Παρά τη μεγάλη προσπάθεια για μεταφορά των μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα που έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβρη, τα κέντρα υποδοχής παραμένουν να έχουν διπλάσιους και τριπλάσιους πρόσφυγες από όσους μπορούν να φιλοξενήσουν.
Η Σάμος σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος, καθώς στο ΚΥΤ στο Βαθύ διαμένουν 3.744 άτομα ενώ η χωρητικότητα είναι για 648. Στη Μόρια για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες οι πρόσφυγες έφτασαν τους 5.064 με τη χωρητικότητα να είναι στους 3.100.
Συνολικά στα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου διαμένουν περίπου 14.500 πρόσφυγες ενώ μέσα στον χειμώνα του 2018 ο αριθμός τους είχε φτάσει τις 20.000. Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία, από τις αρχές του Σεπτέμβρη περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι έχουν μετακινηθεί από τα νησιά σε άλλους χώρους φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα στην ενδοχώρα.
«Τον Δεκέμβριο πάνω από 1.700 αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο με τη βοήθεια της Υ.Α., αφού έλαβαν σχετική έγκριση από τις ελληνικές αρχές για να μετακινηθούν.
Με την επιτάχυνση των μεταφορών, ο πληθυσμός του ΚΥΤ της Μόριας μειώθηκε σε λιγότερα από 5.000 άτομα για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2018. Εξακολουθεί, ωστόσο, να υπερβαίνει κατά το διπλάσιο την πραγματική του χωρητικότητα.
Οι αρχές επιτείνουν τις προσπάθειές τους για να βελτιώσουν με κάθε τρόπο τις συνθήκες για όσους εξακολουθούν να περιμένουν στη Μόρια. Ελλείψει επαρκούς χώρου εντός του πρώην στρατοπέδου, πολλοί ζούσαν σε ετοιμόρροπες σκηνές στον ελαιώνα έξω από το κέντρο.
Παρά τις πρόσφατες μεταφορές από τότε και κάποιες βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις και υποδομές, περίπου 2.000 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, συνεχίζουν να διασχίζουν στοίβες σκουπιδιών και λίμνες λάσπης που περιστοιχίζουν τις σκηνές τους ανάμεσα στα ελαιόδεντρα».
Με τον υδράργυρο να έχει κατρακυλήσει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, υπάρχουν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν μέσα σε σκηνές στο Κέντρο Φιλοξενίας των Διαβατών Θεσσαλονίκης. Προχθές απαίτησαν να μεταφερθούν σε κοντέινερ της δομής ή σε διαμερίσματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
Όμως, η δομή δεν έχει προδιαγραφές για την τοποθέτηση περισσότερων κοντέινερ, καθώς ήδη έχει φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων της.
Οι υπεύθυνοι του κέντρου πρότειναν να μεταφερθούν στο θερμαινόμενο εντευκτήριο που υπάρχει στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» για να προστατευτούν από το κρύο ή εναλλακτικά να μεταφερθούν σε άλλες δομείς στην Ηπειρο και την Ημαθία.
Οι αλλοδαποί αρνήθηκαν και σε ένδειξη διαμαρτυρίας περίπου 50 από αυτούς κατέλαβαν για δύο ώρες τη Συμμαχική Οδό, η οποία διέρχεται από τη δομή.
Ακολούθησε διαπληκτισμός με εγκλωβισμένους οδηγούς φορτηγών, με αποτέλεσμα πέντε πρόσφυγες και μετανάστες να σπάσουν το παρμπρίζ μίας νταλίκας και να τραυματίσουν τον οδηγό της! Οι αστυνομικοί συνέλαβαν και τους έξι εμπλεκόμενους στο επεισόδιο.
Σχετικά με το συμβάν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκος Ράγκος δήλωσε στο Grtimes.gr: «Κατανοούμε τον εκνευρισμό αυτών των ανθρώπων για τις συνθήκες διαβίωσης, τους ζητήσαμε να μεταφερθούν σε κλειστούς χώρους ή σε άλλες δομές, όμως αρνήθηκαν. Η βία δεν λύνει προβλήματα, ούτε αυτά λύνονται με το να κλείνουν δρόμους και να εμποδίζουν τη διέλευση».
Εξήγησε πως αυτήν την περίοδο σε σύνολο πληθυσμού 1.100 ανθρώπων στο Κέντρο Φιλοξενίας των Διαβατών περίπου 400 διαμένουν είτε σε σκηνές είτε στους κοινόχρηστους θερμαινόμενους χώρους της δομής όπως οι αίθουσες διδασκαλίας. Πρόκειται για άτομα που πέρασαν στην Ελλάδα από τον Εβρο τον τελευταίο 1,5 μήνα, ταυτοποιήθηκαν και έφτασαν στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» των Διαβατών ζητώντας να φιλοξενηθούν σε αυτό.
Σύμφωνα με τον κ. Ράγκο, αυτήν την περίοδο η δομή του πρώην στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου φιλοξενεί ανθρώπους από Ιράκ, Συρία και Αφγανιστάν.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]