«Το τελευταίο διάστημα εκδηλώθηκαν αρκετές σεισμικές δονήσεις, που εντοπίζονται κυρίως σε δύο περιοχές, της Αττικής και του Ηρακλείου Κρήτης. Δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση μεταξύ τους, είναι καθαρά σύμπτωση ότι έγιναν λίγες ημέρες ο ένας μετά τον άλλο. Εχουν μεσολαβήσει και άλλοι μικρότεροι σεισμοί σε άλλες περιοχές, για τους οποίους επίσης δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ τους», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Πιο αναλυτικά, μετά τη δόνηση των 5,3 ρίχτερ της Αθήνας, η οποία «ξύπνησε» μνήμες του 1999 στους κατοίκους της πρωτεύουσας και προκάλεσε πληθώρα ζημιών, σεισμός 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Ζακύνθου, την Κυριακή 28 Ιουλίου. Δεύτερος σεισμός ακολούθησε στη Ζάκυνθο προχθές, Τρίτη, με μέγεθος 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, οι μικροί αυτοί σεισμοί στη Ζάκυνθο εντάσσονται στη μετασεισμική ακολουθία του μεγάλου σεισμού 6,8 ρίχτερ που εκδηλώθηκε στο νησί το περασμένο φθινόπωρο.
Την περασμένη Δευτέρα, 29 Ιουλίου, διπλός σεισμός, 2,8 και 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αναστάτωσε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Λαμίας, ενώ την ίδια ημέρα σεισμός εκδηλώθηκε και στις Σέρρες. Το μέγεθός του ήταν 3,8 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του 18 χιλιόμετρα νότια των Σερρών.
Χθες, εκτός από τον ισχυρό σεισμό στο Ηράκλειο Κρήτης, σεισμική δόνηση 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ «κούνησε» την Καστοριά. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην Αλβανία αλλά έγινε αισθητός στην Καστοριά και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Οτι πρόκειται για εντελώς ανεξάρτητα γεγονότα σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Ακης Τσελέντης. Ο ίδιος επισημαίνει, μάλιστα, ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια η πολιτική προστασία της χώρας βρισκόταν σε τραγική κατάσταση. Εάν μας έσωζε κάτι ήταν η ευαισθησία μερίδας δημάρχων απέναντι στους σεισμούς, οι οποίοι προχωρούσαν σε ενέργειες όπως διάφορα σεμινάρια, δράσεις για αντισεισμική θωράκιση κ.ά.».
Καλαμάτα: Προφυλακίστηκε ο 35χρονος Τούρκος για τη δολοφονία του εργοδότη του
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Παπαζάχος, ο οποίος αναφέρει ότι στη χώρα μας αντιστοιχούν 10 με 20 5άρια σεισμών το έτος. «Ετυχε τώρα κάποιοι από τους σεισμούς τέτοιου μεγέθους που μας “αναλογούν” να συμβούν τώρα», εξηγεί στον «Ε.Τ.».
Οι ειδικοί, μάλιστα, προς επίρρωση των ισχυρισμών τους φέρνουν ως παράδειγμα το έτος 1995, όταν μέσα σε ένα τρίμηνο είχαν εκδηλωθεί στον ελλαδικό χώρο τρεις μεγάλοι σεισμοί, με μεγέθη από 6 ρίχτερ και πάνω. Ηταν οι σεισμοί της Αρναίας, της Κοζάνης και του Αιγίου.
Στο Ηράκλειο
Πλήρως καθησυχαστικοί σε σχέση με τη χθεσινή δόνηση στο Ηράκλειο Κρήτης είναι οι ειδικοί. Τα 5,2 ρίχτερ ταρακούνησαν για τα καλά το νησί, αλλά το βάθος που είχε ο σεισμός το προστάτευσε από τραυματισμούς και ζημιές. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 23 χλμ. δυτικά – βορειοδυτικά του Ηρακλείου Κρήτης και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 66.1 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλο το νησί.
Οπως προκύπτει από τους σεισμολόγους, επρόκειτο για έναν σεισμού ενδιάμεσου βάθους. Χαρακτηριστικό αυτών των σεισμών είναι ότι η μετασεισμική ακολουθία είναι από πολύ μικρή έως ανύπαρκτη. Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν καταγραφεί μετασεισμοί στην Κρήτη.
Στο μεταξύ, 3,2 ρίχτερ ταρακούνησαν χθες το βράδυ και την Εύβοια. Το επίκεντρο εντοπίζεται 27 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Χαλκίδας.
Από την έντυπη έκδοση