Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Σημεία των καιρών: Αυξάνονται οι επιθέσεις σε ορθόδοξες εκκλησίες!

Σημεία των καιρών: Αυξάνονται οι επιθέσεις σε ορθόδοξες εκκλησίες!

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερες είναι οι επιθέσεις που σημειώνονται σε εκκλησίες, παρεκκλήσια, άτυπους χώρους θρησκευτικής λατρείας, μνημεία θρησκευτικού χαρακτήρα, συναγωγές, ακόμη και νεκροταφεία.

Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων είναι αποκαλυπτικά: Πέρυσι, τα περιστατικά (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, πυρκαγιές κ.λπ.) σε βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας αυξήθηκαν κατά 159%, ενώ το πρώτο θύμα, όπως προκύπτει, είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία. Σημαντική αύξηση παρουσιάζεται και στον αριθμό των πληττόμενων θρησκευτικών κοινοτήτων, καθώς από τέσσερις που καταγράφηκαν το 2016, πέρυσι ανήλθαν στις οχτώ.

Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους. Το 2017 καταγράφηκαν συνολικά 556 περιστατικά εναντίον χώρων θρησκευτικής λατρείας, σε αντίθεση με πρόπερσι που ήταν 215. Πάντως, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι από τις 556 επιθέσεις, οι 537 έγιναν σε χριστιανικούς χώρους.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τη σχετική Εκθεση της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, τα 525 περιστατικά αφορούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία (δηλαδή το 94% επί των συνολικών περιστατικών), αρκετά από τα οποία φέρουν χαρακτηριστικά θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στους κόλπους της Ελλαδικής Εκκλησίας.

«Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το πρώτο θύμα των επιθέσεων στην πατρίδα μας είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί. Οφείλουμε, Πολιτεία και Εκκλησία, να αναζητήσουμε τρόπους συνεργασίας, ώστε αυτή η βέβηλη πραγματικότητα που προσβάλλει την Ιστορία και την ταυτότητά μας να εξαλειφθεί», αναφέρει ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]