Από τότε που εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, και ενώ μέχρι τότε οι ροές ήταν σχεδόν μηδενικές, το σκηνικό άλλαξε. Κάθε εβδομάδα όλο και περισσότεροι μετανάστες φτάνουν στις ακτές των ελληνικών νησιών από τα τουρκικά παράλια, αν και προς το παρόν δεν βλέπουμε τα μαζικά κύματα που υπήρχαν το περασμένο καλοκαίρι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία εβδομάδα στα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν 645 μετανάστες και πρόσφυγες. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών που φτάνει στα νησιά ανά εβδομάδα, από την εκδήλωση του πραξικοπήματος την Παρασκευή 15 Ιουλίου μέχρι σήμερα, γεγονός που δείχνει ότι η κατάσταση έχει αρχίσει πάλι να επιδεινώνεται.
Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς ότι η κατάσταση στους καταυλισμούς των νησιών είναι ασφυκτική, με τους μετανάστες υπεράριθμους και τους λιμενικούς στα όρια της υπομονής τους, αλλά και ότι η Τουρκία συνεχίζει να εκβιάζει την Ευρώπη για τη συμφωνία που υπεγράφη, τότε το «κοκτέιλ» γίνεται εκρηκτικό.
Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Δυστυχώς παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση - Αποτυγχάνουν οι προσπάθειες αφύπνισης
Και μπορεί ο αρμόδιος υπουργός κ. Μουζάλας να δηλώνει ότι είναι αναίδεια να μιλάμε για αύξηση των προσφυγικών ροών, ωστόσο το γεγονός ότι χθες, μόλις τρεις ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο, πέρναγε την πόρτα του Μαξίμου για να συσκεφθεί με τον Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα, δείχνει ότι υπάρχει ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Στη χθεσινή του συνέντευξη στον Βήμα FM ο κ. Μουζάλας δήλωσε ανήσυχος για τις εξελίξεις στην Τουρκία λέγοντας ότι «οποιαδήποτε αστάθεια στην περιοχή μπορεί να κλονίσει αυτή την τόσο ευαίσθητη συμφωνία, που τόσο καλή απεδείχθη όμως για τη πατρίδα μας».
Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά «δημιουργεί πια δυσκολίες στη συνύπαρξη με τον ντόπιο πληθυσμό». «Πρέπει να ισορροπήσουμε τα δικαιώματα του πληθυσμού με τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων. Στα νησιά αυτή η ισορροπία έχει χαθεί και προς τις δύο πλευρές» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε λόγο για έναρξη μεταφοράς στην Αθήνα «ανθρώπων και οικογενειών, οι οποίοι εκπίπτουν από τη συμφωνία, δεν πρόκειται δηλαδή να επιστραφούν στη Τουρκία». «Επίσης θα επιστρέψουμε και θα θέσουμε υπό κράτηση αυτούς που συμμετέχουν σε βανδαλισμούς και στη μικροεγκληματικότητα που αναπτύσσεται. Θα αυξηθεί η αστυνόμευση στα νησιά» πρόσθεσε.
Ανακοίνωσε, δε, ότι ο νέος σχεδιασμός που ολοκληρώνεται προβλέπει τη δημουργία camp, μικρών πληθυσμών ισομοιρασμένων σε όλη την Ελλάδα.
Μιλώντας, τέλος, για την Κρήτη υποστήριξε ότι «αν χρειαστεί» θα μεταφερθούν 2.000 άτομα «το νωρίτερο Νοέμβριο-Δεκέμβριο».