Αυτά είναι τα λόγια της μητέρας του 26χρονου Νίκου Τζανόπουλου από τον Άγιο Νικόλαο, του νέου αυτού ανθρώπου που έχασε τη ζωή του τον περασμένο Δεκέμβριο καθώς εργαζόταν σε επιχείρηση της Ρόδου και τη μοιραία εκείνη ημέρα πραγματοποίησε κατάδυση.
Η κ. Μαρία Χουρδάκη, μητέρα του αδικοχαμένου ιχθυολόγου, μίλησε στο neakriti.gr για τον μαραθώνιο που έχουν ξεκινήσει προκειμένου να δικαιωθεί η οικογένεια και η μνήμη του Νίκου τους που έφυγε τόσο γρήγορα από τη ζωή όταν βρέθηκε πνιγμένος στο βυθό της θάλασσας.
«Ήταν πάρα πολύ ευτυχισμένος που βρήκε δουλειά πάνω στο αντικείμενό του και στη Ρόδο. Είναι κρίμα να σπιλώνουμε τη μνήμη ενός ανθρώπου που έχει πεθάνει».
«Έχουμε κινηθεί νομικά»
Όπως δηλώνει η κ. Χουρδάκη, έχουν ήδη κινηθεί νομικά: «Εγώ έχω καταθέσει ως πολιτική αγωγή για το ατύχημα του γιου μου και η δικογραφία βρίσκεται στον εισαγγελέα. Πλέον, είναι στην κρίση του να απαγγείλλει κατηγορίες και να ορίσει δικάσιμο. Πάντως, η δικογραφία για την υπόθεση έχει κατατεθεί».
Η μητέρα του Νίκου Τζανόπουλου από τον Άγιο Νικόλαο τονίζει πως κάθε επιχείρηση, όπως η εν λόγω που εργαζόταν ο γιος της, οφείλει να έχει βάσει νόμου έναν τεχνικό ασφαλείας: «πρόκειται για έναν μηχανολόγο μηχανικό -για παράδειγμα- που ελέγχει την επιχείρηση, ενημερώνει το προσωπικό για τυχόν κινδύνους και ενημερώνεται γενικά για τις καταδύσεις. Το Λιμεναρχείο, όμως, μας το επιβεβαιώνει ότι η εταιρεία την ημέρα που σκοτώθηκε ο γιος μου, δεν είχε καταδυτικό συνεργείο, δεν υπήρχε δεύτερος δύτης ούτε καν ενημέρωση ότι θα γίνει κατάδυση».
Η τραγική ειρωνεία: «Πήραμε το δίπλωμά του μετά το δυστύχημα»
Βέβαια, οι πληροφορίες και τα νεότερα στοιχεία δε σταματούν εδώ.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεναγήθηκε στο «στολίδι» της Νέας Ιωνίας
Ο 26χρονος Νίκος όταν προσλήφθηκε από την επιχείρηση, δεν είχε στα χέρια του το πτυχίο: «ο γιος μου είχε ολοκληρώσει όλες του τις υποχρεώσεις με τη σχολή, είχε κάνει και την πτυχιακή του. Το μόνο που έμενε ήταν να πάρει το χαρτί στα χέρια του. Το πτυχίο του το πήραμε εμείς τον προηγούμενο μήνα…» αναφέρει η κ. Χουρδάκη προκαλώντας ρίγη.
Το γεγονός, λοιπόν, ότι δεν είχε ο αδικοχαμένος ιχθυολόγος το πτυχίο στα χέρια του ήταν ο λόγος που είχε ασφαλιστεί ως ανειδίκευτος εργάτης, όπως υποστηρίζει η μητέρα: «Ο Νίκος είχε τελειώσει ιχθυολόγος. Είχε προσληφθεί ως ανειδίκευτος εργάτης από την εταιρεία επειδή δεν είχε πάρει ακόμα το πτυχίο του, οι εργασίες που έκανε ήταν στο επιστημονικό κομμάτι του ιχθυολόγου κυρίως. Είχε ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του με τη σχολή, απλά δεν είχε το χαρτί».
Τι υποστηρίζει η επιχείρηση
Όσον αφορά στη θέση της εταιρείας που δούλευε ο 26χρονος ιχθυολόγος, όπως τονίζει και η κ. Χουρδάκη, οι υπεύθυνοι υποστηρίζουν ότι ο Νίκος δεν έκανε εκείνη την ημέρα κατάδυση στο πλαίσιο της δουλειάς: «Η επιχείρηση λέει ότι στο γιο μου δε δόθηκε ποτέ εντολή να καταδυθεί, παρόλο που είχε εξοπλισμό της εταιρείας. Πως γίνεται αυτό; Εμείς περιμένουν το πόρισμα του εισαγγελέα πλέον».
