Ο χώρος του μουσείου παραπέμπει σε κελιά φυλακών, όπου υπάρχουν δεκάδες ευχαριστήριες επιστολές κρατουμένων, πίνακες ζωγραφικής, σκίτσα, γλυπτά από ξύλο, εργόχειρα, φωτογραφίες και όλες οι τιμητικές διακρίσεις που έλαβε η Διακονία κατά τα 41 χρόνια λειτουργίας της. Η επίσκεψη στο μουσείο είναι δωρεάν και η ξενάγηση γίνεται κατόπιν συνεννόησης με την Αδελφότητα της Οσίας Ξένης.
«Ψυχή» της Αδελφότητας και της Διακονίας είναι ο 88χρονος -σήμερα- πατέρας Γερβάσιος Ραπτόπουλος. Ενας χαρισματικός και αεικίνητος άνθρωπος, ο οποίος καθήλωσε τους καλεσμένους στην τελετή των εγκαινίων με μία ομιλία που είχε πάθος, δάκρυα και χαμόγελα. «Δεν έχω κουράγιο να σταματήσω τη Διακονία. Πλέον περπατάω με δυσκολία. Αλλά αυτό δεν με πτοεί. Παίρνω τη… Mercedes μου και πηγαίνω στις φυλακές. Και για να μην παρεξηγούμαι, η Mercedes είναι το καροτσάκι που με βοηθάει να περπατάω και το λέω έτσι επειδή είναι γερμανικής κατασκευής», είπε χαριτολογώντας.
«Τους αγάπησα τους κρατούμενους… Πόνεσα με τον πόνο τους. Μη μου λέτε να μιλήσω σε άλλο ακροατήριο. Δεν υπάρχει καλύτερο ακροατήριο από τους κρατούμενους. Έχουν καρφωμένα τα μάτια πάνω μου και κρέμονται από τα χείλη μου. Οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους ακόμη και όταν αυτά παραστρατούν…», είπε συγκινημένος. Ένα μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του το αφιέρωσε στον Κώστα Πάσσαρη. Τον περιβόητο κακοποιό, ο οποίος βρίσκεται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ρουμανίας. «Αυτός ζήτησε να με δει. Και δεν μπόρεσα να πω όχι. Χρειάστηκε ειδική άδεια για να βρεθούμε. Ο Κώστας περπατά πλέον στο δρόμο του Θεού. Τώρα που μετάνιωσε για τις πράξεις του λέει: “καλά να πάθω” και δεν θέλει να ακούει τίποτε για το παρελθόν του. Και από εκεί που οι Ρουμάνοι σωφρονιστικοί τον απέφευγαν, τώρα τον ζυγώνουν για να ακούσουν από τα χείλη του δύο λόγια για τον Θεό. Ποιος άλλαξε το “θεριό των Βαλκανίων”; Η αγάπη του Θεού τον άλλαξε», είπε ο πατέρας Γερβάσιος.
Ο μειλίχιος 88χρονος πατέρας με τη μακριά λευκή γενειάδα και τα μαύρα ράσα έχει βοηθήσει χιλιάδες κρατουμένους να αποκτήσουν την ελευθερία τους. Αποκαλείται -κι όχι άδικα- «Αγιος των Φυλακών», καθώς έχει αποφυλακίσει περισσότερους από 16.500 κρατουμένους καταβάλλοντας 5.800.000 ευρώ (!), χρήματα που δόθηκαν ως δωρεά από τους πιστούς. Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους που καταδικάσθηκαν σε φυλάκιση μέχρι πέντε χρόνια για αδικήματα όπως απλή απάτη, σωματική βλάβη, κατοχή όπλων, παράνομη υλοτομία και κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών.
«Είναι άτομα που βρίσκονται στα κρατητήρια για μικροαδικήματα. Έχουμε θέσει ως όριο τα 500 ευρώ για κάθε αποφυλάκιση. Το χαμηλότερο ποσό που έχουμε πληρώσει είναι 8,10 ευρώ και αφορούσε συνάνθρωπό μας που δεν είχε να εξαγοράσει δύο μέρες από τη συνολική ποινή που του είχε επιβληθεί. Βέβαια, εξετάζουμε την κάθε περίπτωση χωριστά. Ετσι, έχουμε πληρώσει 9.900 ευρώ για καταδικασθέντα ο οποίος είχε υποστεί τρία εγκεφαλικά και η κράτησή του στις φυλακές θα σήμαινε βέβαιο θάνατο», είπε στον «Ε.Τ.». Χαρακτηρίζει πραγματικά συγκινητική την προσφορά του κόσμου. «Η μικρότερη δωρεά που έχει γίνει ήταν μόλις 1,35 ευρώ κι η υψηλότερη 5.000 ευρώ», υπογράμμισε. Το προσωπικό του σύνθημα είναι: «Η ζωή μας είναι σύντομη. Ας βιασθούμε να κάνουμε το καλό στον κόσμο».
Εχει πραγματοποιήσει 72 επισκέψεις σε ελληνικές φυλακές και άλλες 47 του εξωτερικού. Για το έργο του βραβεύτηκε δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών και προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνική Δημοκρατίας για υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Φιλανθρωπίας. Ομως, το φιλανθρωπικό του έργο γίνεται όλο και πιο δύσκολο λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο πατέρας Γερβάσιος λέει ότι τα έσοδα της Διακονίας του, τα οποία προέρχονται εξ ολοκλήρου από συνδρομές του κόσμου, έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση. Και ότι συγχρόνως υπάρχει μια μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρατουμένων οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν για να αποφυλακισθούν. Οι κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές φθάνουν τους 13.000, πολύ περισσότεροι από τη χωρητικότητα των φυλακών, αναγκάζοντας τις Αρχές να στοιβάζουν τους κρατουμένους στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων μέχρι να βρεθεί χώρος σε κάποια φυλακή.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]