Η Τουρκία από την πρώτη στιγμή είχε κάνει γνωστό ότι απαιτεί την έκδοση των οχτώ στρατιωτικών ενώ είχε υπάρξει και σχετική τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, του Νίκου Κοτζιά και του Μεβλέτ Τσαβούσογλου.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Star είχε τοποθετήσει τους οχτώ στρατιωτικούς στον στενό πυρήνα των επίδοξων πραξικοπηματιών υποστηρίζοντας ότι φέρονται να ανήκουν στην ομάδα των κομάντος που πήγε να σκοτώσει τον Ερντογάν.
Αλαλούμ με το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο - Πώς μπήκε και βγήκε το λουκέτο
Οι οχτώ στρατιωτικοί πάντως έχουν καταθέσει αίτηση για χορήγηση ασύλου – θα εξεταστεί μετά απο δυο αναβολές στις 19 Αυγούστου από την Επιτροπή Ασύλου – υποστηρίζοντας ενώπιον του δικαστηρίου της Αλεξανδρούπολης όπου οδηγήθηκαν στις 21 Ιουλίου ότι τη νύχτα της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος είχαν φύγει από τη βάση τους για να πάνε στην Κωνσταντινούπολη και να πάρουν τραυματίες.
Ωστόσο, όπως υποστήριξαν, εκεί δέχτηκαν επίθεση με αποτέλεσμα να γυρίσουν πίσω στη βάση. Επιστρέφοντας στη βάση δέχτηκαν -όπως είπαν- και άλλα πυρά με αποτέλεσμα να αποφασίσουν να φύγουν άρον-άρον από την χώρα τους και να πετάξουν ως την Ελλάδα.
Πριν από λίγες ημέρες το CNN Turk είχε παρουσιάσει το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου σε βάρος των 8 υποστηρίζοντας πως αναφέρει ότι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που διασυνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Αυγούστου και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Sikorsky S70 στις 16 Ιουλίου, διέπραξαν τα εγκλήματα «παραβίασης του συντάγματος δια βίας, απόπειρας δολοφονίας εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας, επίθεση εναντίον του νομοθετικού οργάνου και της κυβέρνησης και ένοπλη ομαδική λεηλασία τη νύχτα».