Διαβάστε αναλυτικά το έγγραφο της οικογένειας για το δυστύχημα
«Έξι μήνες μετά, και με την δικογραφία να βρίσκεται ήδη στα χέρια του Εισαγγελέα Ρόδου, η οικογένεια του νεαρού Κρητικού σπάει την σιωπή της και ζητάει την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες χάθηκε τόσο άδικα το παιδί τους και την απόδοση δικαιοσύνης στη μνήμη του, φέρνοντας στο φως στοιχεία που όπως ισχυρίζεται η οικογένεια φανερώνουν αμέλεια και παραλείψεις που οδήγησαν το νεαρό Κρητικό στο θάνατο. Κατόπιν αιτήσεων και έρευνας στις αρμόδιες υπηρεσίες από την ίδια την οικογένεια, η Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, βεβαίωσε ότι η εταιρεία από το 2017 λειτουργούσε χωρίς τεχνικό ασφαλείας, υπεύθυνο για την ενημέρωση των εργαζομένων σε θέματα ασφαλείας στην εργασία. Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι η νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας, είναι ενεργό μέλος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου και γνώριζε τις υποχρεώσεις των εταιρειών για πρόσληψη τεχνικών ασφαλείας, αφού αυτοί οφείλουν να διαθέτουν κυρίως δίπλωμα μηχανικού ή μηχανολόγου.
Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας της Ρόδου, προέβη σε έλεγχο των καταστάσεων προσωπικού που είχε υποβάλει η συγκεκριμένη εταιρεία, κατόπιν καταγγελιών της οικογένειας του νεαρού, διαπιστώνοντας παραβάσεις και σε θέματα της εργατικής νομοθεσίας. Η οικογένεια του θύματος, που από την πρώτη στιγμή του ατυχήματος δήλωσε ότι ο άτυχος νέος εργαζόταν στην μονάδα ιχθυοκαλλιεργειας εκτελώντας μεταξύ άλλων και καθήκοντα δύτη, κατέθεσε στις αρμόδιες αρχές το χειρόγραφο ημερολόγιο καταγραφής των στοιχειών των καταδύσεων του στην μονάδα, καθώς και άλλα στοιχεία που βρέθηκαν στα προσωπικά του αντικείμενα (τηλέφωνο, υπολογιστής), από τα οποία όπως ισχυρίζονται, αποδεικνύεται η ενασχόληση του με τις καταδυτικές εργασίες, που γίνονταν εντός της μονάδας.
Από την έρευνα του πραγματογνώμονα, τον οποίο όρισε η οικογένεια προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του τραγικού ατυχήματος, διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι την συγκεκριμένη ημέρα ο νεαρός άνδρας καταδύθηκε μόνος του, χωρίς την επίβλεψη δεύτερου δύτη ασφαλείας και βρέθηκε γαντζωμένος στα δίχτυα των ιχθυοκλωβών σε βάθος μόλις 6 μέτρων αρκετή ώρα μετά την κατάδυση του, γεγονός που πιθανότατα να είχε αποτραπεί εάν υπήρχε προσωπικό να τον επιτηρεί όπως αυτό ορίζεται εκ του νόμου.
Μάλιστα, το Λιμεναρχείο Ρόδου διενήργησε έλεγχο στον τρόπο διενέργειας των καταδυτικών εργασιών στην συγκεκριμένη εταιρεία και έχει κινήσει τις διαδικασίες επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων κατά των υπευθύνων της εταιρείας, στις περιπτώσεις για τις οποίες διαπιστώθηκε η μη τήρηση της κείμενης νομοθεσίας που αφορά στην διενέργεια των καταδυτικών εργασιών, όπως αυτή ορίζεται στον υπ’ αριθμ. 10 Γενικό Κανονισμό Λιμένος. Η οικογένεια αναφέρει ότι με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία, η εταιρεία φαίνεται να ισχυρίζεται ότι ο νεαρός κρητικός βρέθηκε πνιγμένος στα δίκτυα επειδή έκανε το χόμπι του εντός της ιχθυοκαλλιέργειας όπου και εργαζόταν.».
Πηγή: neakriti.gr