Τα βασικά ερωτήματα που τίθενται από τη δικαστική εκκρεμότητα του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Σταμάτη Ράπτη αφορούν κυρίως στο αν συμπεριλήφθηκε ως όφειλε η πράξη του εισαγγελέα στο φάκελο του κ. Ράπτη και αν το ΚΥΣΕΑ όταν αποφάσισε την παράταση της θητείας είχε λάβει γνώση ότι ο αρχηγός παραπέμπεται σε δίκη για παράβαση καθήκοντος.
Και αυτό γιατί τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του Λιμενικού οφείλουν εντός 20 ημερών μετά την ενημέρωσή τους να αποφαίνονται αιτιολογημένα για την άσκηση ή μη πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του στελέχους από τη στιγμή που ο εισαγγελέας στέλνει στον υπουργό Ναυτιλίας την ποινική δίωξη οποιουδήποτε στελέχους. Μόνο ερωτήματα, συνεπώς, γεννώνται για το πώς είναι δυνατόν στις 9 Γενάρη ο νυν αρχηγός να γίνεται κατηγορούμενος, ο εισαγγελέας να ενημερώσει το υπουργείο Ναυτιλίας και στις 25 Ιανουαρίου το ΚΥΣΕΑ να τον κρίνει «άριστο» μετά από υπουργική εισήγηση παρατείνοντας τη θητεία του για 4ο χρόνο, με τον αντιναύαρχο να γίνεται ο μακροβιότερους αρχηγός στην 100χρονη και πλέον ιστορία του Σώματος.
Εν αναμονή των κρίσεων, ένα θολό σημείο αφορά την τήρηση του Κανονισμού του Προσωπικού του Λιμενικού, όπου σε όσα στελέχη έχουν ποινική δίωξη με ποινή άνω των 3 ετών, τότε διατάσσεται ΕΔΕ για πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο απειλείται με απόταξη ή αργία με προσωρινή απόλυση ή αυτεπάγγελτη διαθεσιμότητα με απόφαση του αρχηγού. Ο κ. Ράπτης, παρά αυτή τη δικαστική εκκρεμότητα, παρέτεινε τη θητεία του.
Στις 4 Μαρτίου εκδικάζεται η υπόθεση, όπου σύμφωνα με τον εισαγγελέα ο αρχηγός «παρέβη με πρόθεση τα υπηρεσιακά του καθήκοντα διακόπτοντας παρανόμως την καθ’ όλα νόμιμη ρυμούλκηση και μεταφορά πλοίου με σκοπό να προασπίσει παράνομα όφελος της εταιρίας ΟΛΠ».
Συγκατηγορούμενοί του είναι ο αντιπλοίαρχος Παντελής Προκοπίου, αρχηγός Επιφυλακής των δύο επιχειρησιακών κέντρων του Λιμενικού, και ο νυν και ο πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΛΠ, Chengqiu FU και Γιώργος Ανωμερίτης.
ΑΝ. B.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου