Οι… ακτιβιστές των αναρχικών συλλογικοτήτων κατά τη διαφυγή τους αναποδογύριζαν κάδους απορριμμάτων αφήνοντας ίχνη… Κοντορεβυθούλη, αλλά η Αστυνομία δεν μπορούσε να αντιληφθεί τη διαδρομή που ακολούθησαν. Η αντίδραση εποχούμενων και στατικών αστυνομικών δυνάμεων ήταν μηδενική, παρότι στην περιοχή βρίσκονταν δεκάδες ορατοί και «αόρατοι» αστυνομικοί.
Παρ’ όλα αυτά, οι ασύλληπτοι και ανεμπόδιστοι δράστες της επίθεσης, που ανέδειξαν την ανυπαρξία της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα «κινούνται σαν μωρά στα τέσσερα, σε μια πρωτόγονη πολιτική σκέψη με πράξεις γραφικές με τις οποίες προσπαθούν να αλλάξουν τα δεδομένα της κυβέρνησης.
Κάνουν κακό στη συντηρητικοποίηση του κόσμου». Την ίδια ώρα, για τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή οι «αγελαίες πρακτικές βίας είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες, δημιουργούν κλίμα φόβου στους πολίτες και γίνονται οι καλύτεροι κήρυκες της ακροδεξιάς προπαγάνδας».
Δηλαδή η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να αποτρέψει ή να συλλάβει τα «γραφικά μωρά που μπουσουλούν σε μια πρωτόγονη πολιτική σκέψη» και η Ελληνική Δικαιοσύνη περιορίζεται να καταδικάσει τους «ακροδεξιούς κήρυκες». Ο κ. Τόσκας άφησε αιχμές για τη στάση της Δικαιοσύνης απέναντι στο Ρουβίκωνα λέγοντας ότι «η Αστυνομία έχει κάνει 67 συλλήψεις, 106 προσαγωγές και σε 100 περιπτώσεις μέλη του Ρουβίκωνα έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Εμείς θα θέλαμε να εξαλειφθεί το φαινόμενο και το ίδιο θα θέλαμε να κάνει η Δικαιοσύνη».
Οσο ασυντόνιστες ήταν οι αστυνομικές δυνάμεις τόσο οργανωμένα ήταν τα «μωρά» των τεσσάρων αντιεξουσιαστικών επωνυμιών (Αναρχική συλλογικότητα Νέας Φιλαδέλφειας, αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας, Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, Σύντροφοι-Συντρόφισσες) που έδρασαν κατά την επίθεση στο ΣτΕ.
Είχαν σχέδιο, διακριτούς ρόλους, ομάδα κρούσης, ομάδα υποστήριξης και πληροφόρησης. Περίπου 50 άτομα μέσω της διπλανής στοάς Πεσμαζόγλου, φορώντας κράνη, γάντια, και κρατώντας σφυριά και ρόπαλα, εμφανίστηκαν μπροστά από το ανώτατο δικαστήριο.
Η ομάδα κρούσης έσπασε τα τζάμια, πέρασε στο εσωτερικό σπάζοντας τις οθόνες μηχανήματος ελέγχου και μόλις τελείωσε οπισθοχώρησε για τη ρίψη των μπογιών προς το κτίριο. Η ομάδα κρούσης είχε και μέλος το οποίο κρατούσε ασύρματο, μέσω του οποίου ενδεχομένως ενημερωνόταν από συνεργούς του για τυχόν προσέγγιση αστυνομικών δυνάμεων. Στη συνέχεια απομακρύνθηκαν συντεταγμένα, προκειμένου να μη μείνει κανείς πίσω, που θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο σύλληψης.
Στη διαδρομή διαφυγής τους, μέσα από τη στοά του ξενοδοχείου «Τιτάνια», κινήθηκαν προς την Ακαδημίας και τα Εξάρχεια, αναποδογυρίζοντας κάδους στο δρόμο για να εμποδίσουν ενδεχόμενη κίνηση αστυνομικών περιπολικών. Ενα ακόμη στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός πως δεν υπήρχε κανένα πληροφοριακό δελτίο που να χαρακτηρίζει στόχο το ΣτΕ, παρότι σε αυτό εξελισσόταν σημαντική διάσκεψη.
Περιπολικά της Αμεσης Δράσης και ΔΙ.ΑΣ., όπως και μιας διμοιρίας των ΜΑΤ που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση κινήθηκαν εκ των υστέρων και με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ και αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας που ήταν διάσπαρτοι και πολυπληθείς στην περιοχή δεν αντελήφθησαν την «ακτιβιστική» ενέργεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί δεν μπορούν να προβούν σε ταυτοποιήσεις προσώπων από το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ρουβίκωνας, ενώ δεν είναι αισιόδοξοι για θετικά αποτελέσματα και από τα βίντεο καμερών ασφαλείας καταστημάτων της περιοχής.
Επισημαίνεται πως κανείς δεν αξιολόγησε την «προαναγγελία» επίθεσης από ηγετικό μέλος του Ρουβίκωνα σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος επανήλθε μετά την επίθεση γράφοντας: «Το ισόγειο του Συμβουλίου της Επικρατείας ισοπεδώθηκε. Δώσαμε ένα μήνυμα σε όλα αυτά τα λαμόγια-δικαστές που συζητούσαν εκείνη την ώρα στον δεύτερο όροφο το πετσόκομμα των συντάξεων. Είμαστε ικανοποιημένοι που με τις μικρές μας δυνάμεις γίναμε έστω και για μια στιγμή η φωνή των γερόντων. Δεν έχετε δει τίποτα ακόμα…».
Δικαστές ΣτΕ: Να αποδοθούν ευθύνες
Με αφορμή την επίθεση στο κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ δηλώνει τα εξής:
1. Οι δικαστές δεν ανοίγουμε ποτέ διάλογο με πρόσωπα τα οποία μετέρχονται βίαια μέσα για να κάμψουν το φρόνημα και να επηρεάσουν την κρίση μας. Ενέργειες, όπως η χθεσινή, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να μετακυλίσουν στους πολίτες -το συμφέρον των οποίων υποτίθεται ότι εξυπηρετούν- το βάρος για την αποκατάσταση των ζημιών. Η απονομή της Δικαιοσύνης προϋποθέτει νηφαλιότητα, ηρεμία και πολιτισμένο διάλογο, με ανταλλαγή επιχειρημάτων και σεβασμό της αντίθετης γνώμης.
2. Πέρα από την αυτονόητη καταδίκη της χθεσινής επίθεσης, απαιτούμε από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να ενεργήσουν πάραυτα για την αποτελεσματική φύλαξη του κτιρίου και τον εντοπισμό και την απόδοση ποινικής ευθύνης στους αυτουργούς, φυσικούς και ηθικούς, της ενέργειας αυτής, που στρέφεται ευθέως κατά του συνταγματικά και δημοκρατικά κατοχυρωμένου θεσμού της Δικαιοσύνης.
3. Οι πολίτες ας αναλογιστούν ότι το κενό που προκύπτει από την υποχώρηση των θεσμών της Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και η Δικαιοσύνη, καλύπτει η ωμή βία που παραπέμπει σε πρωτόγονες κοινωνίες.
Παναγιώτης Σπυρόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]