Ο Mr. Bitcoin διεκδικείται από ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία. Προ ημερών στον Άρειο Πάγο, ο αντεισαγγελέας Ευάγγελος Ζαχαρής, πρότεινε προς το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου την απόρριψη της έφεσής του κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, το οποίο άναψε το πράσινο φως για την έκδοσή του στη Γαλλία.
Οι γαλλικές αρχές τον κατηγορούν για «ξέπλυμα» περίπου 130 εκατ. ευρώ που κατατέθηκαν στην πλατφόρμα BTC-e, προερχόμενα από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα για τις οποίες ζητήθηκαν λύτρα σε bitcoins.
Έγκυος τριών μηνών η Δόμνα Μιχαηλίδου! - Στιγμές απόλυτης ευτυχίας για το ζευγάρι
Την έκδοση του Βίνικ έχουν ζητήσει πλην της Γαλλίας οι ΗΠΑ και η Ρωσία, με τον εκζητούμενο να έχει συμφωνήσει για την έκδοσή του στην τελευταία, που είναι και η πατρίδα του, με τις δικαστικές αρχές να έχουν συναινέσει προς το παρόν τόσο στο αίτημα της Ρωσίας όσο και των ΗΠΑ (ο τελευταίος λόγος πάντα για την έκδοση κατηγορουμένου ανήκει στον Υπουργό Δικαιοσύνης).
Η διαδικασία διεξήχθη σήμερα εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ της έδρας, του ίδιου του εκζητούμενου αλλά και της συνηγόρου του Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία κατέληξε σε αίτημα εξαίρεσης τόσο των δικαστών όσο και του εισαγγελέα, αφού υποστήριξε πως παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του εκζητούμενου.
Ο Βίνικ ξεκίνησε την απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησής του και για παραβίαση, όπως υποστηρίζει, των δικαιωμάτων του. Από την Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη ήταν σε όλο τον δρόμο με χειροπέδες. «Αυτό είναι βασανιστήριο. Να μεταφέρουν ένα άτομο σε όλη τη διαδρομή με χειροπέδες, πονάει, είναι δυσάρεστο. Μεταφέρθηκε σε ένα συνηθισμένο αυτοκίνητο στο πίσω κάθισμα. Εάν μεταφερθεί με τον ίδιο τρόπο, θα είναι και πάλι βασανιστήριο», είπε ο δικηγόρος. Ο Βίνικ απαιτεί μια δίκαιη δίκη, τώρα το δικαστήριο διαπράττει τεράστιες παραβιάσεις, αρνείται να ακούσει την υπεράσπιση, δήλωσε ο Μουσάτοφ, ένας εκ των δικηγόρων του.
«Το δικαστήριο στερούσε το δικαίωμα υπεράσπισης από τον Αλεξάντερ Βίνικ. Το δικαστήριο τον κρίνει με αυτόν τον τρόπο επειδή είναι Ρώσος, και αυτή ήταν η υπερασπιστική γραμμή. Απειλείται με μια άδικη ποινή ισόβιας κάθειρξης», επισήμανε ο Μουσάτοφ.