Οι αντιδράσεις τόσο του Δήμου Κέας όσο και των βουλευτών Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ πάγωσαν εν μέρει τη διάταξη που ετοίμαζε να καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών, με τη λύση του γόρδιου δεσμού να μετατίθεται για τον Σεπτέμβρη.
Με χειροκροτήματα και επευφημίες επικρότησαν την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο 12ο Περιφερειακό Συνέδριο στο τέλος Μαρτίου όταν εκείνος δήλωσε ότι η Μακρόνησος θα «επανέλθει και διοικητικά εκεί που ανήκει, στον Δήμο Λαυρίου και στην Περιφέρεια Αττικής».
Λίγους μήνες αργότερα το υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε να επεξεργάζεται τη διάταξη που θα επιτρέπει τη μεταφορά της Μακρονήσου από τον Δήμο Κέας στο Λαύριο. Ωστόσο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους δημάρχους Κυκλάδων με προεξάρχοντα τον Δήμο Κέας καθυστέρησαν τη διάταξη, η οποία βρίσκεται υπό επεξεργασία.
Αντίθετος με την προσάρτηση της Μακρονήσου στο Λαύριο ήταν και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος κατέθεσε αναφορά για το θέμα δηλώνοντας ότι είναι «αντίθετος στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να “μικρύνει” τις Κυκλάδες, αποσπώντας με τρόπο πρωτοφανή τη Μακρόνησο από την Κέα μετά από τόσα χρόνια! Η απόφαση προσάρτησης της Μακρονήσου στη Λαυρεωτική είναι απαράδεκτη και προσβάλλει την Κέα και τους πολίτες του Νοτίου Αιγαίου!».
Αμπελόκηποι: Προσωρινά κρατούμενος ο Νίκος Ρωμανός - Τι είπε στην απολογία του
«Εμείς δεν είχαμε ποτέ ανταγωνισμό για τη Μακρόνησο με τους άλλους δήμους. Το αντίθετο θα έλεγα. Πάντα όπου μπορούσαμε βοηθούσαμε και να αναδειχτεί το νησί με πολιτισμικές δράσεις ή και βοήθεια όπως υδροφόρες-καθαρισμός. Ολα ξεκίνησαν από την ομιλία του πρωθυπουργού, καθώς θα κατατεθεί φάκελος ώστε ο ιστορικός τόπος της Μακρονήσου να συμπεριληφθεί στα μνημεία της Unesco και ένας μεγάλος δήμος, όπως αυτός της Λαυρεωτικής, μπορεί να διαχειριστεί επάξια μια τέτοια ενέργεια. Βέβαια η Μακρόνησος είναι ενταγμένη και στο Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας Αττικής, ενώ το 2015 με ΦΕΚ καθορίστηκε ενάλιο πάρκο Λαυρεωτικής στο οποίο βρίσκεται η Μακρόνησος. Σχεδόν η μεταφορά στη Μακρόνησο γίνεται αποκλειστικά από το Λαύριο», λέει στον Ελεύθερο Τύπο ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς.
Την έντονη διαμαρτυρία τους στην πρόθεση αυτή έχουν εκφράσει ο δήμαρχος Κέας Ιωάννης Ευαγγέλου και οι δήμαρχοι όλων των νησιών των Κυκλάδων. Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο ο δήμαρχος χαρακτήρισε αψυχολόγητη και άνευ προηγουμένου τη διοικητική απόσπαση της Μακρόνησου από την Κέα και τη μεταφορά της στη Λαυρεωτική επισημαίνοντας ότι η Μακρόνησος ανήκει ιδιοκτησιακά στην Τζια από το 1830 και με απόφαση του Αρείου Πάγου από τη δεκαετία του 1950.
«Χωρίς καν διάλογο έγιναν ανεπίσημα γνωστές κάποιες απαράδεκτες κινήσεις. Εκτός από το πάγωμα τέτοιων σκέψεων, ζητούμε να υπάρξουν διοικητικά μέτρα και να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα κτίσματα πάνω στο νησί, όχι όμως και των λιγοστών βοσκών από την Τζια που εδώ και δεκαετίες είχαν κτηνοτροφικές εργασίες πάνω στο νησί», σημειώνει ο κ. Ευαγγέλου.
Απέναντι στην πρωθυπουργική δέσμευση και το υπουργείο Εσωτερικών και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνιος Συρίγος, Νίκος Μανιός, οι οποίοι με κείμενο τους, το οποίο διαβάστηκε και σε κινητοποίηση κατοίκων, ανέφεραν: «Θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι άποψή μας είναι ότι τόσο σοβαρά θέματα χρήζουν ευρείας και ουσιαστικής διαβούλευσης μεταξύ της Πολιτείας και των θεσμικών φορέων, τεκμηριωμένης και ψύχραιμης προσέγγισης. Οι παρούσες συνθήκες δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις. Ως εκ τούτου: 1. Δηλώνουμε ότι, αν υφίσταται οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη ενέργεια, ως βουλευτές Κυκλάδων θα ζητήσουμε την απόσυρσή της. 2. Θα ζητήσουμε άμεσα κοινή σύσκεψη όλων των συναρμόδιων φορέων για τη βέλτιστη λύση της ανάδειξης της ιστορικής μνήμης της Μακρονήσου. Η Μακρόνησος, η Γυάρος, αλλά και άλλα νησιά των Κυκλάδων αποτελούν μαρτυρικούς τόπους, τόπους μνήμης της Ιστορίας της νεότερης Ελλάδας, και επιβάλλουν το σεβασμό στη διαχείρισή τους».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]