Εχει ενδιαφέρον εάν το θέμα θα συζητηθεί στην κατ’ ιδίαν συνάντηση (τις επόμενες ημέρες) του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που γίνεται στη σκιά του ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος.
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Μονή Βλατάδων ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να σφραγιστεί ο ναός. Τα βασικά επιχειρήματά τους ήταν ότι παραβιάζει το δικαίωμα λατρείας κατά παράβαση του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας καθώς και ότι έχει πλημμελή αιτιολογία.
Το ανώτατο δικαστήριο (Δ’ Τμήμα) έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης κρίνοντας ότι «η προσβαλλόμενη πράξη η οποία διατάσσει τη σφράγιση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής Κληροδοτήματος Δημητρίου Προμπονά, με την αιτιολογία ότι η θέση σε δημόσια λατρεία του Ναού από τον ηγούμενο της Μονής Βλατάδων πραγματοποιήθηκε χωρίς κανονική άδεια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δεν αιτιολογείται».
Μαρκόπουλο: Βίντεο ντοκουμέντο από τις κινήσεις των δραστών λίγο πριν τη δολοφονία του 5χρονου
Με την απόφαση αυτή, στην ουσία έρχονται τα «πάνω κάτω» όσον αφορά στις δικαιοδοσίες της Ελλαδικής Εκκλησίας απέναντι σε ναούς άλλων Εκκλησιών, επεκτείνονται τα προνόμια των Μονών και στα Μετόχια τους ενώ περιορίζονται και οι αρμοδιότητες ιεραρχών μόνο στους ναούς που ανήκουν στο κλίμα της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η ένταση ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Οικουμενικό Πατριαρχείο προκλήθηκε όταν η επιτροπή του κληροδοτήματος αποφάσισε να δωρίσει με συμβολαιογραφικές πράξεις το ναό του Αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά στο Φανάρι, το οποίο και την αποδέχτηκε.
Για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών η κίνηση του κ.κ. Βαρθολομαίου θεωρήθηκε ως μια «παράνομη και αντικανονική ενέργεια», δηλαδή ως αιτία «πολέμου». Μάλιστα, τον περασμένο Απρίλιο, κατά τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Γεωργίου στον συγκεκριμένο ναό η Αρχιεπισκοπή είχε διαμηνύσει ότι ο ναός «βρίσκεται μέσα στα όρια της νόμιμης και κανονικής εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας της…».
Ο Αρχιεπίσκοπος, έντονα ενοχλημένος, αποφάσισε να σφραγιστεί η εκκλησία με την αιτιολογία ότι είναι ιδιωτική και τέθηκε σε λειτουργία χωρίς την άδειά του.
Ομως, ο ηγούμενος της Μονής Βλατάδων, επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος, την άνοιξε, τελώντας τους Β’ Χαιρετισμούς χωρίς την έγκριση της Ελλαδικής Εκκλησίας. Μάλιστα, τέλεσε και δεύτερη λειτουργία σε εξωτερικό χώρο, μια που δεν μπορούσε να εισέλθει στο ναό. Η δίκη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς αναμένεται να γίνει το 2019.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]