν διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα και βρίσκονταν παράνομα στην Ελλάδα. Για τους προαναφερθέντες διατάχθηκαν άμεσα η διοικητική τους απέλαση και η επιστροφή τους στις χώρες καταγωγής τους. Σημειώνεται πως οι δύο καταλήψεις στην οδό Σπυρίδωνος Τρικούπη εκκενώνονται για δεύτερη φορά από άνδρες της Αστυνομίας. Οι υπόλοιποι 133 βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε διαδικασία ασύλου.

Ημιμόνιμη εγκατάσταση της Αστυνομίας στα Εξάρχεια…

Η συγκεκριμένη χθεσινή επιχείρηση έρχεται να προστεθεί στις περίπου 10 επιχειρήσεις που έχει κάνει η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, συλλαμβάνοντας 22 διακινητές και εμπόρους ναρκωτικών, στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων που γίνονται μετά από εντολές του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σε συνεργασία με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη. Οι παραπάνω επιχειρήσεις, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συνεχιστούν, δείχνουν την πρόθεση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. για «ημιμόνιμη» εγκατάσταση αστυνομικών στην ευρύτερη περιοχή, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα φαινόμενα της παραβατικότητας και κυρίως της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή. Οι παρεμβάσεις της Αστυνομίας κατά των ναρκεμπόρων έχει οδηγήσει στη φυλακή ορισμένους διακινητές με καταγωγή από Αλγερία, Μαρόκο και Αφγανιστάν, ωστόσο άλλοι έχουν αποφυλακιστεί και έχουν… επιστρέψει στα γνωστά τους πόστα στα Εξάρχεια. Χθες για αρκετές ώρες βρίσκονταν προληπτικά αστυνομικές δυνάμεις κοντά στα κτίρια τα οποία εκκενώθηκαν, υπό τον φόβο αντιεξουσιαστές να επιχειρήσουν να τα καταλάβουν για ακόμη μία φορά. Αλλωστε, όπως είχε ανακοινωθεί σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, θα γίνονταν συγκεντρώσεις κατά των αστυνομικών επιχειρήσεων, αλλά και συνελεύσεις.

Πάντως, μόνο στα Εξάρχεια υπάρχουν ακόμη 23 «ενεργές» καταλήψεις, είτε αντιεξουσιαστών είτε «αλληλέγγυων» που φιλοξενούν μετανάστες, ενώ καταλήψεις υπάρχουν και σε άλλα σημεία στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Η «χαρτογραφημένη» λίστα των καταλήψεων περιλαμβάνει 46 κτίρια, εκ των οποίων τα 23 δημόσια, 15 ιδιωτικά, 1 ανήκει στο Δημόσιο και σε ιδιώτες και για 4 είναι άγνωστο το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Αξίζει να τονιστεί, πάντως, πως από τον Μάιο του 2017 είχαν δοθεί εισαγγελικές εντολές εκκένωσης για 17 υπό κατάληψη κτίρια και, ενώ υπήρχε αστυνομικός σχεδιασμός εκκένωσης, δεν είχε δοθεί ποτέ η… πολιτική εντολή για την εφαρμογή του. Χαρακτηριστική ήταν και η περίπτωση του ξενοδοχείου «City Plaza», το οποίο βρίσκεται υπό κατάληψη από τις 22 Απριλίου 2016, με την ιδιοκτήτρια μάλιστα να έχει μηνύσει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον άλλοτε αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα για «παράβαση καθήκοντος». Μάλιστα, οι διαχειριστές της κατάληψης είχαν καταγγείλει την ιδιοκτήτρια Αλίκη Παπαχελά ότι δεν «είναι θύμα των Μνημονίων αλλά όμηρος της απληστίας της».

Η κατάληψη Gare, τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ. και οι «ενεργές» καταλήψεις…

Η γνωστή κατάληψη Gare, στην οδό Καλλιδρομίου, είχε απασχολήσει κι άλλες φορές την ΕΛ.ΑΣ., καθώς αστυνομικοί την είχαν εκκενώσει κατά το παρελθόν άλλες τέσσερις φορές. Σε αυτήν εντοπίστηκαν, εκτός από τους γνωστούς στις Αρχές αντιεξουσιαστές, ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και μία μάσκα. Και τα δύο αντικείμενα μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι στα εργαστήρια. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν βρει «καταφύγιο» στη συγκεκριμένοι κατάληψη αρκετοί γνωστοί αντιεξουσιαστές, ενώ από έρευνες της Ασφάλειας είχαν εντοπιστεί διάφορα… αντικείμενα που θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν σε επεισόδια. Κατά την εκκένωση που είχε γίνει τον Μάρτιο του 2018 οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει εμπρηστικούς μηχανισμούς, μπιτόνια με εύφλεκτο υγρό, καδρόνια και μάσκες, ενώ είχαν συλληφθεί τέσσερα άτομα. Μερικές ημέρες αργότερα το τριώροφο κτίριο, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., είχε γίνει «αποθήκη» πολεμοφοδίων και «ορμητήριο» για ομάδες αντιεξουσιαστών, οι οποίοι το κατέλαβαν για ακόμη μία φορά.

Τζανακόπουλος

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος προσπάθησε να υποτιμήσει τη σημασία της επιχείρησης, λέγοντας πως «η επικοινωνία της κυβέρνησης, εκτός από το κανό και τα ούζα του κ. Μητσοτάκη, πολλές φορές παράγει και ιδεολογία, όπως η επιχείρηση-σκούπα στα Εξάρχεια. Οπου, μετά απ’ όλες αυτές τις μεγαλοστομίες περί κατάργησης του άβατου, κατέληξε να προσάγει μωρομάνες… στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση. Αυτό κάνατε στα Εξάρχεια και νομίζω πως αυτό εντάσσεται σε ένα συνολικό αφήγημα της Ν.Δ. που θέλει να ορμπανοποιήσει την ελληνική πολιτική ζωή»!

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Εξάρχεια: Γυαλιά καρφιά η πολυκατοικία όπου βρίσκεται το γραφείο του Τσακαλώτου – Διέρρηξαν 15 γραφεία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Από το Μπέργκαμο στο «όλη η χώρα Εξάρχεια»

Kon

Εξάρχεια: Βόμβες μολότοφ βρέθηκαν σε εγκαταλελειμμένο κτήριο [εικόνες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εξάρχεια: Δύο προσαγωγές στο σημείο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΔΕ για τον αστυνομικό που έκανε ανοησίες με τα λουλούδια στα Εξάρχεια – Διαβάστε την ανακοίνωση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. σε πολυκατοικία στα Εξάρχεια [βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Προσαγωγές και συλλήψεις δικηγόρων καταγγέλλει ο ΔΣΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Συγκέντρωση στα Εξάρχεια – Μπλόκο από την αστυνομία και προσαγωγές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια σε κτίριο-ορμητήριο της οδού Ζαΐμη

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom