Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Τελειώνει επιτέλους η «Οδύσσεια»: Αποκαθίσταται σήμερα η ακτοπλοϊκή σύνδεση στη Σαμοθράκη

Υπουργείο Ναυτιλίας: Έκπτωτη η πλοιοκτήτρια του «ΣΑΟΣ» μετά το χάος στη Σαμοθράκη

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Σήμερα αναμένεται να αποκατασταθεί πλήρως η κανονικότητα στο ακριτικό νησί της Σαμοθράκης, η ακτοπλοϊκή σύνδεση του οποίου είχε διακοπεί για σχεδόν μία εβδομάδα εγκλωβίζοντας περισσότερους από 1.000 τουρίστες, που δεν μπορούσαν να αποχωρήσουν.

Προχθές, στη 01:00, έφτασε στο λιμάνι της Καμαριώτισσας το καταμαράν «Andros Jet», προκειμένου να μεταφέρει επιβάτες και οχήματα στην Αλεξανδρούπολη. Συνολικά, ανήμερα του 15Αύγουστου πραγματοποίησε έξι δρομολόγια προς και από την Αλεξανδρούπολη και για σήμερα είναι προγραμματισμένα ακόμη τέσσερα.

Πάντως, μόλις έδεσε στο λιμάνι του νησιού, για το πρώτο δρομολόγιο, εκτυλίχθηκαν σκηνές αλλοφροσύνης, με εκατοντάδες ταλαιπωρημένους τουρίστες να σπρώχνουν προκειμένου να επιβιβαστούν, να υπάρχουν φωνές διαμαρτυρίας και τέσσερα άτομα να λιποθυμήσουν από την ασφυκτική πίεση. Στο πλοίο δεν χωρούσαν όλοι οι τουρίστες, με αποτέλεσμα αρκετοί να μείνουν πίσω, να ανοίξουν τους υπνόσακους και να κοιμηθούν στο οδόστρωμα του λιμανιού, μέχρι το «Andros Jet» να επιστρέψει για το επόμενο δρομολόγιο.

Η κατάσταση είχε αρχίσει να αποκλιμακώνεται πριν από την έλευση του καταμαράν, έστω και με έναν… ιδιαίτερο τρόπο. Οι άνεμοι είχαν κοπάσει με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν δρομολόγια το μικρό σκάφος «Ζέφυρος» και το ανοικτού τύπου «παντόφλα» με την ονομασία «ΑΝΑΧ». Μόνο που στο πρώτο έμπαιναν μόνο επιβάτες και στο δεύτερο μόνο αυτοκίνητα και φορτηγά που εφοδίασαν με τρόφιμα και αγαθά την αγορά του νησιού. Να σημειωθεί ότι υπήρξαν οικογένειες που… χωρίστηκαν για να μεταφερθούν Αλεξανδρούπολη. Τα γυναικόπαιδα πήγαν με το «Ζέφυρος» και οι άντρες μετέφεραν αργότερα τα αυτοκίνητα με το «ANAX».

Μάλιστα, στο τελευταίο είχαν προσπαθήσει να εισβάλουν νεαροί χωρίς οχήματα, οι οποίοι απωθήθηκαν από τους λιμενικούς, που τους εξήγησαν πως θα πρέπει να περιμένουν είτε το «Ζέφυρος», είτε το «Andros Jet».

Η ιδιοκτήτρια εταιρία του καταμαράν, SEAJETS, με ανακοίνωσή της τόνισε ότι ανταποκρίθηκε «στο κάλεσμα του υπουργού Ναυτιλίας, I. Πλακιωτάκη, και της κυβέρνησης για το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη», στέλνοντας το επιβατηγό οχηματαγωγό ταχύπλοο «Andros Jet». Επίσης, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη κίνηση «είναι στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς πρώτα για τους κατοίκους του νησιού, αλλά και για όλους τους ταξιδιώτες, επισκέπτες και ξένους τουρίστες, χωρίς να υπολογίσει το κόστος» και υπογράμμισε ότι «τα έξοδα μεταφοράς του πλοίου από τις Νότιες Κυκλάδες στη Σαμοθράκη σε συνδυασμό με τα έξοδα των δρομολογίων, της παραμονής του πλοίου και του πληρώματος δεν δύναται να καλυφθούν από τα αναμενόμενα έσοδα».

Με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης επισημαίνει ότι από την πρώτη στιγμή της διακοπής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη, ο περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, είχε επικοινωνία με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Παράλληλα, με απόφαση του κ. Μέτιου, η περιφέρεια διέθεσε 10.000 ευρώ για τη διατροφή και την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης για την ανακούφιση των επισκεπτών που παρέμειναν εγκλωβισμένοι στο νησί. Η προμήθεια γινόταν από καταστήματα και επιχειρήσεις του νησιού και το συντονισμό είχε ο τοπικός δήμος. Επιπλέον, η περιφέρεια διέθεσε 50.000 ευρώ για τη ναύλωση του οχηματαγωγού πλοίου «ΑΝΑΧ» για τη μεταφορά στο νησί ειδών πρώτης ανάγκης (τροφίμων και φαρμάκων).

Τέλος, σε ό,τι αφορά το «Azores Express», το οποίο είχε αρχικά μισθωθεί από το υπουργείο για να εξυπηρετήσει την κατάσταση αλλά στο παρθενικό του ταξίδι, τα ξημερώματα της Κυριακής, προς το νησί δεν κατάφερε να δέσει στο λιμάνι, έγινε γνωστό ότι ένα από τα προβλήματα που το εμπόδισαν στον ελλιμενισμό του ήταν τα αβαθή (λόγω συνεχών επιχωματώσεων) της Καμαριώτισσας, στα οποία υπήρχε κίνδυνος να προσκρούσει μεταφέροντας 600 επιβάτες.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Σαμοθράκη: Καρέ – καρέ η διάσωση ορειβάτη από το πλήρωμα Super Puma [βίντεο]

Μιχάλης Μάρδας

Δέσμη μέτρων για τη Σαμοθράκη ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης

Evanthia Karra

Υπουργείο Ναυτιλίας: Έκπτωτη η πλοιοκτήτρια του «ΣΑΟΣ» μετά το χάος στη Σαμοθράκη

Evanthia Karra

Σαμοθράκη: Το «Άρτεμις» η μόνη ρεαλιστική λύση – Στο λιμάνι μόνο έως 7 πλοία

Μιχάλης Μάρδας

Βλάβη σε επιβατηγό που εκτελούσε το δρομολόγιο Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη

Μιχάλης Μάρδας

Σε εξέλιξη φωτιά στις Καρυές Σαμοθράκης

Μιχάλης Μάρδας

Δράσεις για την Σαμοθράκη ανακοίνωσε ο υπ. Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης – Παρατείνεται η δρομολόγηση του «Andros Jet»

Μιχάλης Μάρδας

Συνεχίζει και αύριο τα δρομολόγια στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη η SEAJETS

Ανδρέας Ντίνης

Αφημένο στη μοίρα του για 28 χρόνια το λιμάνι της Σαμοθράκης – Δεν είχε καθαριστεί ο πυθμένας

Ανδρέας Ντίνης