Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, που ορίστηκε από την κυβέρνηση, με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού, θα έπρεπε πριν από την ανακοίνωση του οριστικού υπερθεματιστή για κάθε δημοπρατούμενη άδεια, να διενεργήσει έλεγχο της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για την απόκτηση των αδειών οι προσωρινοί υπερθεματιστές.
Οπως αναφέρεται, «ο έλεγχος διενεργείται με βάση τα ήδη κατατεθέντα δικαιολογητικά των φακέλων αιτήσεων συμμετοχής. Σε περίπτωση που κατά την κρίση της Επιτροπής τα ως άνω στοιχεία δεν δικαιολογούν τον τρόπο απόκτησης των οικονομικών μέσων του προσωρινού υπερθεματιστή, ζητούνται πρόσθετα δικαιολογητικά, όπως ενδεικτικά, τραπεζική κατάθεση σε λογαριασμό του υπερθεματιστή που τηρείται σε αναγνωρισμένο ίδρυμα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, εγγυητική επιστολή κ.λπ.».
Με δεδομένο ότι ο έλεγχος αυτός δεν έγινε, παρά μόνο υπεγράφησαν τα πρακτικά με βάση τα δικαιολογητικά και τις δηλώσεις των υπερθεματιστών, όπως έχουν παραδεχθεί ο πρόεδρος και άλλο ένα μέλος της επιτροπής, είναι προφανές ότι και η ίδια η προκήρυξη του διαγωνισμού έχει παραβιαστεί, αλλά και ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες της επιτροπής.
Μετά τον καταιγισμό των συνταρακτικών αποκαλύψεων, είναι σαφές ότι το πόθεν έσχες της οικογένειας Καλογρίτσα βρίσκεται στον αέρα, ενώ καθηγητές Διοικητικού Δικαίου εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει δύο δυνατότητες: Ή να αποκλείσει μόνο τον κ. Καλογρίτσα ή να ακυρώσει όλο το διαγωνισμό.
Συναγερμός στο Ελευθέριος Βενιζέλος - Επέστρεψε αεροσκάφος λόγω τεχνικού προβλήματος
Είναι χαρακτηριστική η άποψη που τεκμηρίωσε ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου Π. Λαζαράτος και νομικός εκπρόσωπος του STAR και του Alpha, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84»: «Είναι δεδομένο ότι θα αποκλειστεί η εταιρία Καλογρίτσα, καθώς από τη στιγμή που η 5μελής επιτροπή ενέκρινε και υπέγραψε όλα αυτά τα χαρτιά και ο κ. Κρέτσος εν συνεχεία ενέκρινε ό,τι έκανε η επιτροπή, δηλαδή μπήκαν έξι υπογραφές ότι όλα αυτά είναι εντάξει, αντιλαμβάνεστε ότι και τα συγκεκριμένα άτομα έχουν ποινικές ευθύνες και μάλιστα πολύ σοβαρές».
Εξάλλου, όπως αποκάλυψε χθες το protothema.gr, τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας ΑΓΥΙΑ, ιδιοκτησίας Σπ.. Καραμπάτσου, μεταξύ αυτών και το περίφημο βοσκοτόπι της Ιθάκης που παραχώρησε στον Χρ. Καλογρίτσα και ο οποίος το εμφάνισε να έχει εκτιμώμενη αξία 100 εκατομμυρίων ευρώ, υποθηκεύτηκαν από την τράπεζα προκειμένου να λάβει δάνειο πριν από εννέα χρόνια.
Το δάνειο με υποθήκη τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας είχε δοθεί το 2007 από τη Λαϊκή Τράπεζα, η οποία στη συνέχεια απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, και ήταν ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το δάνειο αυτό δεν εξυπηρετείται και έχει χαρακτηριστεί επισήμως ως «κόκκινο» ενώ η αξία του με τους τόκους και τις προσαυξήσεις έφθασε στο 1,8 εκατ. ευρώ!
Εφόσον το δάνειο του 2007 είναι μη εξυπηρετούμενο, προκύπτει ότι τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας ΑΓΥΙΑ Α.Ε. ανήκουν επί της ουσίας στην τράπεζα η οποία έχει σε κάθε περίπτωση τον πρώτο λόγο. Κατά συνέπεια, θεωρείται ότι το οικόπεδο της εταιρίας που έχει «κόκκινο» δάνειο δεν μπορεί να παραχωρηθεί ως υποθήκη, εγγύηση ή ως ενέχυρο σε οποιονδήποτε τρίτο, όπως στην περίπτωση αυτή συνέβη με τον κ. Καραμπάτσο, που παραχώρησε το ακίνητο των 5.000 στρεμμάτων στον κ. Καλογρίτσα για να λάβει πόθεν έσχες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου