Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχετικό διαγωνισμό για τον Project Manager υπέβαλλαν προσφορές τα εξής τρία εταιρικά σχήματα:
• «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ – HILL INTERNATIONAL N.V.»,
• «Focal Project Managers»,
• «ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ Α.Ε.»
Η προκήρυξη του διαγωνισμού είχε γίνει από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, η οποία ενεργεί για λογαριασμό της Διεθνούς Μη Κερδοσκοπικής Ένωσης «ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» με έδρα τις Βρυξέλλες. Το ποσό της χρηματοδότησης προβλέπεται να ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ και προέρχεται από τη γερμανική κυβέρνηση και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Χαλκιδική: Στις φωτιές τυλίχτηκαν δύο σκάφη στην μαρίνα του Πόρτο Καρράς
Το ακίνητο όπου θα αναγερθεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος, βρίσκεται στην περιοχή του Εμπορικού Σταθμού Θεσσαλονίκης (παλιός σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης), έχει έκτασης 3.166 τ.μ. και παραχωρήθηκε από τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
Η αρχιτεκτονική προμελέτη, η οποία έγινε δωρεά στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης από τους μελετητές, έχει εκπονηθεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο «Efrat-Kowalsky» με έδρα το Tel-Aviv σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο «HEIDE & VON BECKERATH» με έδρα το Βερολίνο.
Η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία ενός οκταγωνικού σε κάτοψη πύργου ύψους 32 μέτρων το οποίο θα στεγάζει λειτουργίες μουσείου και πολιτιστικού κέντρου, ενός ισόγειου κυκλικού κτιρίου, καθώς επίσης και υπαίθριων χώρων, σε αδόμητο ακίνητο επί της οδού Ι. Κωλέττη στην περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού.
Ας σημειωθεί, ότι το σημείο αυτό της πόλης έχει ιδιαίτερη σημασία στη μνήμη των μελών της κοινότητας, καθώς αποτελεί τον τόπο αναχώρησης των συγγενών τους για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, καθιστώντας το, το τελευταίο σημείο της επαφής των θυμάτων με τον τόπο που μεγάλωσαν αυτοί και οι πρόγονοι τους.