Ειδικότερα, η ενημέρωση προς τους πολίτες αφορά στην εμφάνιση – σε διεθνές επίπεδο – μιας νέας έκδοσης κακόβουλου λυτρισμικού λογισμικού «Ransomware–Cryptoware» υπό την ονομασία «JNEC», που παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον, αφενός ως προς τη μέθοδο παραπλάνησης των χρηστών του ίντερνετ και αφετέρου ως προς τον τρόπο λήψης του κλειδιού αποκρυπτογράφησης.
Το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό JNEC εκμεταλλεύεται κενό ασφάλειας στα αρχεία των υπολογιστών και μολύνει πληροφοριακά συστήματα με την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εμπεριέχουν κακόβουλα επισυναπτόμενα αρχεία, κυρίως «παραποιημένες – αλλοιωμένες» φωτογραφίες γυναικών.
Μετά την εγκατάστασή του λυτρισμικού λογισμικού στο πληροφοριακό σύστημα, κρυπτογραφούνται τα αρχεία και οι δράστες ζητούν «λύτρα» για να δώσουν το κλειδί της αποκρυπτογράφισης.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισημαίνει στους πολίτες να μην ανοίγουν άγνωστα μηνύματα, να αντιγράφουν τα αρχεία σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους και να έχουν ασφάλεια στους υπολογιστές.
Οδηγίες και συμβουλές υπάρχουν στον ιστότοπο http://www.cyberalert.gr/mobile-malware, ενώ για περιστατικά μολύνσεων από κακόβουλο λογισμικό τύπου Ransomware – Cryptoware, η EUROPOL και το European Cybercrime Centre (EC3) έχουν θέσει σε λειτουργία τον ιστότοπο https://www.nomoreransom.org, όπου οι πολίτες μπορούν να βρουν συμβουλές προστασίας, αλλά και κλειδιά αποκρυπτογράφησης για ορισμένες από τις μορφές κακόβουλου λογισμικού.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου.